Blåbärspaj med det lilla extra.

7kommentarer

Sommaren står vid dörren och det får mig att tänka på nybakade och ugnsvarma pajer med glass och vaniljvisp. En av mina favoriter är den klassiska blåbärspajen. Tänk att smör, mjöl och socker tillsammans med bär kan vara så gott!


Det här är en riktigt bra varitant på den traditionella smulpajen som kommer från Leilas Piece of cake. Dels består den av en botten som ger pajen lite mer att bita i och dels så kryddas blåbärsblandningen med balsamvinäger.


Pajdeg
75 g smör
2 dl vetemjöl
2 msk florsocker
0.5 st ägg
0.5 msk vatten

Fyllning
250 g frysta blåbär
2 dl blåbärsylt
1 msk balsamvinäger
2.5 msk potatismjöl

Havresmulor till toppen
75 g smält smör
2.5 dl havregryn
1.5 dl socker


Blanda samman pajdegen och låt den vila i kylen i 30 minuter. Tryck  sedan ut den i en pajform och förgrädda den i 10 minuter på 175 grader.

Blanda fyllningen och häll ut den i den förgräddade pajformen. Mixa samman havresmulorna och strö ut över pajen. Grädda den sedan i 25 minuter på 175 grader.

Servera den varm tillsammans med något gott, gärna svalt, tillbehör.




7 kommentarer

Karro

07 May 2012 21:57

Å så gott med blåbärspaj, spännande recept.

Amy's piece of cake

07 May 2012 22:53

Blåbärspaj är så himla gott. Din ser riktigt smarrig ut, mums!

Maria

08 May 2012 06:19

Blåbärspaj är ju så gott !! Och finns så många härliga recept på det .. verkar gott med lite balsamvinäger i.

=)

Sanna

08 May 2012 10:57

Det är bara att välkomna våren och sommaren med alla härliga färska bär!

Jenny

08 May 2012 11:10

Älskar bärpajer. Gjorde en rabarberpaj med klassisk smuldeg med mycket smör och dessutom kanel och flingsalt i som kontrast mot allt det söta. Blev en härlig kombo av surhet från rabarbern, söta från smuldegen och det salta!

Mårtenssons kök

08 May 2012 16:00

Låter väldigt spännande med vinägern i fyllningen, en kul smakbrytare!

Sanna

09 May 2012 12:22

Jenny, det lät intressant och supergott med flingsalt i. Jag som gillar kontranser mellan salto ch sött. Tack för tipset!

Mårtenssons, ja det blir en verklig smakbrytning. Jag brukar dessutom ta i lite extra ibland. Första gången var jag skeptisk men nu är det som sagt en klar favorit!

Kommentera

Publiceras ej