Ikväll var det BIO för hela slanten då jag, lillebror och mams slog oss ner för Hypnotisören. En riktigt spännande film där pulsen hölls hög rak igenom. Bra manus och bra skådespelarinsatser. Lena Olin var super!

Mitt sällskap tyckte den var enastående men jag blev...ja...nästan lite för rädd. Helt klart sevärd och den är avsolut värd ett besök i BIO-salongen! Men ha något att hålla för ögonen emellanåt.

Igår tog jag planet upp till Umeå för att träffa familjen och boostra kroppened ny energi. Helgen inleddes med tjejkväll hos syster med två av mina svägerskor och mamma.

Innan vuxentiden började passade jag på att umgås lite med min systers två barn. Lilltjejen på 4 år lekte på golvet med sina gosedjur och blev lite paff när vi vuxna helt plötsligt brast ut i tokskratt. En position som hon tyckte var passade för djuren var nämligen denna (till saken hör också att hunden är radiostyrd och rörde sig därför i lämpliga rörelser..). Kameran var direkt framme för att föreviga ögonblicket. Barn är verkligen helt underbart härliga och oskyldiga ibland!

Trevlig och skrattglad helg på er alla!

Igår var det inte min dag. Som tur är lever jag tillsammans med en person som vet precis vad jag behöver för att vända känslan till något positivt - blommor och choklad!

Jag fick chansen att testa Fazers nya Geisha dark. Heelt underbart god! Den har den vanliga geishas krämiga innehåll men samtidigt något mindre söt. Den mörka chokladen gifter sig bra med nougaten. En riktig höjdare som ja varmt rekommenderar till fredagsmyset ikväll!

Funderar du på att börja med LCHF? Eller har du länge ätit enligt en lågkolhyratskost? Läs det här först av Livsmedelsverket.
 
Vad kostatera Livsmedelsverket? Jo, att visst kan det ge viktnergång under en period men LCHF innebär en hel del hälsorisker. Det ger problem med förstoppning, höjer blodfetterna, ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar och gör det svårt att få i sig alla näringsämnen vi behöver. Dessutom blir många trötta och matta av LCHF-kost.
 
Som många vet vid det här laget är jag av den bestämda uppfattningen LCHF inte är bra för kroppen. jag kan inte se kolhydrater som en fiende. Min förhoppning är bara att samhället kunde hitta tillbaka till en vettig kosthållning med ett långsiktigt välmående som mål.
Idag dricker jag te ur min nya, fina tekopp som jag fått av en kär vän när regnet piskar på kontorets fönsterrutor. Det är inte vilken tekopp som helst utan en porslinskopp i en take away-style från Sagaform. Koppen har ett inbyggt värmsystem där man häller in varmvatten längst koppens "väggar" för att drycken ska hålla sig varm och go länge. Är den inte fin så säg?
 
 
Här hittar du Sagaforms finfina tesilar som jag tidigare prisat.
 

Det har poppat upp en nyhet från Wasa knäckebröd - Mineral Plus. Mineral Plus är enligt Wasas hemsida det första knäckebrödet som bakas med linsmjöl. Det innehåller även fullkornsmjöl och vallmofrön, vilket ger ett bröd fullt med miniraler och vitaminer. Good stuff helt enkelt!

 

 

Det här brödet var riktigt gott! Det hade en härlig smak som skiljer sig från knäckebrödets andra kompisar i sortimetet. Jag gillar den här sorten med lite tjockare skivor som mättar bra. Dessutom uppskattar jag är det inte är för grova utan då det blir en bra balans av nyttigheter och fibrer. En perfekt skiva för mellanmålet eller som komplettering till flingtallriken på morgonen. Den kan verkligen rekommanderas!

I söndags vaknade jag i en nystädad lägenhet och kände hur underbart allt bara var. Höst, ledighet, sol – ah! Jag passade på att få utlopp för min morgonenergi till att baka en frukostbröd medan A fortfarande sov tungt mot kudde. Helgens variant blev en salig blandning av frön och gryn som fanns i skåpen och gav ett riktigt bra resultat.

 

 

Söndagsbrödet

2 dl vetemjöl

2,5 dl grahamsmjöl

1 dl rågkross

0,5 dl vetekli

1 dl müsli av sötare ”startsort” (ni vet, de där smulorna som alltid blir kvar längs ner i förpackningen)

1 dl solroskärnor

1 dl goijbär

0,5 dl mörk sirap

2 msk honung

1 tsk bokarbonat

1/2 liter fil

 

Blanda samman allt till en smet och häll sedan ner det i en brödad brödform. Grädda brödet i ugnen på 175 grader i cirka 1-1,5 timme.

 

 

 

Brödet gav upphov till vidare inspiration för när A sedan vaknade blev har superladdad att laga en god höstsoppa till middag. Sagt och gjort, söndagens middag blev rostad paprikasoppa med nybakat bröd. Hoppas ni också haft en bra och vilsam helg!

 

Igår var det tjejmiddag med vin och snack för hela slanten. Medan jag roddade bland vinflaskorna lagade mina två vänner till en indiskinspirerad linsgryta med naanbröd och en fantastiskt god sås. Såsen vann direkt mitt hjärta i all dess enkelhet och jag tänkte därföe bjuda på den här:
 

Chutneysås
1 burk cream fraiche
Ca 1 dl chutney

Blanda samman och sedan... Klart! Kan det bli mindre arbete än så? Oerthört god att doppa brödet i eller som tillbehör till kryddiga grytor.

 

När jag går mellan hemmet och gymmet en fredagmorgon strax innan 6.30, solen lyser och jag tittar ut över den här vyn känner jag mig lyckligt lottad. Ett spinningpass blev en perfekt start på min fredag och den kommande helgen. En dusch och frukost senare sitter jag nu på kontoret och känner mig sådär härligt matt och klarvaken på samma gång.

 

 

Men vad är det nu som kryper fram i halsen? Är det en aning till halsont? Spända mandlar? No, no, no, nu kommer sjukdomen! Jag som aldrig blir sjuk, jag vill verkligen inte bli sjuk nu. Är det någon som har bra tips på hur jag slår tillbaka bacillerna?

Nu är det äppeltider! Jag bjuder därför på ett av mina favoritbakverk som ursprungligen kommer från Leilas underbara värld. Bakverket är som en blandning av äppelpaj, smulpaj och muffins.
 
 
Äppel och kanelmuffins
2 ägg
1,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk
Skalet av en citron
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Lite salt
Kanel
 
Tre stora äpplen
Smör att steka i
2 msk strösocker
2t sk kanel
 
Vispa socker och ägg pösigt. Blanda de torra varorna separat och blanda sedan ner det i äggsmeten. Tillsätt sedan citron, salt och kanel efter smak (jag öser på...).
 
Skala och skär frukterna i småbitar. Stek sedan upp dem med socker och kanel till äppelbitarna mjuknat. Blanda sedan ner äppelröran ner i muffinssmeten. Portionera ut smeten i muffinsformar, upptill cirka 2/3 av formen.
 
 
 
Crumble
75g smör
2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 dl strösocker
 
Smula samman allt i en bunke och strö över ett bra lager uppe på muffinsarna. Sätt sedan in formarna i ugnen på 175-200 grader i 12-20 minuter, beroende på om du gör små eller stora muffins.
 
 
 
Här ser vi dem tillsammans med en annan variant uppdukade på min väns finfina bröllop.
 
Nu är det bara ut och plocka äpplen!

Jag kan bli så less på att det ska presteras hela tiden. På jobbet, på gymmet, på ledarcykeln – alltid ska det finnas en press att leverera och förbättras. Även om jag är en person som i grunden drivs av personlig utveckling och som gillar att sikta och nå högt är det ibland utmattande och uppstressande. Livet kan inte bara bestå av utmaningar.

 

Kanske var det just därför som jag igår kände att jag behövde göra något helt prestigelöst där mitt fokus bara var på att ha kul. Då var en stepklass exakt rätt! Det var urskönt att få skaka på baken lite och bara släppa loss med dansanta steg till populärmusik och instruktörens hejarrop. Träning ska inte alltid handla om att mäta tider eller lyfta högre, tyngre och fler. Det måste också finnas utrymme för att bara vara och njuta av rörelse.

 

 


Jag skulle vilja så ett slag för H&M:s nya träningskollektion som fångat mitt tycke denna höst. Butikerna och webb-shopen är just nu fylld med färgglada träningsplagg som piffar upp träningsgarderoben. Mitt nyaste inköp är denna träningstopp i grönt som jag är helnöjd med. Den är både bekväm  med en något lösare passform runt magen och till ett riktigt bra pris. Me like!

 

 

Om det är som de säger att bananer är för apor är jag lätt en apa. Bananen är nästan oslagbar som snack under transportsträckan gymmet - middagsbordet.

Vad laddar du med direkt efter passet?

Igår läste jag en riktigt bra skrivelse i DN som behandlar ett intressant och oerhört viktigt ämne – folkhälsa. Texten är skriven av Inger Andersson, generaldirektör på Livsmedelsverket, som menar att svenskarnas försämrade matvanor hotar folkhälsan och att fetma och övervikt fortsätter öka bland vuxna. Det handlar mycket om att vi äter alltför lite nyttigheter och istället fyller på kropparna med mindre bra livsmedel samt en del tveksamma kostval. Det som hon även lyfter är att sund mat har blivit en klassfråga. Hur sjukt är inte det?

 

Det går inte nog att lyfta fram hur viktigt det här ämnet är. Jag anser att det handlar om att bygga upp bra vanor från grunden med bra mat, rörelse och balans. Den som söker snabba lösningar tror jag är ute på fel bana, för jag tror inte att det inte finns några genvägar till en välmående kropp och knopp. Jag tror helt på att de flesta mår bäst av att äta enligt den klassiska tallriksmodellen (ni vet den när man delar in tallriken till lika stora delar med grönsaker, protein och kolhydrater). Inget tas bort, inget överkonsumeras. Jag tror inte att boven är vare sig kolhydrater eller fett, så länge det är av den rätta sorten och det finns en balans. Problemet ligger snarare i att svenskar har låtit grönsaksdelen successivt minska och istället lastat på extra på kolhydratsdelen och fettet. Det måste bli lätt att göra bra val och för att det ska få genomslag måste det vara lättillgängligt för alla, oavsett inkomst.

 

 

Jag skulle vilja lyfta fram ett parti från texten som verkligen summerar vad som är det viktiga för att få bukt med folkhälsoproblemet:

 

”Poängen är att vi både måste få njuta av maten och äta nyttigt – det måste bli lättare att leva på ett sätt som både ger glädje och hälsa. För ett framgångsrikt folkhälsoarbete behöver många aktörer samarbeta och dra åt samma håll. Det räcker inte med att upplysa om vad som är goda matvanor. Det måste också skapas förutsättningar för människor att göra sunda val; det ska vara lätt att hitta nyttig och god mat i butiken, enklare att röra på sig i vardagen, man ska få stöd och motivation av vården att ändra sina levnadsvanor, fler måste få en livssituation där man orkar leva hälsosamt.”

 

 Läs hela texten med alla kloka ord här.

 

Jag älskar att klippa mig! Det handlar inte så mycket för mig om att få snygga till håret alla gånger, utan känslan av att få sitta ner och bli ompysslad. Igår var jag på mitt favoritställe, Saints & Sinners i Gamla stan. Där får jag möjligheten att sjunka ner i en stol, få hårmassage, en god kopp kaffe med något sött samtidigt som jag blir fin och ståtlig. Jag gillar även att min frisörska inte bara klipper bra utan att hon även jobbar som PT, vilket innebär ett enormt uppslag av samtalsämnen inom träning och hälsa.  

 

 


Av alla de saker jag unnar mig är min klipptid bland det bästa.

Vad gör du när du ska göra något för dig själv?

För lite mer än tre år sedan lämnade jag Norrland och min familj däruppe för ett liv i storstaden. Även om jag trivs oerhört bra i Stockholm går det inte en vecka utan att jag längtar efter mina nära och kära däruppe. Kanske är det då inte så konstigt att jag blev väldigt glad när jag och A fick chansen att bjuda hem min pappa på middag. A lagade en fantastiskt god och mustig höstgryta och jag fick ansvara för efterrätten. Jag vet att min kära far är tokig i det mesta i efterrättsväg och jag lät därför A.s böjelse för varma desserter styra valet.

 

 

Ugnsbakade bär med vit choklad och kokostopping 

Björnbär

Hallon

Nektariner

Blåbär

Vit choklad

 

Kokostopping

45 gram smör eller margarin

0,25 dl socker

2/3 dl vetemjöl

1/3 dl havregryn

0,5 dl kokosflingor

 

 

 

Börja med att smula samman matfettet tillsammans med socker, mjöl, havregryn och flingorna separat. Blanda sedan samman bären och fördelade i portionsformarna. Hacka därefter chokladen och strö ut och ”tryck ner” den bland bären. Avsluta med att toppa formarna med rikligt med smulblandningen. Formarna gräddas sedan i 225 grader till dess att chokladen smält och toppen fått lite färg. Servera gärna med något kallt, som här – en nyvispad vaniljvisp.

Jag får ofta frågan om hur man ska hitta motivationen till att komma igång med sin träning och har tidigare skrivit ett inlägg om några grundläggande tips. Energin och motivationen brukar överösa  i början men vad händer sedan när man tränat ett tag är det lätt att glöden försvinner. Vad gör man då för att hitta tillbaka?

 

1. Bestäm dig och kom ihåg din målsättning. Det måste börja där. Varför ville du börja träna? Vad har du för mål med just din träning? Sätt sedan ner foten och plocka fram ditt jädra anamma. Det är nu det är dags!

 

2. Prioritera. Det kommer alltid finnas andra saker som drar i dig men om du alltid låter andra aktiviteter komma i vägen för din träning kommer det vara förödande för din vilja att komma igång. Ställ dig frågan, är det inte logiskt att prioritera din hälsa framför annat några gånger i veckan?  Jo, det är det. Mitt råd är därför att i god tid innan boka in vad du sak träna under kommande veckan och när. När de väl står där i bläck i almenakan är det svårare att hoppa över dem.

 

3. Pröva en ny träningsform. Nu är du tränat ett tag kanske du har börjat ledsna på dina tidigre träningsfavoriter. Våga pröva något nytt från gymmets schema eller varför inte signa upp för någon ny gruppaktivitet? Förnyelse inspierar!

 

4. Gör något roligt av det! I lördags hade till exempel jag om min vän C en heldag som började med ett svettigt crosstrainingpass och som sedan övergick till en god lunch och en shoppingrunda. Det blev en himla bra dag!

 


Vad gör du för att hålla din motivation uppe?

I det här inlägget slår jag ett slag för att de kedjor av färskpressad jucie som poppat upp här och var. Jag har tidigare bloggat om Squeezed up som levererar goda och innehållsrika jucier och smoothies. Men staden har så många fler att upptäcka.
 
 
Igår klev jag in på Juiceverket på Norrtullgatan i Stockholm. På en liten yta pressar de drinkar av alla de slag med jordgubbar, frukter, bär, yoghurt, frön, kryddor... you name it! Efter lång beslutsångest beställde jag en "Ginger snaps", en juice med äpple, jordgubbar, kanel, kardemumma och ingefära. Fantastiskt god! Den underbart goda drinken tillsammans med den gemytliga stämningen i lokalen med härlig personal gav mig verkligen upplevelsen av att ha hittat en pärla.
 

Vardagslyx i all dess härlighet.
 
 
 

Tänk att få komma till kontoret och hitta en sån här lapp på skrivbordet.
En bra start på fredagen, minst sagt!
 
Nu tänker jag ha en riktigt skön helg.
Önskar en en sådan också!

Vad lagar du när du har lite extra tid i köket? Jag satsar gärna på en god vegetarisk lasagne. Det är en helt perfekt höstmiddag om du frågar mig och även genererar flera matlådor. I min variant byter jag ut bechamelsåsen mot keso, fyller den med massor av svamp och kryddar med pesto för extra smak. Vad har du för variant?

 

Vegetarisk lasagne

Lasagneplattor

2 paket krossade tomater (gärna med vitlök)

2 burkar keso

1 zucchini

1 aubergine

2 msk pesto

3 vitlöksklyftor

Svamp

Hackad spenat (fryst går bra)

Salt och peppar

Buljong

Ost till toppen

 

 

 

Skär upp grönsakerna och svamparna i mindre kuber. Stek upp dem tillsammans med salt och peppar samt eventuellt lite buljongkryddning (jag använde denna från Voltaire). Häll sedan över de krossade tomaterna men spara ett halvt paket till slutet. Blanda pesto och keso separat.

 

 Därefter är det dags att börja bygga lasagne! Ta en ugnfast form Lägg ett lager plattor i botten och toppa med tomtat- och grönsaksblandningen. Lägg på ett lager till med plattor och toppa det med hackad spenat samt kesoröran. Lägg på ytterligare lager tills alla röror är slut. Avsluta med ett lager plattor som toppas med det sista av de krossade tomaterna och toppa med ost. Tillaga sedan lasagnen i ugnen på 225 grader i cirka 20 minuter.

 


Trevlig torsdag önskar jag er alla!

Jag fortsätter min resa genom Vitamin Wells sortiment fortsätter. Denna gång blev det Grape/apelsin som sägs pigga upp kropp och knopp. Flaskan innehåller både B och uppiggande C-vitamin och dessutom guarana som i sig innehåller koffein.
 
Åsikt? Min uppfattning om vitamindrycker i sig återstår och är oförändrad. Däremot var den här smaken riktigt god och kan verkligen rekommenderas om man vill släcka törsten för lite mindre socker.
 

Är det inte något speciellt att baka med egenplockade blåbär? Förra veckan var jag på kick off ute på landet med jobbet, vilket resulterade i en full bytta med finfina bär.

 

 

Jag bakade en blåbärskaka baserat på ett cupecakerecept från Leilas bok Hello cupecake som jag tidigare bakat, men istället för muffinsformar hamnade smeten i en springform. Dessutom byttes hallonen mot blåbär.

 

Bläbärskaka med kokostopping

2 ägg

1,5 dl socker

1 tsk vaniljsocker

75 g smör eller margarin

0,5 dl yoghurt

3 dl vetemjöl

Lite salt

1 tsk bakpulver

5 dl blåbär

 

Vispa ihop socker och ägg poröst och tillsätt sedan smält matfett och yoghurten. Blanda de torra ingredienserna separat och rör sedan ner det i sockerblandningen. Sist tillsätter nu bären och försöker röra om försiktigt så att de inte mosas. Häll sedan ner smeten i en smort och kokosbrödad springform.

 

 

 

Kokostopping

75 g smör eller margarin

0,5 dl socker

1,5 dl vetemjöl

¾ havregryn

1 dl kokosflingor

 

Smula ihop toppingen i en bunke och strö på ett rejält lager på toppen av kakan. Sätt in kakan i ugnen på 175 grader i cirka 40 minuter (lite mer tid kan behövas eftersom kakan blir ganska tjock). Ät den gärna varm med något tillbehör.

 

 


Det blev en trevlig middag med fika på kontoret. Nu när hösten kommer krypandes behövs sånt för att hålla energinivåerna uppe.

 

Super Saturday in the house! Det var en heeelt fantastisk dag på alla sätt! Massor av roliga och öppna människor att mingla med, riktigt bra instruktörer som bara skvätte av inspiration och en enorm energi.

 

 

Min dag började i cykelsalen då jag med 199 andra trampade igång dagen med Les Mills cykelkoncept RPM. Jag valde att förlägga cykelklassen tidigt då min kropp fortfarande var pigg. Det blev en riktigt svettig start! Därefter skuttade jag vidare på Body Attack och BodyStep, två dansanta klasser med bra musik och rörelseglädje. Höjdpunkten för mig var nog BodyPump-passet i Hovet direkt på stepen, då ett hav av 1300 deltagare fick chansen att pressa och pusha tillsammans. Den nya releasen med bra, grundläggande rörelser och sjungvänlig musik gick i hög grad hem hos mig. Sista timmen ägnade jag åt att trycka upp pulsen det sista samt ge coremusklerna en omgång i Les Mills nya koncept Grit och CXWorX. Riktigt tufft efter hel dags träning i bagaget!

 

 

 


När jag satte mig på banan hem var jag helt slut men samtidigt sprängfylld av energi och med väskorna fulla av nya träningskläder och give aways. Som tur är hade jag en lugn kväll hos svärföräldrarna inbokad som gav mig möjligheten att ladda upp kroppen igen med käk och vila. Nu längtar jag redan till nästa år!!

 

Hösten är min favoritårstid. Det är ett visst lugn över hösten som inte finns annars. Den är helt prestigelös med bara massor av mysiga hemmakvällar, stora tekoppar, varma snygga höstkläder... Och inte att förglömma: det är en perfekt tid för att sitta länge på café tillsammans med en vän.
 
 
Den här lugna söndagseftermiddagen tillbringade jag tillsammans med E på ett av mina favoritfik, Xoko. Med ett himla gott fikabröd och riktigt bra kaffe har de vunnit mitt hjärta. Det är såhär som söndagar ska spenderas.
 
Är du sugen på att se och höra hur jag hade det på Super Saturday? Bilder kommer imorgon!

Nu är det dags för årets Les Mills-konvent. En heldag i Globen med träning, pepp och inspiration. Drar igång morgonen med RPM. Woop woop!!