När vi landade i Chicago påväg till Kentucky gick vi in i den här popcornkedjan Garrett som säljer smaksatta popcorn. Det var ju bara för vrickat för att inte pröva! A plockade ut en "mixed bag" men caramell respektive cheesepopcorn. Men...hmm...nej, det gick inte riktigt hem. Första popcornet var lite skojigt, andra var helt okej men de efterföljande blev bara för mycket. Hur som helst var det en rolig sak att testa och det är ju som man säger - ta seden dit man kommer.
 
 
(Som tur är använder de bara färska råvaror med hög kvalitet. Av smaken att dömma, tillåt mig att tvivla...)
 
 
 
 

Här kommer ett bildflöde från vår resa till Kentucky, USA, och vår thanksgivingmiddag. Det var riktigt kul att stå fem stycken svenskan och försöka tilllaga den amerikanska högtidsmaten och resultatet blev en rolig och himla god upplevelse. Vi åt oss till ytspänning och avslutade kvällen med att somna i varsin hög framför en film, mätta, trötta och belåtna.

 

 

Här har ni resultatet av svenskarnas försök att efterlikna den amerikanska högtidskalkonen. A gjorde ett fantastiskt jobb och köttet blev riktigt gott. Efter att ha frågat runt bland vänner och kollegor fick min svägerska veta att "home made stuffing" får man bäst genom att blanda en mix (hemlagad? Hmm...). Nå väl, inte oss emot som hade mycket annat att stå i. Himla gott blev det faktiskt! Till den serverades pressad sötpotatis och en tranbärssylt som min svägeska lagade efter receptet från en kollega. Det var något helt i min smak!

 

 

Efterrätterna är tydligen minst lika viktiga som huvudrätten på thanksgiving. Vi gjorde pumkin pie, köpte cheesecake av alla dess slag och massor av småkakor. Den stora upplevelsen var att baka en "dolly cake" där man varvar sötat kokos, choklad, pecannötter i ett färdiggjort pajskal. På toppen ringlar man kondenserad mjölk och sedan får allt smäla ihop i ugnen. Det var kul att testa denna "delikatess" men något söt för våra svenska magar.

 

 

En hemmagjort efterrrätt blev det i alla fall då jag fick frågan om jag kunde baka någon nötpaj. Det blev en pecanpaj som jag tidigare tillagat och som blev mycket poppis. Receptet hittar ni här.

 

Vad har vi nu lärt oss om amerikansk mat? Jo, det är mycket socker och det mesta smakar sött. Det är nötter i allt. Pumpa och sötpotatis är ett genomgående tema. "Home made" betyder oftast att en förpackning blandas med en annan.

 

Jag gillar den här högtiden. Det är ett tillfälle att träffas och fundera över vad det är som är viktigt i livet, vad man har att vara tacksam för. Sedan talar ju matbilderna för sig eller hur? Nästa år har jag därför bestämt att det blir ett thanksgivingfirande hemma i Sverige. 

Ikväll var det dags att hiva ut semestermaten och all den take awayvarianterna som vi förlitat oss på under de senaste alltför pressade veckora. Idag var - tjohoo! - hemlagat. Det här är en busenkel tonfisk-, och linsröra som jag brukar koka ihop när andan faller in. Gott till både pasta, ris, couscous och bulgur och som går att smaksätta allt efter smak.

Tonfiskgryta med linser
1 burk tonfisk i vatten
1 dl linser (idag blev der gröna)
1 gul lök
Champinioner
1 fpk tomatkross

Fräs upp svampen och löken i olivolja med salt och peppar. Koka linserna enligt anvisingarna och tillsätt sedan dem i pannan tillsammans med fisken. Häll över tomatkrossen och tillsätt en stor klick sambal oelek och lite curry.

Voila! Vi åt grytan med råbulgur och kokt broccoli denna gång. Varmt, gott, enkelt och billiga råvaror. Många bra poäng på den middagen!

 
 
Jag kan bli otroligt trött på alla modebloggar, tidningar och snack om kroppar och skönhet. Jag skrev tidigare om detta på min dåvarande blogg och länkade till en hemsk artikel på det från Sofis mode. Vi ska enligt henne fråga oss vem som passar bäst i klänningen. Varför ska vi göra det? Vad är syftet? Är det inte bättre att bara konstatera att båda kvinnorna bär upp klänningarna och är grymt snygga? Nej, istället för att berömma och backa upp varandra ska vi lära oss att jämföra, kritisera och rangordna. Det här är typiskt! Det är är bara ett av många exempel på tillfällen då kvinnor och tjejer upmanas att utvärdera, jämföra och kritisera varandra. Jag hittar fortfarande exempel på detta regelbundet, nu senast i Damernas värld. Det här sänder ut helt vrickade signaler! Jag hade ju hoppats på att vi kommit längre än så här.
 
 

Hello, var är systerskapet? Kan vi inte komma överens om att vi alla duger?

Påväg hem mot Sverige igen efter en oerthört lyckad resa. Jag fick med mig en liten present till mig själv som jag länge drömt om - iPad! Jag som alltid snor åt mig A:s padda när jag ska surfa, blogga, boka, titta... Det kändes helt klart dags att skaffa mig en egen. Tänk vad uppdaterad jag ska hålla mig nu på alla era grymma bloggar där ute i cyperspace. Tjoho vad jag är glad!

En fantastisk thanksgivingdag och kväll avslutad. Vi avrundade kvällen med att gå en sväng i kvarteret. Amerikanarna vet minsann hur man julpyntar så att det syns. Varför nöja sig med blinkande lampor när det finns uppblåsbara lysande seriefigurer och robotttomatar? Och varför inte julpimpa brevlådan när man ändå är i farten? Enjoy!

Jag har många bilder på hela eventet men det kommer jag bjuda på när jag kommer hem och kan ordna upp alla på ett bra sätt.

 

Landade och trygga i Amerika. Så, direkt på förberedelserna inför morgondagen. "Någon som egentligen vet hur man får in fyllningen?".

Så var det dags igen att kasta loss för att bege sig på resande fot. Denna gång blir det en "spontanare" till Kentucky, USA. För spontant är precis vad det är. En möjlighet att resa tur och retur dök plötsligt upp och vad gör man? Jo, tackar såklart ja! Nu blir det Thanksgiving i Owensboro men A:s syster och jag är onormt peppad. Tänk att äntligen få se vad denna hypade högtid handlar om. Äter man helstekt kalkon? Hur smakar "stuffing"? Går man ett varv runt bordet för att säga vad man är tacksam över, eller är det bara på film? Hur pyntar amerikanarna inför julen? Frågelistan är lång...

Vi hörs!

 
Ett gästspel har hittat till butikshyllorna - Polarbröds Äppel och Kanel. Givet val för mig som konsumerar både kanel och äpple som rinnande vatten. Vad tyckte jag då? Jo, det var absolut ett gott bröd. Det kändes lite som en "fikatouch" med kanelsmaken men det var inte för stark som jag var orolig över innan. Den bara fanns där lite svagt, vilket jag gillade. Äppelsmaken var dock svår att hitta igen, men jag vet inte om det var något negativt egentligen.
 
 
Jag har ibland har svårt att välja pålägg och därför kan mina tallrikar emellanåt vara uppdelade i två läget. Polarbrödet passade sig bra med rökt skinka. bregott, en skiva tomat och ett stänk pastakrydda. Men oj vad gott det blev med keso och kaneltopping. Där kom bröder verkligen tillsin rätt och användningsområdet blev solklart!

Ibland känner jag ett behov av att skämma bort A sådär lite extra. I helgen var just en sådan dag och kag gick därför upp med tuppen för att steka pannkakor. Efter lite om och men orsakat av dålig stekpanna fick jag tillslut till ett antal riktigt bra pankisar. 

Amerikanska pannkakor

2,5 dl mjöl
1 ägg
1,5 dl mjölk
1 tsk bakpulver
Lite salt
2 dl blåbär
Smör till stekning

Blanda samman smeten och vispa den fri från klumpar. Tillsätt blåbären precis innan stekning och grädda sedan pannkakorna som vanligt.

 

 

Hemma hos oss åts de med hallonsylt och keso eller lönnsirap. Mmm!

Det här blev en bra uppvärmning för vår USA-resa på onsdag. 

Såhär ska det se ut inför en lugn hemmakväll! Efter två helger på resa och kommande weekends var det självklart (och nödvändigt) att ta en kväll hemma med bara oss två. En kopp te, en kaka Marabou premium pecan and sea salt och "Allt om mat julspecial" - det är vad jag kallar en bra kväll!

 

Jag är alltid lika glad när jag får tillfälle att käka lunch på Organic green på Rådmansgatan i Stockholm. Det är ett av mina favoritställen för deras goda mat, trevliga personalen och mysiga stämning. Organic green serverar ekologiskt, vegetariskt och laktosfri mat som är tillagad med kärlek. Man kan verkligen se att de är stola över maten de serverar, och ni skulle förstår varför om ni besökte dem. Kika gärna in här för fler bilder från ett av mina tidigare besök.

 

Den här lunchen spenderade jag med min vän Nadira, en nybliven entreprenör med skinn på näsan och siktet mot toppen. Hon är en såndär vän som smittar av sig av värme och pepp. Kika in på hennes nystartade blogg vetja!

Igår var det dags för ett härligt yogapass. Jag är helt såld på yoga och blir bara mer och mer förtjust ju mer jag går. Det är verkligen helt rätt för mig!

 

 

En vanlig kommentar som jag får när jag säger att jag yogar är att det inte vore att räkna som träning. "Alltså inte något riktig träning, eller hur?”. Det här är av de största träningsmyterna.  För det första handlar inte träning alltid om att fysiskt pressa kroppen till max, utan om att ta hand om kroppen i rörelse så att den mår bra. Vidare är det faktiskt så att många yogaformer är väldigt fysiska som utmanar kroppen. Jag spinner, springer, pumpar, intervalltränar, men det är få saker som ger mig sådan fysisk utmaning som yoga. Dagen efter är ryggen som ett minfält av alla minimuskler som fått pressa sig till max.

 

 

Träningen i yogan för mig handlar först och främst om att lära mig att vara stilla i ett rum och fokusera. Det kan låta lätt för många men för mig som alltid levt ett hyperaktivt liv är det riktigt svårt. Sedan handlar det även för mig om att sträcka ut kroppen och göra den smidig. En rörlig kropp orkar med i vardagen och presterar bättre på fysiska pass. Dessutom motverkar det ömma och stela muskler.

 

Slutligen får jag jobba fysiskt tungt men på ett annat sätt än jag gör på andra träningspass. Genom att böja och bända, vrida och hålla utmanas min kropp att hålla mig uppe och hjälpa mig vidare i positionerna. Ryggen och magen, axlarna och armarna – svett säger jag bara!

 

 

Jag yogar för kroppen, för själen och för balansen. Varför yogar du?

Chkladjätten Marabou fortsätter leverera nyheter. Det nya tillskottet är Marabou Chrunchy Corn som naturligtvis var värd ett smakprov. Nå, hiss eller diss?

 

 

Nja, inte min favorit. Jag tyckte mer att majsen förstörde chokladen mer än vad den tillförde. Detta bör dock ses i ljuset av att jag inte är någon fantast av torkad majs till att börja med. A däremot mumsade på bra och var nöjd över att få behålla kakan för sig själv...

 

 

Nu är jag hemma från en fantastisk långhelg i Istanbul! Jag hade mycket höga förväntningar på staden men jag måste säga att det trots det var över förväntan. Massor av kultur, vackra byggnader, roliga marknader, god mat med ett kebabutbud som aldrig kunnat anats, roliga sötsaker att pröva... You name it! Framför allt var det riktigt skönt att komma iväg tillsammans med A, traska runt på alla små söta gränder, strosa på bazaarer, besöka Hagia Sophia och Blå Moskén, umgås och bara lyxa. Ett superbra resmål för dig som gillar fart och fläkt, och som är sugen på att se något nytt och annorlunda.
 
 

Åker på långhelg, med tre härliga dagar i Istanbul på schemat. Ses!

Morgonpass på gymmet. Tystnad och lugn. Plats och utrymme. Precis vad jag behövde. Dagen pass hade fokus på kondition och uthållighet med löpning varvat med crosstrainern. Svettigt men härligt!

Jag har fått mycket inspiration från andra träningsbloggar om nya och roliga stryrkeövningar och jag har därför introducerat ett nytt inslag i min gymrutin. Jag har nu lovat mig själv att pröva en ny övning eller maskin varje gång jag besöker gymlokalen. Det är mitt sätt att försöka öka variationen i min träning samt komma över min rädsla för strykemaskinerna (är mer för att jobba med fria vikter och kroppen). Sagt och gjort; idag intog jag chins/dipsmaskinen. Ett sett med 10 x 2 chins och 10 x 2 dips med lite vikthjälp av maskinen blev en bea start. Kändes som att det tog riktigt bra precis där jag ville. Superkul!

Hoppas ni får en bra torsdag därute!
 

Jag har verkligen gått och blivit en mackfantast (kan det vara en undermedveten motdemonstration mot LCHF-trenden mån tro?)! I veckan prövade jag i sann mackbegärsanda Pågens nya Dinkelklämmor. Mackorna sägs innehålla bra med fullkorn, dinkelmjöl, dinkelkärnor och massor av annat bra. Dessutom innehåller brödet surdeg som är bra för magen.

 

 

Jag tyckte att brödet var gott och gillade smaken. Kanske var det en aning torrt men det var inget som inte kunde lösas med gott pålägg. Det var lite kul med sugdegssmaken som verkligen kom fram för att vara ett vanligt ”butiksbröd”. Inte en solklar favroit men ett bra bröd för matsäcken eller till vinters skidbackemellis.

För någon dag sedan fick jag ett bra jobbrelaterat resultat. Det ville jag fira med kollegorna! Mitt på den mörkaste och regnigaaste måndagen dukade vi därför upp med gofika i fikarummet. Himla trevligt och viktigt för att pigga upp varandra och tillsätta en gnutta energi på arbetsplatsen!

 

Chunkey monkey cupcakes a la Leila 

2 ägg

1,2 dl socker

75 g smör eller margarin

0,5 dl mjölk

2,5 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

Lite salt

1 tsk mald ingefära

1 tsk kanel (öste dock på betydligt mer)

100 g mörk choklad av bra kvalitet

(jag valde att öka dosen från 75 g. Kan det blir förmycket choklad liksom?)

3 bananer

100 g valnötter

 

 

Vispa socker och ägg poröst och blanda mjöl, bakpulver och kryddorna separat. Blanda sedan samman det med äggsmeten. Grovhacka chokladen, bananerna och nötterna och blanda ner i bunken. Jag gillar att använda mig av ganska stora bitar av bananerna, nötterna och chokladen eftersom jag tycker om det överraskningsmomentet när man biter i bakverket.

 

Klicka ut smeten i cupcakesformar till cirka en tredjedel och grädda sedan i ugnen på 175 grader i cirka 20 minuter. Låt de sedan svalna på ett galler.

 

 

Chocolate frostning

60 g smör

5 dl florsocker

0,5 dl kakao

2 tsk vaniljsocker

100 g cream cheese

1 msk kaffe

75 g mörk choklad av bra kvalitet (mitt tillägg för att höja chokladsmaken)

Lite salt (mitt tillägg för att ”vässa till smaken lite)

 

 

Vispa samman allt till en jämn och fin kräm. Smält chokladen över ett vattenbad och blanda ner i krämen. Spritsa frostningen på cupcaken och låt fantasin flöda!

 

 

Mina blev riktigt goda och var riktigt roliga att tillverka! Som pricken över i:et garnerade jag mina med en skumbanan. Ett lass följde med till kontoret och två stycken hamnade i en presentlåda som vi tog med oss till parmiddagen hos vännerna.

 

 

För några dagar sedan fick jag en stor cyberkram av Karro som jag mig denna fina utmärkelsen. Ett stort tack till dig som skrev så fint om min blogg. Oj, vad glad jag blev! Det är en fantastiskt go känsla av att någon gillar det man skriver om på bloggen. Nu får jag ju enligt spelets regler inte ge min utmärkelse tillbaka till henne men jag vill ändå passa på att tipsa om hennes härliga blogg. Massor av träning, smarriga rececpt och inlägg från vadsagslivet. Dessutom är hon, liksom jag, spinninginstruktör och Les Millsinstruktör, vilket ger mig mycket pepp i mitt intruktörsarbete. Fortsätt förmedla Karro!

 

 

Reglerna för utmärkelsen är:

1. Tacka bloggaren som gett dig utmärkelsen och lägg ut länken till den som gav dig den

2. Ge utmärkelsen vidare till fem favoritbloggar och berätta det för dem med en kommentar
3. Kopiera post it-lappen och sätt den på din blogg.

 

 

Marjas blogg som handlar om bakning utan socker. Jag tycker det är riktigt inspirerande att se att det går att göra så mycket gott utan socker! Dessutom använder jag mig av hennes fina recept när jag ska baka LCHF eller glutenfritt till mina vänner.

 

Sonjas blogg med fokus på helheten, som jag tycker lätt kommer i skymundan i många träningsbloggar. Här är en tjej som kan massor och jag lär mig himla massa nyttiga saker. Dessutom roliga recept!

 

Emmas blogg bjuder på träningstips med hög energinivå blandat med inlägg från det verkliga livet. Det är så mycket go i den här tjejen att man blir supertaggad. Hon vågar verkligen bjuda på sig själv!

 

Jag bara älskar Johannas recept som hon förmedlar ! Inspirerande recept som inte bara är goda utan även fina för ögat. Allt ger mig starka ”ha” och ”bakbegär”.

 

Maries blogg handlar om träning och välbefinnande i en fin mix. Här får jag alltifrån roliga träningstips till roliga recept.  En blogg som sprider leenden!

En bra springupplevelse börjar i ett par bra skor. När asfalt och skogsstigar ska plöjas och kilometrar ska matas är rätt par på fötterna A och O. Efter sommarsäsongen känner jag att det är dags igen att införskaffa nya löparskor, något som jag är riktigt dålig på. Dyrt, tidskrävande men framför allt - svårt att hitta rätt pjucks.

Mina tidigare inköp har jag gjort efter flera provlöpningar på löpband på Gå&Löpkliniken eller Löplabbet. Mina köprundor slutar dock ofta med att jag kommer hem med ett par skor tillsammans med en viss tveksamhet. Försäljarna mäter fötterna, filmar springsteget, analyserar och plockar sedan fram ett par skor som ska vara just min ultimata sko. Det skumma är dock att även om alla butiker har samma sortiment blir jag rekommenderad olika modeller av olika försäljare. Hur går det ihop? Har jag verkligen fått ett par bra dojor med mig hem eller var det framtagna av slumpen?

Hur gör ni när ni köper löparskor?
 

Just nu kryllar det av sharonfrukter i butikerna. Inte mig emot som bara älskar denna frukt! Jag inledde min besatthet när jag köpte hem sharon när jag var i Portugal för drygt ett år sedan, och jag kan sedan dess få riktiga cravings. Söta och fulla med riktigt god smak. Sedan är de ju fina att titta på också och passar därför bra att ha framme i lägenheten. Så ut och fynda, butikerna bjuder nu på riktigt bra priser!