Idag var det min tur att ordna frukost på kontoret. För mig är det ett gyllende tillfälle att vi släppa loss med Kitchen Aiden och baka bröd. Denna gång med blev två sorters bröd, ett brods rågbröd och ett valnötsbröd.

Valnötsbrödet har blivit en ny favorit. Receptet har jag hämtat från systrarna Eisenmans Soppor, bröd och röror, en gudomligt bra kokbok för den som älskar just bröd, soppor och röror.

 


Valnötsbröd

Ett paket jäst

Salt

2 msk matolja

7 dl vatten (fingervarmt)

4 dl grovt eller fint rågmjöl

2 dl grovhackade valnötter

11-12 dl vetemjöl

Salt


 


Lös upp jästen i vattnet och tillsätt därefter salt och matoljan. Blanda ner det grova rågmjölet och nötterna. Därefter tillsätter du lite mjöl i taget och arbetar in det till dess att du fått en fast och smidig deg.

Låt degen jästa i 60 minuter. Baka därefter ut den i två limpor och låt jästa ytterligare 30 minuter på en bakplåt.


 


Brödet ska gräddas i längst ner i ugnen på 225 grader i 15 minuter. Därefter sänker du temperaturen till 175 grader och låter brödet stå inne ytterligare 20 – 25 minuter. Brödet mår bäst av att vila och förvaras i en bakduk.


 


Till brödet serverades bland annat morotsmarmelad och päronmarmelad med valnötter. Lite västerbottensost och grönsaker på det och måltiden var komplett.

De kan kaffe.
Kvalitet.



De kan det är med känsla av lugn i lokalen.




De kan det där med frallor av bra kvalitet, surdeg med valnötter, ost och plommonmarmelad.




De kan våren med en härlig uteservering.

Kaffeverket - vi ses där i sommar!




Amen på det forskningsresultatet!
Här kan du läsa mer.

Kellogs´s special K har släppt en ny variant på deras traditionella flingor – Special K fullkorn! Naturligtvis jag var tvungen att handla med mig ett paket hem.


Flingan innehåller 98 % fullkornsvete. Fullkorn innebär att kornets alla delar finns med i produkten, båda frövita, grodd och kli. Däremot kan det kornen vara krossade eller hela i sig. I fullkornsprodukter finns det en rad saker som vår kropp vill ha, som järn, kalium, magnesium och antioxidanter. Fullkorn minskar även kroppens benägenhet att ta upp kolesterol. Det sägs även ha en positiv effekt på blodtrycket och på kroppens hjärta och kärl. Nyttiga och innehållsrika, jajjebox!

Jag tycker att flingorna var goda, krispiga och hade god naturlig smak. För mig hamnar de någonstans mitt emellan Kellog´s special K och deras All Brand-flingor. Med en skål naturell yogurt, hallon, blåbär och linfrön blev det ett smarrigt kvällsmål efter träningen.

Jag känner dock inte att flingan egentligen tillför något nytt till butikernas sortiment och jag har svårt att se mig välja den här flingan framför de andra. Om jag vill ha den sötare varianten köper jag vanliga special K, om jag vill ha några grövre flingor satsar jag på All Bran och om jag vill ha det lilla extra föredrar jag AXA Havreflakes.

 
Helt okej alltså, men inget exalterande.

I söndags hade jag och tjejkompisarna ”after träning” efter mitt spinningpass, en perfekt kombination av träning med umgänge. Vi var hungriga, sugna på en riktigt god lunch och med flertalet krav – hög mysfaktor, nära, flera glutenfri alternativ och hälsosam mat. Vi enades om att pröva Mocco på Dalagatan i Stockholm.




Mocco är ett ställe som ingen av oss prövat, men som ligger precis runt knuten från oss (det är lustigt hur besöken på de ställen som ligger närmast aldrig blir av...). Fiket serverar ett stort utbud på luncher men de har även riktigt bra kvalitetsglass och disken full med fikaalternativ. En mysig stämning i lokalen men hemskrivna menytavlor, mjuka soffor och varm inredning.



Jag och E beställde varsin ”Mocco Nyttig” och C är räkvariant, som alla lät spännande. Salladerna var rejäla, med mycket av allt. Efter träningen kändes det bra att få ett rejält lass med kyckling och avokado som mättade samt fräsch och spröd sallad. Ett definitivt plus för stora portioner och bra råvaror!

 


Om jag ska finna något negativt att nämna får de ett litet pytteminus för att maten tog tid. Personalen bad dock om ursäkt för fördröjningen och vi fick istället en känsla av god service.

Mocco var perfekt och rekommenderas varmt! När vi satt ner i sofforna kom det även förbi några av Moccos andra lunchalternativ som såg riktigt bra ut med samma kvalitetsanda som våra sallader. Vad betyder det? Jo, återbesök!

Tänk vilken fantastiskt bra söndag! Började med att instruera in vårtiden med ett förmiddagspass på SATS Fridhemsplan. Därefter satte jag mig ner med E och C för en riktig myslunch för att sedan avsluta med att strosa hem genom staden i solsken och vårkänslor. Ljuvligt!

På kvällskvisten firade jag och A våffeldagen som sig bör. För att blev det en lättare variant av våffla som intogs som efterrätt. Här komemr därför ett recept på en grövre varitan för dig som, liksom jag, gillar att ha lite mer att tugga på som räcker till ca 6 stycken:

Grova, lätta våfflor
1 dl rågsikt
1 dl vetemjöl
3 ägg
1 dl vatten
1 dl kvarg
2 dl mjölk
Salt



Eftersom smeten är mindre fet rekommenderar jag er att steka i matfett. Vi hade en liten incident innan våfflorna väl låg på tallriken nämligen...
Till våfflorna blev det lönsirap, äpple och kvarg toppat med kokosflingor och kanel. Mumma!
Jag hoppas att ni också fick i en en våffla på den stora dagen!

I helgen har hälsan hållit mig hemma. Ibland kan dock en lugn fredag hemma i soffan med bara mig själv, en bra film och en kopp te vara precis vad jag behöver. Vad passar bättre då än en skål god fruktsallad? Denna gång var den baserad på banan, äpple, päron, russin och apelsin. Den toppades med kvarg, krossade linfrön och mandelspån och självklart - massor av kanel.

Hoppas ni också haft en bra och rofylld helg so far!

På mitt jobb turas vi varje fredag om att bjuda på frukost. Ansvaret hamnar på en anställd som sedan dukar upp och bjuder in till frulle med bröd, goda pålägg, yogurt och ofta inslag av det där lilla extra. Idag var det chefen som bjöd på pannkakor med grädda och färska jordgubbar. Mums, mycket uppskattat!

Pannkakor av alla dess slag är så oerhört gott! För den som vill leva lite lyxigt till helgen vill jag därför tipsa om att ordna med amerikanska pannkakor till frukost.




Ca 20 stycken underbara pannkakor a la USA

3 dl mjöl
1 kryddmått salt
2 tsk bakpulver
1 tsk socker
2 msk smält margarin
2 dl mjölk
2 st ägg

Blanda de torra varorna och blanda sedan i resten.
Pluppa ut runda kakor i stekpannan, ca 10 cm i diameter (vilket är ca 1/2 dl smet).




Det bästa av allt när jag steker egna är att jag lagar laktosfria med tillbehör som är snälla med mig kropp.
Det brukar variera från hallonsylt eller hemmagjord lemon curd och socker. Min favorit är dock naturligtvis hackat äpple, tonvis med kanel och en stor klick yogurt.



Livet är fullt av svårta beslut.
Ibland har jag svårt att bestämma mig.
Vad ska jag ha på mellanmålsmackan?
Sedan kom jag på den perfekta lösningen.
Två delar möjliggör två val.


Är det inte ganska roligt att det kan gå trender i träning? Varje säsong finns det något nytt på schemat som utlovar nya mirakel. Pilates gjorde entré på den svenska marknaden och plötsligt skulle alla ligga med fötterna mot taket och sprattla med benen och spänna bäckenbotten. Afrikas rytmer nådde norden, skorna sparkades av och aerobicsalarna fylldes av bakskakande kvinnor. Sedan skulle allt bli så funtionellt och våra gympass skulle likna vardagens fysiska ansträngningar. Core-träningen var en trend som kom för många år sedan men som verkar vara här för att stanna. Blålstabilitet blev fokus och de inre magmusklerna skulle få sig en match.

Nu är det mycket dragningar åt de "roliga" klasserna där med dansas zumba, shebamas och skakas bak. Till detta kommer alla klasser som ska vara riktigt fysiskt pressande, som olika bootcampklasser med explosivitet och hård tryck.

Men, jag är ledsen att erkänna att jag ibland ställer mig tveksam till alla nya träningstrender. Missförstå mig rätt, jag tycket att det är oerhört kul att pröva något nytt emellanåt och känner att det bidrar till att öka motivationen och utvecklingsviljan. Jag känner dock att utrymmet för de mer traditionella träningsformerna så som stepdance, aerobic eller gympa och dess deltagare till viss mån fått ge vika för "trendpassen". Det finns inte utrymme schemamässigt för båda träningsformerna i lika hög utsträckning. Risken är att förändringarna blir så pass påtalande att den normale träningsdeltagaren inte hinner med att ställa om sig på en ny träningsform eller lära sig uppskatta den. Och vem vill ständigt känna sig som en nybörjade när det är nog kraft krävs för att överhuvudtaget ta sig till gymmet? Vem är träningstrenderna till för, den normalt halvopeppade tränaren eller det rutinerade träningsfreaket?





Nej, kalla mig tråkig men i hög utsträckning så jag föredrar faktiskt att anläggningarna 
erbjuder stort utbud av de gamla vanliga klasserna
där deltagaren vet vad de får och aldrig behöver ta in någon ny information eller nya intryck.
That´s just me.



Igår fick jag en välförtjänst men överraskande present av A efter en läbbig läkarkontroll.
Usch, jag avskyr att gå till sjukhuset och tyvärr är jag där och springer med än önskvärt.
Fast det är klart.. om alla besöken avslutas som mitt igår och med bra provsvar,
då kanske det inte är så dumt i alla fall…?
Jag fick till och med avsluta dagen med bankett på Grand Hotell med mamma.
En helt okej tisdag med andra ord!

Dags för middagsbjudning igen. Som tidigare ansvarade A för varmrätten och jag för brödbaket. Eftersom gästerna kör strikt LCHF-kost fick jag utmaningen att än en gång baka bröd anpassad för denna kostteori. Med inspiration från det här blogginlägget bakade jag ett ljus bröd baserad på kokosmjöl. Kokosmjölet fick jag till genom att mala kokosflingor med en mixer.


0,5 dl fibrex som blötläggs i 0,5 dl vatten
2 ägg
1,5 dl kokosnötmjöl
1 tsk bakpulver
2 msk fiberhusk
0,5 dl vispgrädde
1 dl kvarg
2 msk smällt smör

Salt och eventuellt brödkryddor

 

Alla ingredienser blandades och placerades i en form, som brödades av kokosflingor. In i ugnen på 200 grader i cirka 30 minuter. Klart!

 


(Hurra för Valio som fixat en laktosfri kvargprodukt!)



Resultatet då? Över lag tycker jag att brödet blev gott men jag är inte helt nöjd. Min upplevelse är att man ofta snålar med att krydda LCHF-bröd och att smaken av ägg och kokos därför kan bli för påtaglig. Jag valde därför att tillsätta salt och brödkryddor, men känner fortfarande att jag kunnat tillsätta mer för att skapa en matbrödskänsla. Vidare tror jag att jag föredrar att arbeta med mandelmjöl istället för kokos för en mer matig feeling. Det var även svårt att få brödet att inta en fast konsistens i ugnen. Däremot hämtade sig brödet när jag lät det svalna uppskivat under bakduk en stund.

Det viktiga är dock att brödet uppskattades av mottagaren och föråt sig totalt. Ge mig några försök till och jag ska minsann bli expert på brödbak a la LCHF!




Plöstligt blev min måndag på kontoret lite bättre.
Passa på och spring till ditt närmaste Coop!
Happy Monday på er!

I helgen var det dags för mig att pröva på SATS nyhet inom gruppträningen; ViPR. Enligt SATS hemsida är ViPR ett gruppträningspass med fokus på coremusklerna och pulsträning. Passet utgår ifrån enkla basövningar som deltagaren utför med det nya träningsredskapet ViPR, en förkortning av "Vitality, Performance, Re-conditioning".

 


Min upplevelse av passet var att det var ett roligt sätt att träna de stora muskelgrupperna. Rörelserna var enkla och det var lätt att följa med instruktören. Det nya träningsredskapet var lätt att använda och var ett roligt inslag i passet. Ibland kändes dock redskapets tillämpning i övningarna lite ”krystat” där övningen hade kunnat genomföras enklare utan ViPR.


 


Jag skulle vilja beskriva passet som en gruppträning med fokus på funktionell träning. Axlarna fick sig en rejäl utmaning och mina coremuskler sattes på prov i diverse stående positioner. Däremot kände jag inte den pulsträningen som utlovades.


Jag kommer absolut att gå på ViPR fler gånger. Jag rekommenderar passet till den som dels vill testa något nytt, men som söker en variation på bodypumpens träning av ben, rygg och axlar eller som gillar crosstrainingspassens enkla och lätthanterliga rörelser. Enjoy!

Finns det något bättre än att bjuda in vännerna på bullfika? Nej, jag tror knappats det. Det finns någonting visst i att strosa runt i köket i ett blommigt förkläde, med sjal runt hjässan och med Monica Zetterlund sjungandes i bakgrunden. Låta doften av nybakat ta över. Då njuter jag till fullo.

Som recewpt använder jag ett klassiskt recept för kanelbullar. Istället för den vanliga fyllningen med smör, kanel och socker brukar jag riva ner rejält med mandelmassa innan jag rullar ihop längden. En annan favorit är att bre ut vaniljkräm eller tillsätta stora mått kardemumma. Mums!

 


Det bästa av allt när man bakar själv får äta hur mycket deg man vill (vilket ofta resulterade av ett lätt illamående resterande delen av dagen).

Trevlig helg på er alla!

Igår kände jag att min kropp var redo för ett gruppträningspass. Jag laddade inför passet med en lättare löpning på band i 20 minuter. Sedan var jag varm nog att anta ett 75 minuters yoga advancepass.


Yoga advance är SATS mest krävande yogapass med högt tempo och utmanande övningar. Instruktören lade upp passet i etapper med olika fokusområden, som exempelvis balans, styrka och rörlighet. Min nya favoritposition är utan tvekan ”kaktussen” som jag fick pröva för första gången. Det var en fantastisk ställning där utgångsläget är stående med sträckt bakben och en djup böjning i frambenen. Ryggen böjs lätt bakåt och armarna kommer ut i en bröststräckning med spretande fingrar. Så härlig!


Advanceklassen sägs vara en fortsättningsklass och du rekommenderas gå på ett vanligt yogapass någon gång innan. Jag tror dock att många med träningsvana och god kroppskontroll lätt klarar av ett advance utan tidigare erfarenheter. Däremot skulle jag absolut rekommendera en nybörjade att våga stå långt fram för att verkligen se rörelserna på nära håll.

Min tanke när jag började med yoga var att hitta en träningsform som också fokuserade på den mentala träningen i syfte att komma ner i varv. Jag ville även förbättra min styra i ryggen och verkligen sträcka ut kroppen, vilket jag ofta slarvar med annars. Efter ett års mer eller mindre regelbundet yogande känner jag att jag verkligen hittat in i känslan och jag är överhört nöjd över att jag började. Passen är både mentalt och fysiskt utmanande och de blir bara tuffare och tuffare för varje omgång. Jag tycker mig se resultat tydligare än vad jag gör inom andra träningsformer och känner mig mjukare och starkare i kroppen. För varje tillfälle når jag längre ner i övningarna och fixar att stå lite längre i övningarna. Igår lyckades jag till och med få till hoppen mellan framåtböjt stående position till plankan utan duns. Jiho på den!

Efter 75 minuter var min kropp helt slut, men på ett behagligt, lugnt sätt. Middag och soffa blev min belöning. Idag känns ryggen rejält och passet är redan bokat inför nästa vecka.

 


Som ni som följer min blogg vet älskar jag att testa nya smaker och nya produkter. I veckan insåg jag dock att det inte passar sig lika bra i alla lägen att leva ut det här intresset. Denna insikt kom jag till när jag skulle välja nässpray och tänkte ”Ooo, menthol har jag inte sett förut!” och gick till kassan. Fel beslut.

Känslan av att använda Otrivin Menthol är lite samma som du får av att sniffa upp tandkräm eller munvatten i näsan. För er som inte gjort det i en redan skadad, sjuk och sårbar näsa kan jag avslöja att det inte är en skön känsla. Det brändes, sved och jag började hysteriskt nysa. Även om resultatet blev en mindre tät näsa kommer jag nog gå tillbaka till originalet nästa gång…

Jag har kommit fram till att jag slarvar med att dricka vatten. Tidigare var jag en av många som ständigt gick med vattenflaska och ”smådrack”. Beteendet försvann dock efter ett tag och det gick varningssignaler om att man vattnade ur mineraler och salter ur kroppen. Numera dricker jag nästan ingenting. Under vinterhalvåret låter jag tekopparna ersätta vattenglasen och lokan. Ibland kan jag komma på mig själv med att ha druckit ett glas rent vatten under hela dagen (!), vilket är på tok för lite. Jag har dessutom sett ett samband mellan vad jag trott har varit spänningshuvudvärken och dagen efter hård fysisk träning. Jag fyller helt enkelt inte på tillräckligt.



När man tittar närmare varför man bör se efter sitt vattenintag är fördelarna med en god vätskebalans inte bara många, utan oerhört centrala för mig som person. Jag jobbar mycket och hårt, vilket ställer stora krav på att hålla en god energinivå. Se bara så mycket det finns att vinna:

-          Bättre förbränning och energiupptagning

-          Förbättrar koncentrationsförmågan

-          Underlättar återhämtning efter fysisk aktivitet

-          Rensar kroppen och håller den ren

-          Minskar stress och trötthet

-          Ber bättre hy och hår


Det är uppenbart att kroppen behöver vätska för att den ska fungera optimalt. Hur kommer det sig då att jag slavar med att vattenintaget? Nej, nu är det jag som återupptar vattenflaskbeteendet och börjar dricka!

Hur ser du till att få i dig tillräcklingt om dagarna?

I lördags firade vi A:s pappas födelsedag med middag, bubbel och melodifestival. Vad passade sig då bättre att ta med sig än en burk hemmagjord marmelad till födelsedagsbarnet?


Päron- och valnötsmarmelad 

2 citroner

1,5 kg päron

100 g grovhackade valnötter

10 dl syltsocker

 


Skala och skär upp päronen i mindre kuber. Koka upp och låt sjuda tillsammans med rivet citronskal och citronsaft av två citroner. När päronen är mjuknat (efter cirka 15 minuter) tillsätter du syltsockret och nötterna och låter det koka häftigt i cirka 15 minuter till. När konsistensen upplevs fastare är den redo att dras ifrån plattan. Låd marmeladen sedan svalna i kylen.



Det trixiga med marmelad är att få rätt konsitens. Det kan vara bra att tänka på att den är fastare i svalt tillstånd. Mitt tips är därför att efter receptets koktid, låta den kallna av ordenligt, för att sedan checka av att den är tillräckligt fast. Om den fortfarande känns lös går det att koka upp igen för att sedan göra om proceduren. 




Ett fint band senare och du har dig själv en personlig och ruggigt trevlig present att plocka med dig!

Det går verkligen inte många knop hos mig i helgen. Sjukdomen har totalt tagit mig i sitt våld och jag ligger och tycker hiskligt synd om mig själv. Fram mot eftermiddagen lyckades jag dock ta mig ur lägenheten för att införskaffa lite mat. Jag som nyligen intresserat mig för konceptet Raw Food lät mig inspireras av deras innehållsrika sallader. Ett första försök som jag faktiskt blev riktigt nöjd med.

Vad bestod resultatet av? Jo:
  • Två kycklingfiléer som jag stekte i olivolja, salt och timjan
  • Stekt upp en halv zucchini med samma kryddning
  • Ruccola
  • Skurna tomater
  • Riven vitkål
  • Riven morot
  • En liten näve gojibär
Allt blandades samman med ett avslutande stänk av olivolja. En gnutta aioli på sidan och tada - salladen är klar!


Här kommer en hälsning från sjukstugan. Tidigt igår kunde jag känna halsen börja skrapa och på kvällen var febern ett faktum. Jag som ofta säger att "sjuk är inte ett fysiskt tillstånd, det är en inställning" fick i morse erkänna mig besegrad av bakterierna...


Men när allt kommer omkring är det ganska mysigt att slöa på hemma om man inte är alltför risig. Dagen spenderas i soffan men gamla Sex and the City-avsnitt, cola och en påse nötter från naturgodishyllan. Dessutom fick jag tid att göra en god lunch.

Min passion för soppa fortsätter fylla bloggen. Idag blev det en morotssoppa med lite ingefära och vitlök i någon slags förhoppning att dämpa sjukdomen.




4 stora morötter
1 purjolök
vatten
2 grönsaksbuljontärningar
Vitlök
Färsk, riven ingefära
1 dl matlagningsgrädde


Fräs på morötterna och löken i grytan med lite olja. Fyll sedan på med vatten så att grönsakerna blir täckta. Släng ner tärningarna och låt det puttra tills morötterna mjuknat. Mixa sedan soppan med en stavmixer och tillsätt matlagningsgrädden och de andra kryddorna.



En skiva nybakat bröd (denna gång från ICA, det finns ju gränser när man är sjuk!) med keso och skivade grönsaker.
Gott för magen, gott för själen, elak mot mina bakterier.

Dags att pröva en ny produkt igen! Denna gång var det jag och A som gjorde varsitt val när frukostflingor skulle inhandlas. Jag som gillar så neutrala flingor som möjligt föll för AXA:s nya havreflakes. Min åsikt är att de var riktigt goda. Lite som en blandning mellan mina standardflingor Kellog´s All-bran och Paulins Superflingor. Knapriga, spröda och fulla med smak. Jag gillade skarpt den tydliga havresmaken. Dessutom är det märkta med nyckelhålet och innehåller en rad bra grejer för kroppen med mineraner, vitaminer och protein!


Runt om i bloggvärlden har jag sett att andra är lika positiva som jag till flakesen. Roligt! Några dagar senare upptäckte jag att även Allt och Mat och Vin har testat flingorna som utsåg varan till en 4:apoängare – det ni!




Cheerios var något för söta för att ha en filen eller yogurten för min smak. Däremot slinker de lätt ner om jag får sätta mig direkt med paketet och stoppa ner handen direkt för en näve.

Fyra träningsdagar på raken har gett mig stort behov av lite återhämtning. Sjukdomen har spridit sig bland stans instruktörerna, vilket har lett till cykelinstruerande tre kvällar i rad för min del. Igår var jag även medbjuden på ett lunchpump på Sportlife tillsammans med mina kollegor, vilket jag naturligtvis inte ville avboka.

 


Veckostartens intensitet visade sig igår när jag totalt överhungrig och tom på energi åt allt som kom i min väg. En god middag på ett favoritställe, Priom Ciao Ciao vid Odenplan, följdes därför av en kväll i soffan med snacks och serier. Fruktsallad, mörk choklad och grönsaker med blu cheese-dip.

Nu ska jag vila några dagar.

Jag såg en rolig syn idag på jobbet som fångar min vardag.

På dagen är jag kontorspingla i höga pumps.
På fritiden träningsfreak i sneakers.




Lycka är att få kombinera det bästa av två världar.

Det har nyligen öppnat ett Espressohouse i närheten av mig och jag är inte sen att vara där och smaka mig igenom deras sortiment. Mina tidigare upplevelser har varit positiva för visst de kan kaffe. Men kan de leverera luncher?


Jag prövade Espresshouse ceasarsallad och måste säga att den var lite trist. Vad den vann på att tillsätta mycket knaperstekt bacon och goda krutonger, förlorande den i bristen på kyckling och inspiration. Rätten saknade helt enkelt det där ”lilla extra”. Magen blev dock mätt och kroppen nyladdad inför en fortsatt shoppingrunda på stan.

I fredags vankades det godmiddag när jag och A bjöd på parmiddag och uppdraget att ordna förrätten landade på mig. Medinspiration från ett blogginlägg jag läste nyligen fixade jag småpajer a la Västerbotten.



Pajskal för 4 småpajer

2 dl vetemjöl
175 g smör eller margarin
1 ägg
2 msk vatten
Salt


Fyllning
2 st ägg
2 dl mjölk
150 riven västerbottenost
Salt och peppar


 


Blanda salt och mjöl och knip ihop det med matfettet. Snåla inte med saltet för det är i och med det som smaken kommer. Tillsätt därefter ett ägg (ett tips från mor min för lite krispigare skal) och eventuellt en skvätt vatten. Tryck ut degen i portionsformarna och låt vila någon timme i kylen.

Fyll sedan pajskalen med rejält med riven västerbottensost. Häll avslutningsvis på äggstanningen som du fått fram genom att blanda ägg och mjölk med salt och peppar.

 In i ugnen på 220 grader i cirka 20 minuter eller tills fyllningen är fast.

 

 
Tänk att jag så sällan använder mina portionsformar. Bättring utlovas!

Jag fortsätter att värma upp vintertiden med rykande soppor. Denna gång blev det en klassisk broccolisoppa med en tonfiskmacka till. Broccoli sägs vara en riskt bra källa för nyttigheter med massor av vitaminer, mineraler, järn och magnesium.

 

Ingredienser

2 broccoli (ca 500 g)
2 gula lökar
1 msk smör
7 1/2 dl hönsbuljong (jag använde två stycken tärningsbuljong)
1 dl mjölk
Salt och peppar




Tonfisktoast

1 burkar tonfisk

250 g kvarg

Salt och peppar 



Skölj och skär upp broccoliträden och grovhacka löken. Fräs löken tills den mjuknar och tillsätt därefter broccolin och buljongen. Låt det puttra i cirka 15 minuter. När broccolin är mjuk är det klart för att mixa till en slät soppa. Tillsätt slutligen mjölken och lite extra salto och peppar.

Tonfisktoppningen fixas lätt genom att blanda tonfisken med kvarg och krydda efter smak.


 


Soppan var oväntat god med en mjuk och mild smak. Jag blir definitivt sugen på att göra den fler gången men med lite andra kryddningar. Däremot var tonfisktoppningen ingen höjdare. Smaken av tonfisk tog över mer än behövligt. Dessutom kände varken jag eller A att tonfikssmaken stämde överens med soppan och att den istället passar bättre till bakad potatis eller pasta.


(Men vad är det för bröd som vi åt till soppan? Jo, ett hembakt italienskt lantbröd. Recept kommer inom kort…)

Söndag morgon. Klockan ringer. ”Va, hallå, vad händer..?”. Just det, dags att vikariera på SATS Fridhemsplans förmiddagscykel.

 


Det är något visst med att komma in i en tom cykelsal. Det är som om lugnet före stormen är så påtagligt att det nästan går att ta på. Det är en stämning som skriker efter att fyllas med svettande deltagare, pumpande musik och pigga ben.

Och just så blev det. Ovanligt tufft pass för min dagsfysik, men inte mindre roligt för det.




När jag tränar på helgen brukar jag försöka planera in trevlig lyxstund efter passet. Cykelförmiddagen avslutades därför med en mysig fikastund på Xoxo. En väldigt gott grönt te med fläder och äppelsmak, tillsammans med några chokladtryfflar försatte mig i en härlig söndagskänsla.

Igår var jag uppe med tuppen för att ta tåget för ett arbetsrelaterat möte. Kl. 5.50 stod jag på centralstationen redo att införskaffa en god frukost till resan. Vad blev det denna gång? Jo, espressohouse frukosterbjudande med macka och valfri varm dryck för 50 kr.




 


Valde en rykande chai-te och en macka märkt med texten "skinka" och satte mig till rätta på min plats. Till min stora förfäran innehöll dock mackan cream cheese(!). Jag som inte äter laktos kände mig lite smått lurad. Varför skrev det inte ut det på skylten liksom?! I brist på annat att äta fick jag dock truga i mig mackan i hopp om att kroppen skulle hålla i alla fall...



 


Mackan var helt okej, men långt ifrån nyskapande att tillerkännas någon större hurra. Dock fick jag lite inspiration till helgens frullar. Till min stora förfäran var det nämligen läskande gott med philadelphiaost, en smak jag inte känner tillräckligt ofta. Och konstigt är väl det eftersom Valio nu har både en cream cheese original och en med vitlökssmak. I helgen är det då jag som fyller kylen.