Imorgon smäller det!
Äntligen är det dags för mig att för första året få gå på Super Saturday.
Ska du gå?
 
 
Om jag fick leva på en rätt resten av livet skulle jag välja pasta. Jag kan äta hur mycket som helst av det utan att bli less! Igår fick jag ett sånt där tokbegär efter pasta , vilket ledde till extra sväng till butiken för att införskaffa höstiga kantisar inför middagen. 
 
 
Jag stekte upp kantareller i olivolja, tillsammans med salt och peppar. Tillsatte sedan matlagningsgrädde och en skopa kvarg (jag gillar när såsen blir lite syrlig) samt en vitlöksklyfta. När pastan var klar blandande jag samman allt och toppade med parmesan. Klart på mindre än 30 minuter.
 
 
Hur kan något så enkelt vara så gott?

På kontoret hinkas det oändliga mängder kaffe varje dag. Jag gillar att ta någon kopp i veckan, men vet flera som tar uppåt fem om dagen. Kan det verkligen vara bra för kroppen?

 

Jag har en kollega som verkligen har utmanat kaffedrickandet på kontoret med råge. Det började med ett gott, egeninhandlat te som sedan ledde till fler och fler sorter. Handlandes har därefter eskalerat och han har nu ett megasoritment som han mer än gärna bjuder runt. Vad har detta resulterat i? Jo, mindre kaffekonsumtion för oss alla och fler värmande tekoppar om dagarna. Även se som tidigare ogillade te har börjat njuta av de olika sorterna om smakerna. Himla trevligt!

 


Ett litet teparadis bara några kontorsrum bort.

Får se, vad är jag idag; vanilj eller chai?

Tack vår te-langare!

 
Har ni sett Snabba cash II? Det har jag. Hmm. Nej, inte bra säger jag. Jag tyckte att ettan var rätt bra och att den innehöll en bra story med spännande inslag och bra dynamik. Den här däremot tycker jag var mest tragik utan handling, skottlossning utan poäng och massor av svek och regn. Kanske är det jag som inte förstår mig på sådana här filmer men kan inte säga att jag roades eller fann den spännande för den delen heller. Det är sällan jag säger det men den här filmen tycker jag var direkt dålig. Mitt BIO-sällskap tyckte dock att den var värt en 3:a på en skala från 1 till 5.
 
Vad tyckte du? Is it just me?
 
 
 
 
Hurra, ICA har kommit med frusna granatäppelkärnor! Granatäpplen är något jag verkligen gillar med dess srliga och speciella smak. Dessutom är de ju fulla av bra vitaminer och fibrer samt innehåller fytokemikalier som sägs vara bra för hjärtat och för att förebygga cancer. Däremot tycker jag att granatfrukten är lite väl smygdyr och svårhantering i köket. Detta problemet har nu ICA helst löst åt mig. Nu finns det inga begränsningar hur mycket av de röda gyllende kornen som jag kommer äta!
 
Det var ett bra tag sedan som jag läste på en blogg att det kommit, men hur mycket jag än sökte hittade jag det aldrig. Nu fann jag dem på mitt när-ICA och skuttade högt av glädje (så till den milda grad att jag glömde bort vad jag faktiskt var på affären för att handla). Jag satte mina omedelbart i rågflingsgröten när jag kom hem. Mums!
Igår tog jag och A oss en sväng till bondens marknad på söder i Stockholm, en riktigt trevlig förekomst i storstadsvimlet. Bondens marknad är en marknad där producenterna själva ställer ut sina produkter. Allt som ställs ut måste vara tillverkat hos producenten, inom en radie på 250 km från marknadsplatsen. Tanken är att ta bort mellanhänderna mellan producenterna och konsumenterna för att ge bra, hälsosamma och miljövänliga varor.Marknadsområdet kryllar av härliga grönsaker och rotfrukter samt ett stort utbud av hemmagjord sylt och saft att köpa med sig hem. Dessutom fanns det gott om ställen att köpa sig fika och andra ätbara ting. Vi fastnade framför ett stånd där de sålde de grillade, färska majskolvar för en billig penning. Yummie!!
 
 
På söder pågår marknaden varje lördag kl. 10-15 fram till den 20 oktober. För mer information om var och när bondens marknad äger rum nära dig, klicka in på deras hemsida.

När jag kom hem efter en riktigt tuff och rörig arbetsvecka väntade en låda chokladbollar på vardagsrumsbordet. Inslaget med ett rosa band fanns åtta superfärska och mumsiga skummbollar med chokladöverdrag. Min A vet alltid hur man vänder mitt humör och får mig att le. Tack!

Hälsa & fitness tipsade i deras senaste tidningsnummer om det nya "superfröet" chaifrö. Fröet innehåller massor av omega-3 och dessutom 30% mer antioxidanter än blåbär.

Jag plockade hem ett paket och strödde över morgonyoghurten tillsammans med krossade linfrön. Nu känner jag mig ruskigt boostrad!

Ett av mina löften inför hösten 2012 är att återuppta mina tidigare goda vanor med bra mellanmål på jobbet. Jag får alltid en energidipp på eftermiddagen och känner att en frukt inte alltid är tillräckligt snack för att hålla skärpan. Nej, en macka är för mig en bättre väg att gå, speciellt de dagar som jag går direkt från jobbet till gymmet. Idag testade jag Leksands nya Effektknäcke surdeg & quinoa.
 
 
Det nya knäckebrödet gick absolut hem hos mig! Det är fullt med godsaker som vetekli, linfrön, quinoafrön, ullkornsrågmjöl (tydligen en sigillråvara) och grahamsmjöl. Kanske är det just den roliga blandningen av allt som ger brödet en så god och annorlunda smak. Ett litet minus från effektknäcken för dess tunna brödskivor, då jag föredrar de lite tjockare varianterna när magen ska mättas. Sammantaget ger jag brödet tilsammans med en skiva ost tummen upp!
 
 

När jag och A ska lyxa till det på vardagarna lagar vi varma mackor hemma. Konceptet är enkelt: Vi bunkrar upp med massor av goda tillbehör så som keso, cream cheese, parmaskinka, ruccolasallad, tomat, banan, pesto, dijonsenap och massa annat. Sedan får man välja och vraka vad man vill stoppa skivorna av klassiskt rostbröd. Det är bara fantastin som sätter gränserna!

 

 

A fixade en klämma med ost, parmaskinka, cream cheese och tomat. Jag inledde med en macka fylld med parmaskinka, ost och tomat för att sedan övergå min favorit alla kategorier som du hittar här.

 

 

Varma mackor är barnsligt gott!

Vad fyller du din klämma med?

Jag samlar på Disney-filmer. Kanske lite konstigt med tanke på att jag är 25 år, men det är något visst  med filmerna som gör att jag bara mår bra. Stämningen, musiken och bilderna, ja - allt! Man får krypa upp i soffan och vara lite barnlig igen och faktiskt för en stund tro att prinsen räddar prinsessan och att den föräldralösa pojken hittar ett hem i människobyn. Slutet gott, allting gott, för alla. Bäst av allt är nog att jag har flera i min närhet som är precis som jag, vilket öppnar upp för filmkvällar med ett lite annat fokus. Som härom dagen när jag om E bäddade ner oss i softan med take away-mat, en tekopp och sjöng högt till Aladdin. Livet behöver inte alltid vara så allvarligt.
 

Se det här videoklippet och kom sedan och säg att Disney inte är bra.
Behöver vi inte alla ett lyckligt slut ibland?
Sådär ja, nu är jag utbildad crosstraininginstruktör! Gårdagens utbildning hölls av Platini Tabi, en grymt härlig och entusiastisk instruktör hos SATS som brinner för träning och hälsa. Det var en heldag med snack, workshop och träning som gav oerhört mycket inspiration och pepp inför att anta ett nytt träningsområde. Vi gick igenom crosstrainings tre ledord; komplex, funktionell och flow, och diskuterade övningar, intervallvariation och klassupplägg. 
 
 
 
Den meningen jag framför allt kommer bära med mig från dagen var när Platini sa att det huvudsakliga inte handlar om att köra slut på deltagarna utan att fokusera på den känsla som man vill förmedla till deltagarna under passet. Det är en inställning som jag verkligen applåderar. Min målsättning under mina klasser är alltid att varje deltagare ska vara snäppet gladare när de går där ifrån än vad de var när de kom in i salen innan passet. Det är träningsgläjde!
 
 
 
Det var en suveränt härlig dag tillsammans med massor av nybekanta kollegor på SATS runtom i Sverige. Efter utbildningsdagen var avslutat firade jag med middag och BIO med mi ena svägerska för att sedan däcka i säng, trött glad och nöjd. Så här dagen konstaterar jag att ordet träningsvärk har nått en helt ny nivå för mig. Gårdagens tre crosstrainingpass med fullt ös känns i varje muskel i hela kroppen... Aj.

Äntligen dags för crosstrainingutbildning! En heldag med rörelse, pepp och inspiration. Nu kör vi!

 

Jag upplever att det blivit en stor hype kring olika former av hälsosamma drycker. Jag som inte är något större förespråkare för tillsatser och ätbara kring i mystiska sammansättningar ville utmana mina fördomar och plockade upp en Vitamin Well Stevia till kontoret.

 

Enligt företaget är Vitamin Well Stevia en dricka utan socker eller artificiella sötningsmedel. Stevia är en vanligt förekommande som sötningsmedel, som man idag hittar i både bakverk och maträtter. Stevia sägs ge en naturlig sötma utan att påverka blodsockret. Dessutom sägs den inte innehålla några kalorier.

 

 

Alla Vitamin Well-drycker är berikade med diverse vitaminer och mineraler. Jag prövade Stevia Control med smak av citron/lime för det kändes som en bra start. Enligt deras hemsida innehåller den olika B-vitaminer samt mineralen mangan som anses öka ämnesomsättning.

 

Åsikt? Nja, jag tycker att den kändes lite mystisk. Jag vet inte om det är min negativa inställning till produkter som blivit ”berikade” men den kändes inte så naturlig som den utger sig för att vara. Däremot var en frisk smak som piggade upp min trötta arbetseftermiddag. Helt okej, men jag tar nog en juice nästa gång.

Svampsäsongen är här med alla dess gyllengula kantareller. Igår var jag sugen på att utnyttja säsongen och lagade därför en vegetarisk risonigryta. Risoni är en pasta fast den mer ser ut som ris och kommer från Barilla. Den är hur rolig som helst att laga mat med och det går undan! Det här exemplet är en rätt där det verkligen går att ta ut svängarna efter smak och tycke.

 

 

Risonigryta med kantareller

 I/2 paket risoni

I zucchini

1 syrligt äpple

Kantareller

1 paprika

Cocktailtomater

Svampfond av något slag

Västerbottensost

Ruccolasallad

 

 

Skär grönsakerna i kuber och stek upp dem i olivolja tillsammans med kantarellerna. Salta och peppra och tillsätt en skvätt svampfond. Koka pastan enligt anvisningarna och tillsätt svampfond till kokvattnet. När allt är klart blandar du samman grönsakerna och svampen med risonin. Strö över riktigt med västerbottensost och avsluta med att klippa ner ruccolasallad.

 

 

 

Klart!

Oj aj pust vad mina ben är trötta. I morse gjorde jag mig redo för att springa Kungsholmen runt, vilket är cirka 11 km från mig och tillbaka. Löpningen började bra och jag kände att jag hade steget med mig. När jag kom runt Fredhällsklipporna irrande jag dock bort mig. I ett försök att springa längst vattnet hamnade jag i en dead end. Ok, här är finns det två alternativ; Springa tillbaka och ta en annan väg eller ta det branta och långa stentrappan upp från strandpromenadens återvändsgränd upp på bergsknallen och ta den vägen hem. Snabbt beslut – trapporna.

 

 

Har du någon gång prövat att springa i trappor när du lagt 7 km bakom dig? För dig som inte prövad detta kan jag säga att det är tungt, riktigt tungt. Benen var som bly och fötterna som tuggummi. Det var med stor ansträngning som jag överlevde hela vägen till toppen och med en eftersläpande pulshöjning som jag tog de sista kilometrarna hem.

 

 

Väl hemma fick jag pusta ut och trycka i mig lite energi i form av frukost. Men en tömd kropp efter ett tufft pass behöver ofta fyllas på igen någon timme efter frukosten eller med en tidig lunch. Idag satsar jag på ett bra skål med banan, keso och blåbär. Banan hjälper att upprätthålla starka ben, ger bra med energi, bootsrar hjärtat och är naturligt lugnande för kroppen. Blåbär kan du läsa om här. Keso är en bra och mager proteinkälla och är bra för benstommen och energiomsättningen. Och det bästa av allt - en fantastiskt god kombination!

 

 

Räkfrossan sommaren 2012 fortsätter, denna gång med valnötsbröd och en hemmagjord aioli. Smarrigt!

 

 

Vissa måltider är bättre än andra.

Lyckliga jag blev överraskad med nya uniformer igår när jag kom till SATS för att cykla med mitt måndagsgäng. Jag fick direkt hoppa i den nya västen och provköra den. Den är så mjuk och go att ha på sig och den är lätt att röra sig i. Supernöjd! Det piggade upp en annars inte så cykelpeppad instruktör denna måndag.

 

PS. Hemläxa? Lära mig att ta foton på mig själv som ser vettiga ut. DS.

 

 
Det pratas mycket om vårt klimat och vi som kunsumenter kan bidra till förändring. Handla KRAV-märkt och diverse andra symboler, ta med egna tygpåsar till affären, konsumera närproducerat... Listan kan göras lång. Men hur lätt är det egentligen att vara den exempariska konsumenten? Jag har hittat en hemsida som heter Mat & klimat som jag tycker bra om. Enkla tips, recept, fakta och massor av annat smått och gott! Kika in vettja, det behöver inte vara svårt att dra sitt stå till stacken!
Är du som jag som gärna vill ha något att snaska på till filmen? Ett bra alternativ till en traditionella godis eller chipsskålen är grönsaker med dipp. Jag har tidigare skrivit om Tortilla och Sourcream and onion samt om cheese and chili. Den här omgången roffade jag åt mig en ny smak från dipphyllorna - BBQ.
 
Åsikt? Nja. En helt okej grundsmak som smakar lite åt klassikern ranch. BBQ-smaken var dock tämligen avskalad och visade sig endast i en liten gnutta glazetouch. Nej säger jag, satsa på något annan.
 
 

Bild från Bagel Streets facebooksida

 

I det här inlägget skulle jag vilja slå ett slag för Bagel Street Café. Det är en kedja med tre hak i Stockholmsområdet som serverar bagels och åter bagels.  Menyn består av en uppsjö med olika bagelvarianter, alltifrån matiga lunchbagels till de mer söta varianterna. Varmrökt lax, färskost, kalkonbröst, ägg, rostbiff, bacon, hummus… Listan är oändligt lång!

 

 

Mitt gäng beställde en blandad kompott från menyn och det dukades upp en tonfiskröra, en hummusbagel och en bagel ”American style” med bacon och kyckling. Jag fastande för en grillad bagel med kalkonbröst och dijonsenap. Underbart god säger jag bara! Bra råvaror, fräscht och nybakat bröd och rejält med sallad. Alla fyra var supernöjda och glada efter maten. Framför allt var vi alla förtjusta över hur mycket mat man fick för pengarna då vi rullade där ifrån mätta och belåtna.

 

 

Gott, prisvärt och trevligt. Tipp topp!

När jag ställer till med fest vill jag gärna att mina gäster ska få något att tugga på mellan ölglasen och drinkarna och ärför dukar jag ofta fram lite plockmat som kan slinka ner när magen kurrar. En favorit är matiga pajer. Varför? Jo, för att det är lätt att äta, går att tillaga i stora mänger och går hem hos de flesta. Dessutom är paj enkelt att förbereda dagen.

 

När jag firade min födelsedag nyligen fixade jag två pajer, en västerbottenspaj och en gorgonzolapaj. Jag har tidigare bjudit på mitt recept på västerbottenspaj och tänkte nu dela med mig av hur jag ordnar en gorgonzolavariant.

 

Pajskal

2 dl vetemjöl

175 g smör eller margarin

1 ägg

Salt

2 msk vatten

 

Fyllning

2 ägg

2 dl mjölk

200 g gorgonzola (det går bra med en billigare variant)

Salt och peppar

 

 

 

Blanda salt och mjöl och knip ihop det med matfettet. Saltet ger en god smak så tillsätt mycket. Knäck sedan i ett ägg och mixa ihop det samt eventuellt lite vatten om det behövs. Tryck ut degen i formen och låt den vila i kylen en timme. Förgrädda sedan pajskalet u ugnen på 220 grader i cirka 10 minuter.

 

Fyllningen gör du genom att vispa ihop ägg och mjölk med kryddorna. Smula sönder osten och sprid ut det över formen. Häll sedan över äggröran och sätt in pajen i ugnen på 220 grader i cirka 20-30 minuter eller till äggstanningen har stenlat.

 

 

Vad är de små pajerna för något då? Jo, det är glutenfria pajer. Ta samma recept på pajdegen men byt ut vetemjölet mot glutenfri mjölmix. Klart alla ska få mat!

 

Tillsammans med hembakad focaccia, en god sallad, ostar och kex och lite frukt blev det ett riktigt trevligt plockbord.

Igår kväll gjorde jag något som jag nästan aldrig gör: Jag var hemma utan att lyfta ett finger. Istället för TV valde jag att slänga mig på soffan med en kopp te och en bok. Det händer typ aldrig. Boken som totalt fångat mig är Niceville. Jag, som annars har svårt för att roas av litteratur, har fastnat för bokens språk, karaktärer och den historia som den vill förmedla. Dessutom innehåller den så många tuffa kvinnor att jag blir helt till mig. Nu längtar jag faktiskt till att fortsätta läsa och det är dett gott betyg om något! 
 
 
Jag känner mig så nöjd över min lugna hemmakväll. Nu ska det här bannemig bli en lika natrulig runtin varje vecka som att borsta tänderna.

När jag lagar mat fixar jag gärna någon rätt med indiska influenser. Det är något med kryddningarna i indisk mat som bara får mig att skutta till! Dessutom är 20-40 % av Indiens befolkning vegetarianer och det finns därför gott om vegetariska recept. Många är snabba, lätta och prisvärda och det gillas. Igår tillagade jag en indisk linsgryta med en couscousblandning. Couscousen passar sig bra till indisk mat tycker jag eftersom den blandar sig gott tillsammans med såsen. Yummie.

 

Indisk linsgryta med tillspetsad couscous

En aubergine

Champinjoner

Olivolja

1 fpk färdigvälta linser

1 fpk tomatkross (gärna med vitlökskryddning)

Kanel

Curry

Salt och peppar

Couscous

Russin

Cashewnötter

 

Skär auberginen och svamparna i kuber och stek upp det i olivolja. Krydda med kanel och curry. Tillsätt sedan de krossade tomterna och linserna och låt det koka samman. Tillsätt mer, och generöst, med kanel och curry samt en gnutta salt och peppar.

Koka couscousen enligt anvisningarna på förpackningen och blada sedan ner grovhackade cashewnötter och russin.

 

Grytan intogs i soffan till ljudet av smöriga powerballader och med regnet piskade mot fönsterrutan. En riktig myskväll med andra ord.

 
Äntligen tillbaka på instruktörscykeln efter en välbehövlig sommarpause. Äntligen säger jag för oj, jag har har längtat! Välbehövligt säger jag för jag behövde några veckors uppehåll för att vila kroppen från cykeln och för att hitta tillbaka för peppen och inspirationen. 
 
Ett tappert gäng samlades med mig inne i en svala cykelsalen medan solen stekte på ute. Passet bjöd på en rivstart för både benmusklerna och konditionen, uppdelat på tre backar med ett antal klättringar och en raksträcka vardera.
 
 
 
Dagens musik blev en salig blandning av mina favoriter från förra terminens klasser, och upplägget hittar du till exempel här och här. Till helgen planerar jag sätta ihop ett sprillans nytt pass. Vad har du för favoriter som du kan rekommendera? Tipsa mig gärna!
 
Nu väntar lugn hemmakväll med film och uppstekt hemmagjord palt. Trevlig söndagkväll på er!
 

En härlig AW på en uteservering fick inviga veckans helg. Efter en klunk av denna röda dröm kunde jag konstatera att det bannemig var bland de godaste drinkar jag druckit! Var? Jo, på Paus på Rörstrandsgatan i Stockholm.

 

Trevlig helg på er!

 

I morse hade jag en sådan där härlig stund på gymmet då en omgång kondition och ett kortare pass intervallstyrka fick starta min fredag. Jag uppskattar verkligen att träna på mornarna och försöker förlägga minst ett av mina träningspass tidigt.

 

 

Varför gillar jag då att träna på morgonen? Jo…

 

...det är mycket lugnare på gymmet på mornarna (bilderna bekräftar tydligt, eller hur?) och jag får därför allt utrymme jag behöver.

 

...det är bra att variera sin träning, både när det gäller vad man tränar och när man tränar.

 

...jag får mer energi under dagen.

 

...jag har lättare att sitta stilla och fokusera på mitt arbete under dagen. Springet i benen är liksom borta.

 

...jag får fler lediga kvällar över till att umgås med nära och kära eller slappa hemma.

 

...det är tomt och trist på kontoret innan kl. 9 och som morgonpigg föredrar jag därför att syssla med annat på mornarna för att få mer tid att socialisera med kollegorna på jobbet.

 

 
 

Är du som jag som gillar att träna på morgonen? Många säger att de inte kan träna på morgonen men jag tror att det är många som slagit fast det utan att egentligen ha testat det på allvar. Mitt råd är att pröva det några gånger och satsa på att utmana sin inrutade rutin. Vem vet, kanske hittar du något riktigt bra!

En roadtrip i ett stekhett sommarland ledde till ett stopp på Statoil för mellanmål och bensinpåfyllning.Det finns en hel del varianter av färdiga mellanmålssnacks och drycker på hyllorna idag och det kan vara svårt att välja bland alla sorter. Mitt val föll på två stycken av Froosh smoothies, eftersom jag var både törstig och sötsugen. Dessutom har de fått riktigt bra poäng i Topphälsas genomgång av smoothies på grund av deras höga fruktinnehåll och låga sockermängd. Det är bra det!

 

 

Över lag är jag mycket positiv. De kändes goda och genuin med en tydlig frukt och bärsmaken. Ananas, banan och kokos var absolut ett yes! En rolig blandning av smaker och rekommenderas framför allt till den som liksom jag är en kokosfantast. En sötare variant än den andra, men som uppskattades mycket av mig. Smarrig!

 

 

Blåbär och hallon smakade, ja, just blåbär och hallon. Det var god men ingen speciell smaksensation mer än så. Frisk och söt på samma gång. Rekommenderas till den som vill köra det säkra kortet då du får vad du förväntar dig helt enkelt.

 

Vilken favorit har du?

Här kommer ett filmtips för de som vill fly sommarsolen för en stund eller ta skydd för sensommarregnet i en BIO-salong. Snow white var riktigt bra äventyrsfilm om ni frågar mig! Lite kärlek, lite våld, lite spänning - helt enkelt något för alla. Den bjöd på en rad snygga effekter och läckra scener. Framför allt uppskattade att den innehöll en bra story som håller tråden igenom hela filmen men en stark kvinna i huvudrollen. Me like!