2012 är året då jag ska lära mig spela squash, det är ett löfte.
Är inte denna klänning anledning nog att börja med racketsport?!
Känner ett "vill-ha-begär" krypa in under skinnet...


Jag har i ett tidigare inlägg slagit ett slag för gröten, en underskattad måltid, och jag tänker fortsätta denna hyllning. Gårdagens sena hemkomst i kombination med en hisklig hunger ledde till en tallrik med vad jag och A kallar ”lyxgröt”.  


Grötbasen utgjordes av havregryn och rågflingor som kokades samman med en hel del krossade linfrön. Gröten får en god smak av lite salt, kanel och kardemumma. Skålen toppades med skivad banan, russin och torskade tranbär, cashewnötter och solrosfrön. Blandningen kan låta en aning pretantiös men det är faktiskt oerhört simpelt att plocka ihop sina egna favoriter bland naturgodisets nötter och frön. A har dessutom en outgrundlig passion för att toppa sin gröt med sirap men ja...det kan ju avvaras för den som vill…



Mums!

En känsla av vår...






...är snabbt konsumerat.

Dags för nytt cykelpass igen! Mitt tidigare upplägg kommer ligga kvar som grund, med tre berg, som består av tre backar och en raksträcka vardera. Denna gång kommer jag dock att testa ett nytt upplägg på finalbacken. Syftet är att våga leka med deltagarna och skapa dynamik i passet.

 

Finalsträckas cyklas till Sashs "Ecuador" och kommer vara uppdelad på både stående backpartier och sittande sprintar. Låten har en stående backe som bas och gruppen kommer sedan att delas upp i två lag som sprintar i omgångar. Under refrängerna drar först team A iväg på en cirka 20 sekunders lång sprintsträcka i sittande position. Därefter byter team B av och trampar 20 sekunder. Sprintarna kommer vara explosiva och snabba, fast med stort fokus på kontroll. Totalt får varje team cykla tre sprintar samt en avslutande rush hela gänget tillsammans.

 

Utmaningen för deltagarna blir att pressa upp pulsen under korta intervaller och låta hjärtat pumpa tufft. Utmaningen för mig som instruktör blir hela klart att få deltagarna att behålla tekniken trots de snabba tempoväxlingarna, samt att utmana dem att hålla kvar motstånd och kontroll i benen även under de snabbare partierna.

 

Are you up for it?!

 

 

 

 

Efter en tids mjölkchokladsätande är jag nu tillbaka där min chokladpassion började - den mörka chokladen. Igår införskaffades och intogs Cacao Sea Salt Pecan, en av Marabou Premiums chokladsorter med 70 % kakao. En god variant med lätt krispighet och en god smak. Klart godkänd, men med ett mer vågat inslag av havssalt hade den kammat hem högra poäng. Chokladen vinner dock några extrapoäng för att den håller en sjukling sällskap när sängen förvandlats till arbetsplats...


Jag blir så less, extremless. Bläddrade igenom en hälsotidning idag och kom underfund med hur skruvad bild vi har på hälsa idag. I en kort notis på sidan om "Mat som håller dig smal, hälsosam och i form" kunde jag läsa om faran med kolhydrater. Visste du att en skiva grovs bröd extra om dagen betyder 3.5kg viktökning på ett år. Texten berättar även vad du måste göra för att förbränna detta matintag. Bra, då vet jag det.

Men det finns några viktiga aspekter som notisen lämnar ute. Den där extra brödskivan på morgonen kan skjuta upp ditt blodsockerfall innan lunchen, ett blodsockerfall som skulle göra dig trött, hängig, oproduktiv och grinig. Brödet gör att du inte dör av hunger när du kommer hem från jobbet och äter tre kakor innan du ens orkar börja laga middag. Brödet kanske håller ditt humör uppe, ingen går glad hungrig. Den extraenergin som den skänker gör att din huvudvärk håller sig borta och du att du är människa när du kommer hem. Den gör att du orkar ta en kvällspromenix med vännen och får frisk luft istället för att däcka på soffan. Den där brödskrivan gör att din frukost blir så mycket mer njutfull eftersom du faktiskt får äta dig riktigt mätt.

Missförstå mig inte, jag ställer mig helt bakom att vi ska äta nyttigt, men jag känner att vi ibland tappar greppet om vad nyttigt innebär. Visst finns det personer som skulle må bättre med mindre av det goda, men vi får inte glömma att vårt välmående även hänger på att vi får i oss tillräckligt med energi, bra energi, för att orka med livets alla dagar. Jag har svårt att se syftet med texten. Ville de skrämma oss och sätta ångest i tankarna varje gång vi brer en extra macka? Vill de göra oss medvetna om vad det "kostar" att äta mat? Är det verkligen ett seriöst sätt att få folk som behöver pepp att ändra sin kost?

Nej tack. Imorgonbitti är det jag som äter en extraskiva, så det så!

Kylan ute botas bäst med värme inifrån. Därför blir det ofta soppor av olika slag när jag kockar under vinterhalvåret. En klassiker för min del är husets linssoppa, som är rik på både nyttigheter och smak. När grundreceptet sitter går soppan att variera i det oändliga! Min version denna gång blev med röda linser. Potatis byttes ut mot massor av kålrot, en enligt mig underskattad rotfrukt. Jag smaksatte även med sambal oelek och curry.


Soppan serverades med ett klassiskt lantbröd av lite grövre slag med keso och ost.

Ett stort YES för Marabou Black - en ny choklad med saltlakrits! Rejält med saltsmak som blir en spännande kontrast till chokladens söthet. Liknar chokladfabrikens lakritskola men till en mindre slant.

 


Limited edition – pass på!

Ny träningsglöd med SATS grymma gruppträningsklass ”Crosstraining”. Passet beskrivs som ett cirkelträningspass där deltagaren får utmana både kondition och styrka. Det ger lite en känsla av att vara tillbaka på gympan igen!

 


Den stora fördelen med passet är att du har möjlighet att ta i maximalt och verkligen pressa dig till det yttersta. Dessutom är de olika stationerna ofta lätta att anpassa efter eget tycke. Fördelarna är att du som deltagare inte behöver koordination, utan rörelserna är enkla. De är sedan lätta att ta med dig i ryggsäcken och använda i gymmet. Till råga på allt är det stor spännvidd på deltagarna på passen, vilket jag tycker är kul.

 

En nackdel enligt mig är att det är alltför stor variation mellan passen beroende på instruktör där upplägget kan skilja sig påtagligt från pass till pass. Det innebär att du kan behöva pröva dig fram innan du hittar en instruktör som har ett pass som just du gillar.

 

Jag är riktigt biten i Crosstraining som ser det som ett bra komplement till gymmet, cyklingen och pumpen. Mitt favoritpass äger rum på Fridhemsplan på tisdagmornar. Det ger en suverän och utmanande start på dagen. Jag vet även att en rad andra träningskedjor har likartade pass så håll utkik på just din anläggning!

Ljuva fredag är här! Vad passar då bättre än lite lyxmat och en riktigt god fryst cheesecaketårta som avrundning? Det här är en lite lättare variant som jag hittat i en gammal kokbok från Viktväktarna lagade jag till en middag där det gärna önskades lite smalare mat. Jag tyckte dock att den faktiskt är godare och en aning assare än de andra jag smakat och jag har därför fortsatt köra med samma recept. Kesellan ger kakan en syrligare smak och känns inte lika mastig och "tung". Jag som annars är mycket skeptisk mot nyttigare varianter av sött och snask blev klart överraskad och det blev lite av en nyfavorit.





3 ägg (delade i vita och gula)
1,5 dl strösocker
100 g philadelphia ost naturell
1 burk kesella
1 tsk vaniljsocker
Digestivekex


Vispa äggulor och socker fluffigt.
Blanda ner osten och kesellan.
Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner i smeten.
Smula ner kexen i botten på en form med löstagbar kant.
Häll på smuten och låt stå i frysen i minst 12 timmar.
Plocka fram några minuter innan servering.

Ibland är man bara sådär hungrig att det inte finns någon energi till att tänka på något att tillaga. Tur är det väl då att mackjärnet finns nära till hands!

En favorit hos mig är ett klassiskt rostbröd med keso, banan och curry. Idén kommer ifrån en toast fylld med banan och gouda-ost som jag åt en varm sommardag i centrala Lissabon. Låter kombinationen konstig? Testa!

I helgen var jag på äventyr Malmö, en stad som definitivt börjar bli en riktig favorit hos mig. Innan helgens sociala aktiviteter drog igång hade jag tid att strosa runt ensam i Malmö. Jag passade då på att besöka Raw Food House för en långlunch.



Det var nyfikenheten på Raw Food och ställets mysiga inredning som fick mig att stanna till. Ställets koncept är att de serverar Raw food, alltså ”levande föda”. Maten innehåller inget gluten, inget tillsatt socker och allt är fritt från mejeriprodukter - "Ren mat. Helt enkelt.".



På menyn fanns det soppor, lasagne och många andra varma alternativ. I disken fanns det smått och gott för den som är mer i fikatagen. Som ny på området frågade jag personalen vad de rekommenderade och de hänvisade mig direkt till deras ceasarsallad. Och ojojoj säger jag bara, det var en höjdare! En rik sallad med alla möjliga grönsaker som gjorde magen mer än väl mätt och belåten. Till lunchen serverades jag ett varmt örtte och vatten med apelsin och sellerilag. Lunchen på Raw Food var verkligen en rolig upplevelse och gav mig mycket inspiration till att bättra på min vegetariska matlagning.



Är kär tusen gånger om och sugen på att pröva fler ställen.
Om någon sitter och har något tips i Stockholmsområdet, fram med det!

Igår vankades det tjejkväll med middag och snack. Som ”fruktoman” tycker jag att de bästa desserterna är de som kommer från naturens godis, klyschigt nog. Därför fixade vi i ordning en härlig fruktsallad med äpple, päron, apelsin, kiwi och banan för att avrunda middagen. Den extra lyxiga känslan fick vi till genom att hacka ner honungsmelon och sharonfrukt, samt en näve russin.  



Fruktsallad går att äta tillsammans med en rad tillbehör: glass, grädde, yogurt… Ett av mina favorittillbehör är dock att äta Kesella till fruktsalladen, och då gärna en med smaksättning. Kesella är en kargprodukt som är rik på kalcium och protein. Me like! Det är även ett bra alternativ för den som vill dra ner på fettet och kolhydraterna men inte gå miste om god smak. Denna gång blev den Kesella vanilj, lagomt söt, lagomt syrlig. Toppa med kanel och njutningen är ett faktum.





Jag som inte äter laktos hoppar numera högt av glädje av att karg även kommit i Valios sortiment. Håll utkik!

 

Min resa genom nya smaker fortsätter!






Efter ett gediget smakprov kan jag och A konstatera att Marabous nya Starbar är ett välkommet tillskott till godishyllan. Kakan innehåller jordnötter och kola med ett överdrag av ljus choklad. Jag skulle vilja beskriva den som en blandning mellan Snickers och Mars med inslag av kex och en luftigare känsla. Svisch sa det så var den chokladbaren slut…

Vad gör du en lugn vardagskväll när inget i världen stressar dig?
Gör som jag - koka marmelad!




Morots- och apelsinmarmelad

500 g morrötter
400 g apelsiner
1 msk citronsalt
500 g fruktsocker
5 tsk pektin
Ev kryddning efter smak


 


Riv morrötterna fint och koka upp dem tillsammans med citronsaften och apelsinerna som du finhackat samt större delen av sockret. Låt det skjuda i cirka 15 minuter. Tillsätt sedan pektinen och låt koka i några minuter eller tills röran börjar få en fastare konsistens (tänk dock på att den stenlar något mer när den är sval). Jag tillsatte även lite ingefära för lite extra sting. Låt marmeladen sedan svalna i kylen.


En riktigt bra vecka börjar med två chokladöverraskningar som väntar på skrivbordet på kontoret.

I senaste numret av Hälsa & Fitness läste jag en artikel om sund och hälsosam mat på restaurant. Jag som alltid är sugen på att pröva nya ställer var inte sen att pröva en av tidningens rekommendationer i Stockholm – Organic Green.



Jag måste säga att jag blev riktigt förtjust i det här stället! Lokalen var jättemysig och med en näst intill familjär känsla. Det kändes lättsamt och prestigelöst. Maten var god och vällagad som både är bra för kroppen och för miljön. Det fanns en hel del att välja på bland soppor, mackor, fikabröd, roliga ekologiska produkter och massor av hälsodrinkar. Jag bestämde mig för en broccolisoppa med tillhörande sallad (som var både laktosfri och veganisk!). Mina lunchsällskap prövade bland annat den vegetariska lasagnen och råkosttallriken och var nöjda.


 





Ett stort plus för det goda brödet som gick att plocka till maten. En stor klick med deras hummus gjorde lunchen! Dessutom är maten välanpassad för dem som äter vegansk mat eller mat utan laktos och gluten. De är även bra på att pleasa dem med som satsar på GI och LCHF-kost. Ett minus var dock att K fick fel mat där hennes paj bytts ut mot en lasagne.

Summan av kardemumman  - ett riktigt bra place!

Jag är mycket för vardagslyx. För mig är det en god middag mitt i veckan, ett nytt värmande te eller att sluta jobbet lite tidigare en eftermiddag. Eller vad sägs om känslan av att en tidning landat ner genom brevinkastet och bara ligger och väntar när du helt ovetande öppnar ytterdörren?


Att beställa en prenumeration på en tidning är ett riktigt bra sätt att sätta guldkant på vardagarna. Jag har tidigare prenumererat på en rad tidningar genom mitt hittills 25åriga liv - mattidningar, modemagasin och mer faktabaserade exemplar. Den senaste tiden är det däremot tidningar inom hälsa och träning som fångat mitt intresse. Min upplevelse är dock att många tidningar inom området lägger alltför stort fokus på viktnedgång och träning a la absurdum. Det svåra är därför att hitta en som levererar en bra och sund inställning till träning och hälsa.

Nu tror jag i alla fall att jag minsann hittat rätt! Hälsa & Fitness innehåller artiklar om nya träningstrender, kostråd och inspiration till att pröva nya träningsformer. Det är enligt mig en tidning som ser hälsa i ett större sammanhang än bara träning och mat – utan som även visar att det handlar om ett psykiskt välbefinnande. Hur kan man arbeta ner sin stressnivå? Vad ska man tänka på för att sova bättre om nätterna?



Första numret gjorde min eftermiddag och nu är det bara att längta till nästa!

Frukostpatrullen fortsätter arbeta sig fram genom Stockholms morgongator. Nu var det dags för mitt "stammiseftermiddagshak" att visa vad de går för på morgonkvisten - Non Solosbar vid St:Eriksplan.


En kaffe med morgonmacka med parmaskinka respektive kalkon beställdes in. Gott kaffe som alltid på Non Solo och mackan vad god med nybakade bröd. Men... det var helt enkelt lite för lite mat. Jag känner inte att jag helt kan döma ut stället eftersom det finns möjlighet att ta ett större frukostpaket med yogurt eller gröt och andra alternativ, men måste nog säga att det inte riktigt stod i klass med de tidigare frukoststunderna. Jag kommer dock fortsätta vara en trogen besökare för soliga bruncher på uteserveringen och för deras prisvärda och goda middagar.

Ett plus i kanten får de dock för färgglada blommor på borden mitt i gråaste vintern och en personal som strålar morgon som kväll!