Bröllopstårta med chokladtryffel och rabarberkompott.
7kommentarer
Projekt bröllopstårta fortsätter. Nu blev den en prinsesstårta med en klassisk botten med ett chokladtryffellager, ett vaniljkrämvarv och en våning med en syrlig rabarberkompott. Tårtan dukades upp i personalrummet och sammanföll sig lägligt med ett firande av en kollegas stora framgång med bubbel och skålande. Det är till att ha det bra på kontoret!
Tårtbotten
4 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Vispa ägg och socker poröst och tillsätt de torra ingredienserna. Därefter ska den gräddas i en brödad springform på 200 grader i 30 minuter.
Tryffel
100 g mjölkchoklad
0,75 dl grädde
1 msk smör
Tryffel fixar du genom att koka upp grädde och låta den svalla över hackad choklad. Rör om tills chokladen är smält och tillsätt därefter 1 msk smör.
Rabarberkompott
200 g rabarber
1 msk vatten
150 g syltsocker
Hacka upp rabarber (använd färsk, det blir så mycket godare då!) och låt det koka sig mjukt med lite vatten. Tillsätt syltsockret och låt det koka ytterligare några minuter. Låt kompotten svalna ordentligt.
Vaniljkräm
1 msk vaniljsocker
(här är det riktig vaniljsocker som gäller för att det ska ge rikligt med vaniljsmak)
1 dl mjölk
1,5 dl grädde
1,5 msk maizena
1 äggula
2 msk socker
Blanda allt utom 0,5 dl grädde, i en gryta och låt det koka upp. När krämen börjat tjockna kan du dra grytan från plattan och låta krämen svalna. Blanda sedan ner den sista grädden som du vispat.
Chokladtryffeln brer du ut på bottenvåningen. Lägg sedan på ett lock och bre på vaniljkrämen och rabarberkompotten. Efter sista locket täcks tårtan av grädde och därefter landar marsipanlocket på toppen.
Utvärdering? Rabarberkompotten gick hem på alla plan och dess syrlighet gick bra ihop med tårtans sötare delar. Chokladen var också ett trevligt inslag som också skapade en fin tårtfärg i genomskärning. På hemmaplan leder den tidigare Äppel-chaitårtan med dess mer karaktäristiska smak. På kontoret gick dock den här hem bättre och framkallade många hurra-rop. Ja, livet är fullt av svåra val.
7 kommentarer
Mårtenssons kök
24 May 2012 17:04
Så kul med rabarber i prinsesstårtan, alltid lika roligt med nya idéer!
VI
24 May 2012 17:59
Härligt!
Blir nog och baka nu :)
Karro
24 May 2012 22:04
Gillar inte prinsesstårta MEN med rabarber i kan jag tänka mig att testa!
Sanna
24 May 2012 23:11
En tårta med flera lager är det pill men det blir samtidigt som oerhört mycket större upplevelse än att äta de färdigköpta (även om jag gillar den skarpt med). Rabarber verkar många ha gillar. Pröva er fram!
Camilla - Millasträning
24 May 2012 23:14
Jag är egentligen ingen tårt människa, men ny blev ja riktigt sugen! Kanske ska våga mig på ett tårtbak i helgen.. De är ju trots allt morsdag på söndag-:)
Tess
25 May 2012 10:43
Men MUMS! :)
Sanna
25 May 2012 15:15
Camilla, jag är inte heller en jättetårtätare eftersom jag inte är ett fan av grädde. Många tårtor innehåller enligt mig för mycket grädde och för lite av det andra.Det är ju det osm är det bästa med att baka dem själv, man har alla förutsättningar för att påverka :)
Tack för fin kommentar Tess!
Trevlig helg på er!
Kommentera