Vill du göra något roligt och speciellt av ditt BIO-besök? Då rekommenderar jag biografen Rigolettos VIP-biljetter. Biljetten kostar något mer än den vanliga biljetten men du får en känsla av riktig lyx. När du kommer in på VIP-avdelningen kan du hänga en stund i baren där du kan beställa drinkar, vin och öl. Innan du tar plats i salongen  i speciella fottöljer får du popcorn och dricka for free.
 

 Jag testade specialvarianten första igår när A överraskade mig med en riktig BIO-date med Hobbit 3D. Jag tyckte det var superkul! Det var en skön och lugn stämning på VIP-balkongen med mindre folk, rörelseutrymme vid platserna...  En känsla av det lilla extra helt enkelt! Visst kan du se samma film för en billigare slant men det här är en bra grej när man vill göra något speciellt av besöket.
 

 The Hobbit då? Jo, den var bra tycker jag. Spännande och rolig om vartannat. Kanske en aning lång men den ska helt klart ses!
Jag älskar mellandagarna. Det finns ett lugn över dem som inte finns annars och en tillåtande känsla på något sätt. Om du vill aktivera dig så är det okej och om du bara vill vara inne och läsa en bok så är det också accepterat. Jag njuter just nu till fullo av just sådana dagar där inget planeras utan allt sker på lust och dagsform. Mina dagar har fyllts av långa fikastunder med vänner på caféer, filmkvällar, take awaymat, bokläsning och sovmornar.
 
 
Jag har även dragit igång träningen igen efter juluppehållet, vilket alltid känns skönt. Efter en veckas vila har jag fyllts av massor av ny träningsinspiration och känner att kroppen är stark och utvilad. Igår tog jag till exempel modet till mig och bokade in mig på en StepDance-klass, något jag inte gjort på flera år. Lite ringrostig men efter några varv fick jag kläm på stegen och kunde hänga med riktigt bra. Himla roligt att röra sig till bra musik och avancerad koegrafi!
 
 
Ikväll vankar ännu en lugn hemmakväll med god mat och film. Det tycker jag är ett optimalt sätt att spendera årets sista kväll.
 
Vad gör du under mellandagarna?

 

Sista julgodisen som jag kommer bjuda på i år blir pepparkaksbollar a la LCHF. Dessa chokladbollar dukade jag fram på julen för alla de som äter specialkost, vilket är en del vid vårt julfirande. Inspirationen kommer ifrån ett recept pepparkakschokladbollar som jag fick av en kollega och en LCHF-variant på de klassiska bollarna. De är glutenfria, sockerfria och laktosfria (man kan undra vad de faktiskt innehåller...). Nu till kryddade jag dem med pepparkakskrydda, men det r självklart bra att göra dem utan kryddningen nu när smaklökarna börjar tröttna på julsmakerna. 

 
Chokladbollar a la LCHF med jultouch
100 g mjölkfritt smör 
1,5 dl kokosmjöl
1dl hackade hasselnötter
4 msk kakao
0,75 dl sukrin
Ev pepparkakskrydda
kokos att rulla i
 
 
Blanda allt och mixa samman smöret med de torra varorna. Forma smeten till små bollar och rulla dem i kokos. Låt de gärna kallt för att de ska hålla sig fräscha men plocka fram dem i rumstemperatur en stund innan servering.
Det blir alltid massor av rester efter julmaten. Det spelar ingen roll hur lite man gör, det blir alltid över. Men tur är väl det så gott som det är med de där lata luncherna under mellandagarna då överbliven julskinka och senap hamnar på en hårdbrödmacka eller kötbullarna och kroven värms på och äts tillsammans med pajerna och sillen. Mmm..
 
Min bästa måltid i mellandagarna är utan tvekan saffranspannkakan. Det är en efterrätt som mamma alltid gjort vid speciella tillfällen och är ett utmärkt sätt att ta tillvara på överbliven julgröt (sååå mycket godare än risalamalta!).
 
Saffranspannkaka
1 liter risgrynsgröt
2 pkt saffran
1,5 dl grädde
3 ägg
1 dl flagnad mandel
 
 En liten nyfiken hund som tycker det ser väldrigt smarrigt ut..
 
Mixa samman allt utom mandeln. Låt smeten gärna så och dra en stund i kylen så att saffransmaken växertill sig. Tillsätt mandeln och häll ner smeten i en smord pajform. Grädda pannakakan i ugnen på 225 grader i cirka 25 minuter. Den ska få lite färg och "sätta sig".
 
 
Pannkakan äts bäst tillsammans med sambärssylt och grädde.
Kan vara världens godaste efterrätt!

God jul på er alla därute! Dagen efter dopparedagen, men definitivt en dag att fira i A:s halvbrittiska familj som vi firar med i år. Jag äter, myser, sover, umgås och strosar i vinterlandskap som bäst just nu. Sitter nersjunken efter juldagsmiddagen och jäser i mina fina raggsockar som jag fått i julklapp av en vän. Det är lustigt hur väl finklänning och sockar går ihop just på jul. Jag hoppas ni haft en lika fin jul som jag.

Förra året testade jag för första gången att göra lakritskola. Receptet jag valde kommer från Johanna Westman, och länken hittar du här. Jag blev dock inte så nöjd, dels för att kolorna blevför mjuka, men kanske framför allt för att A ansåg att jag snålat med lakritssmaken. Igår gjorde jag därför ett nytt försök därför jag tillsätte mer kakao och mer turkisk peppar är ursprungsreceptet. Samtidigt har jag införskaffat en termometer för att få till den rätta kokningen. Och se - övning ger färdighet!
 
 
Chokladdoppad lakritskola med flingsalt
3 dl grädde
3 dl socker
1 dl ljus sirap
2 msk kakao
1,5 dl krossad turkisk peppar
2 tsk smör
200 g choklad
 
 

Koka ihop grädde, socker, sirap, kakao och turkisk peppar i en kastrull till 120 grader. Dra sedan kastrullen av plattan och tillsätt smöret och rör ner det i smeten. Häll ut kolan i en smord, rektangulär form och låt den svalna i kylen. När kolan är kall, skär upp den i mindre bitar och doppa dem i smält choklad. Ringla lite flingsalt över och låt de stenla i kylen.
 
Tips! Kolan smälter lätt när den kommer i kontakt med den smälta chokladen, vilket kan bli ett kladdigt problem. Jag valde därför att frysa mina kolor en stund innan jag doppade dem. Det var betydligt lättare att få kolorna fina då.
 
 
Salt och choklad - himla god kombo!

Igår hade det redan blivit den 21 december och julen är kittlande nära. Då besökte jag gymmet för en sista träningsstund innan jul. Det blev löppass som följde av ett mag-, och ryggpass i PT-hörnan. Upplägget gav mig chansen att fullfölja mitt träningslöfte; att testa något nytt varje gymomgång.

Jag haffade pilatesbollen för en omgång two fot pik, vilket var en riktig tuffing för mitt förhållandevis svaga mittsektion. Ställ dig i "armhävningsposition" med händerna i backen och smalbenen på bollen. Rulla sedan in bollen motagen genom att spänna magen och låt fötterna glida upp på bollen. Håll någon sekund och rulla sedan sakta tillbaka. En riktig utmaning för hela corepaketet. Svett!

Nu ska jag vila under julen. Inga "såhär håller du igång under julen"-tips här inte, utan jag vill istället dela med mig av min önskan att vi ger våra kroppar lite semester och återhämtning. Det är minst lika viktigt som rörelse. Våga slappa lite nu. Det ska i alla fall jag göra!

Här är godisbaket inför julhelgen i full gång! På den här bloggen kommer du inte få några "nyttiga" julgodistips eller dietpraliner. Nej, här är det real stuff som gäller!
 
Rocky roadfudge
3 dl grädde
3 dl socker
5 msk kakao av bra kvalitet
1 msk sirap
50 g mörk choklad
1 msk smör
 
Marsmallows
Blandade saltade nötter
 
 
 
Blanda grädde, socker, kakao, choklad och sirap i en gryta och låt det koka upp och låt det puttra på utan lock. För att fudgen ska bli bra är det viktigt att den får koka tillräckligt länge. Jag tycker att det är oslagbart att ha en termometer till hands och koka tills smeten nått 120 grader (du kan annars göra det klassiska "kultestet"). När det kokat klart drar du av grytan från plattan och rör smeten svalare. När den är nere i cirka 45 grader, blanda ner smöret och rör smeten slät.
 
Klipp godisarna i mindre bitar och blanda ner det tillsammans med nötterna i grytan. Jag gillar att använda saltade nötter i min fudge eftersom jag tycker att det är gott när saltet möter det söta.
 
När allt är blandat häller du smeten i en oljad fyrkantig form och låter den stenla i kylen.Sedan är det bara att skära upp. Mums!
 
Idag var det lite svårfotat. Mängden fudge hade nämligen en förmåga att minska i skålen under tiden. A hade lite för svårt att hålla fingrarna borta...
 
God julpepp på er!
 

Ta ansvar för din julstämning!

Julen är på ingång och julstämningen har totalt expoderat runt om i landet. Eller?

Jag tycker julen nu för tiden för med sig alltför mycket stress och ångest för människor. Inte nog med att folk ränner runt för att leta julklappar, nu ska det även vara välbalanserade med hänsyn till samhället överkonsumtion och halvfabrikatet på julbordet ska bytas ut mot ekologiskt hemmakok. Och inte verkar vi längta efter julledigheten heller, utan med dagens tempo är det snarare något att vara stressad inför och för att kompensera för några ynka dagar i lugn arbetas det förbrilt.

Så här har jag dock inte alltid upplevt julen. På min tidigare blogg skrev jag om julstämningen när man var barn. Det var julpyssel, julsånger, kalendern… och julkänslan bara kom med farten. Men nu då? Vem fixar julen i vuxenvärlden?

Jag menar att vi nu är mogna nog att ta ansvar för vår egen julstämning. Lilla Ida sjunger "du ska inte tro det blir sommar förrän någon sätter fart". Detta tycker jag gäller även julen i allra högsta grad. Det är ingen annan som hänger upp stjärnan i köksfönstret, bakar pepparkakorna, serverar varma lussebullar med mjölk, kokar upp glöggen eller sätter på en mysig julskiva på mörka mornar - det ligger eget ansvar. Lite aktivitet krävs helt enkelt.

Mitt förslag till dig som inte hittat den där sanna julkänslan är att mysa ner dig framför Polarexpressen. Denna film ser jag varje år (ja, det är sant). Ack så mysig! Låt det vara startskottet för en riktigt lugn och mysig jul!


Disney har gjort ett mycket dåligt affärsdrag - de har valt att släppa Kalles jul på DVD. Förstår inte strategin bakom detta för det är ju uppenbart att ingen kommer att köpa den. Det ska ju bara ses en gång per år och det är kl. 15 på julafton och då visas den ju på SVT. All annan visning är inte tillåten enligt seden. Nej, den här kommer inte sälja..

(läses med en smula leende och lite ironi)

I söndags gick jag utbildning för SATS:skolan igen. Åh vad jag älskar att gå utbildningar! Det är en sådan grym stämning och så roligt att träffa massor av andra härliga, träningssugna kollegor. Att sedan gå en vidareutbildning för cykelinstruktörer var något extra där varje tramptag togs under ljudet av hejarrop, skrik och applåder. I love it!
 
Utbildningen denna gång gälde SATS nya gruppträningsklass 30-20-10. Det är en intervallträningsklass som äger rum i cykelsalen och där fokus ligger på intensitet på hög nivå. Intervallerna bygger på 30 sekunder behaglig cykling följt av 20 sekunder mer ansträngande nivå. Sista steget är ett 10 sekunders race där deltagaren ska pressa sig till nästintll maximal ansträning. Den loopen arbetar man 15 varv igenom.
 
 
Det var som alltid en kanondag! Vi fick jobba igenom passet från början till slut två gånger samt testa att instruera tre loopar var framför våra kollegor. Det som blev största utmaningen för oss alla var när ledaren bad oss att under 15 minuters startsträcka pressa vår andning ut ut bekvämlighetszoonen in i nästa fas och våga hålla i någon minut. Det var oerhört tufft och svettigt!
 
 
"Friska, vuxna kroppar klarar av belastning"
 
Jag gillade upplägget som upplevdes både fartfyllt och roligt. Eftersom upplägget är så tydligt var det enkelt att hänga med i vad som komma skulle för att istället helt kunna fokusera på träningen. Jag fick stor chans att utmana mina egna "toppar" och insåg att de ligger bra högre än jag tidigare trott. För mig handlar denna klass helt om att våga. Det handlar nödvändigtvis inte om att du som deltagare ska orka alla sprinter perfekt, utan om att våga utmana kroppen och pulser mer än någonsin.
 
Dagen gav mig oerhört mycket energi och inspiration. Jag åkte hem med ett leende på läpparna och en mycket ömmande bakdel. Det ska bli riktigt roligt att lansera passet ute på anläggningarna tillsammans med mina kollegor. Pepp pepp!

Nu är det dags för utbildning igen. Idag gäller det SATS nya cykelklass 30-20-10 som är ett 30 minuterspass med fokus intervaller. Här ska cyklas!

Det är mysigt att få starta decembermornarna med att komma i julstämning. Just därför älskar jag vörtbröd! Här kommer ett recept på ett busenkelt vörtbröd som går snabbt attslänga ihop och som innehåller massor av godsaker och nyttigheter.
 
 
Vörtbröd i all enkelhet
2 dl grovt rågmjöl 
1 dl rågkross
4 dl vetemjöl
4 msk vört
1 dl russin
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
2 dl lättöl
2 dl yoghurt
0,5 dl mörk sirap
0,5 dl rårörda lingon
 
Blanda samman allt och grädda brödet i en brödad 1,5 litersform i ugnen på 200 grader. 60 minuter senare har du dig ett gott, nybakat vörtbröd för frukosten. Enkelt va?
 
 
Förra året gav jag bort brödet i "gå bort-present" till min vän som ordnade ett glöggmingel.Fyll en fin burk med alla de torra ingredienserna, men utelämna ölen, yoghurten, sylten och sirapen. Sätt dit en instruktion till mottagaren: "Det som sedan ska tillsättas är, 2 dl lättöl, 2 dl mild yoghurt, 3/4 dl mörk sirap och 1/2 dl rårörda lingon" samt hur brödet ska gräddas. En bra variant på en personlig present i juletid!
Ni som läst mig blogg tidigare vet att det bjöds på glöggmingel i helgen vilket gav mig chansen att leka med kitchen aiden. Det bjöds bland mycket på saffransdrömmar och cupcakes. Jag prövade även att premiära som cheesecakebagerska med en pepparkaksvariant från min nyinhandlade kokbok Vinterns söta av systrarna Eisenman.
 
 
Pepparkakscheesecake a la Eisenman
Botten
cirka 25 pepparkakor
100 g smör
 
Mosa ihop pepparkakorna med smöret som du smält. Tryck ut det i en springform.
 
 
Fyllning
800 g creamcheese
2,5 dl socker
2 msk mjöl
2 tsk vaniljsocker
0,5 tsk salt
1 tsk kanel
1 tsk ingefära
0,5 tsk kryddnejlika
4 st ägg
cirka 10 st pepparkakor
 
Vispa socker och osten. Blanda mjölet med kryddorna och rör ner det i ostsmeten. Tillsätt sedan ett ägg i taget och rör allt till en jämn smet.
 
Häll ner häften av smeten i formen och låt den grädda i 15-20 minuter. Ta sedan ut kakan och täck ytan med pepparkakor. Häll sedan över resten av smeten och grädda ytterligare 35-40 minuter i nedre delen av ugnen. Låt kakan svalna ordentligt innan servering, och gärna stå över natten i kylen.
 
 
Tackar min nya bok för ett bland många fina recept! Här hittar du en länk till det här receptet och även fler av de godsaker som Eisenman har ett bjuda.

 
 
Glad lucia allihopa! Åh vad jag älskar denna dag. Barnsångerna, lussekatterna, glöggen, stämningen, ljusen... Allt härligt som hör den 13:onde december till.
 
 
Vi började dagen hemma i soffan framför SVT:s luciafirande.
 
 
 
Självklart blev det lucköppning från min fina kalender som bjöd på ett helt särskilt paket idag.
 
 
 
Därefter besökte jag och en vän Skansens kyrka för ett fint luciatåg bestående av sångglada barn.
Ruggigt mysigt!
 
 
 
Hoppas ni har haft en fin lucia!

Jag har i dagarna gett mig själv två julklappar. Det tycker jag att jag var värd efter den senaste månaden! Till mig själv gav jag först en receptbok som jag stått och hållit i många gånger men aldrig tagit mig för att köpa - "Vinterns söta" av systrarna Eisenman. Boken är fylld av roliga och nyskapande recept inför julen och vinterhalvåret, med stor bredd i smak och svårighetsgrad. Det här ska bli en bra baktid!

Min andra klapp blev en kalender för 2013. Ny kalender ger mig alltid en känsla av nystart och energi. Det kan av många tyckas gammelmodigt att ha kvar papperskalendern men jag trivs absolut bäst av att skriva ner saker och ting fär hand. Att välja kalender är ett viktigt val för den ska följa med ett helt år. Jag måste ha "business"-varianten där varje vecka visas för sig i ett nytt uppslag i spaltform och med utrymme för fristående noteringar på högerkanten. Hittade en perfekt bok direkt och känner mig laddad inför ett nytt år. Tänk vad mycket roligheter den ska fyllas med!

Varje år ger jag mig själv fem nyårslöften som jag ska fullfölja under året. För mig handlar det om roliga och vettiga löften som hjälper mig att få ett ännu lite bättre år. För 2012 lovade jag mig själv följande:
 
1. Bada badkar mer.
 
2. Sluta svära.
 
3. Besöka en ny storstad (check på den - här är resan till Istanbul!).
 
4. Träna mer mage och rygg.
 
 
I dagarna var det dags att ta tag i mitt femte löfte...
 
5. Lära mig spela squash.
 
Tanken bakom mitt nyårsöfte är att lära mig något som jag sedan länge tyckt verkat roligt. Dessutom hoppas jag att det kan bli en aktivitet som jag kan göra tillsammans med min squashspelande pojkvän eller vänner.
 
 
En snöig förmiddag begav jag och A oss till Wasa Club för min premiärmatch i hallen. Vi inledde med en kort regelgenomgång på vägen dit för att snabbt kunna börja slå boll väl inne i salen. Det gick lite småtrögt i början då jag hade svårt att bedöma styrkan i mina träffar (vilket ledde till många bollar i taket) samt slet hårt med att få in "back handen", men efter ett tag började jag få in ett bra flyt. Det blev till och med ett riktigt spel då vi testade att spela några matcher. Som tur är kunde A lägga lite band på sig så att jag fick några tröstpoäng. 
 
Jag måste säga att jag blev riktigt förtjust i squash! Mitt mål är att öva igång ett bra spel och sitter därför och söker runt på grundkurser. Kanske vore det något roligt för våren 2013.
 
 

Mitt nya beroende är utan tveksan Espresso House nya jullatte. Det är en latte smaksatt med kanelsirap med vispgrädde, toppad med stänk av kardemumma. Det är för mig den ultimata lyskaffen när eftermiddagsdippen kommer och min kropp skriker både efter något varmt och sött. Yummie!

Andra advent. Tänk vad allt går snabbt! Idag hade jag och en vän glögghäng hos honom med en grupp kompisar. Det blev en lugn och trivsam eftermiddag med många koppar glögg, bakverk och chokladpraliner. Jag stod för det hembakade i form av en cheesecake (recept kommer senare i veckan), saffransdrömmar och solgula cupcakes.
 
 
Saffranscupcakes med mandelmassa och romstänk
6 dl mjöl
0,5 tsk salt
2 dl socker
2 tsk bakpulver
2 paketsaffran
3 dl vaniljyoghurt
150 g margarin
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
200 g riven mandelmassa
Ljus rom
Russin
 
Vispa socker och ägg poröst. Smält smöret och låt det skjuda tillsammans med saffran och yoghurten. Blanda samman mjök och bakpulver för sig och blanda ihop det med äggsmeten. Tillsätt sedan smörblandningen. Sist tillsätter du mandelmassa, russin och rom efter tycke och smak (jag gillar mycket av allt). Fördela smeten i mufinsformar och grädda dem i en muffinsplåt i 15-20 minuter på 175 grader. Låt de svalna.
 
 
 
Vit chokladfrosting
100 g vit choklad
60 g margarin
3 dl florsocker
100 g creamcheese
 
Smält den vita chokladen och smöret. Blanda sedan florsockret och osten. Låt den svalna och spritsa sedan på frostingen på cupcakes.
 
 
 
Kakan går också utmärkt att göra i springform, vilket jag tidigare gjort. Formarna med det matchande strösslet köpte jag i USA. Det var kul att få "amerikanisera" dem lite extra. Tackar min medvärd för en bra eftermiddag!
 
Hoppas alla där ute haft en fin helg och en mysig andra advent!
So...we meet again. Efter ett tags pause var jag idag tillbaka i gymlokalen. Det slumpade sig så att en ofrivillig sovmorgon blev ett utebliven morgonklass, som blev ett inbokat yogapass som tillslut fick ge vika på grund av inbokad lunchdate och istället bli ett raskt besök bland maskinerna.
 
 
Fredagens pass blev fokus på puls och uthållighet. 20 minuters löpning med ökande tempo, följt av 15 minuter crosstraining. Avslutningsvis jobbade jag minutintervaller på löpbandet där jag varierade högt tempo alternativt kraftig lutning med ett lugnare flås. Det är ett superbra sätt att krama ut den sista kraften innan duschen väntar.
 
 
Dagen följde sedan av en mysdag med mamma följt av en lugn kväll hemma. Hej helg!

Mitt nya favoritmellis är Valio ProFeel. Valios nya serie är syrlig, smakrik och krämig. Den höga proteinhalten samt den praktiska portionsförpackningen gör den till ett riktigt bra alternativ att ta med sig i träningsväskan. Dessutom gillar min mage den eftersom den är fri från laktos. Ena nackdelarna som jag kan se är att den är något dyr samt mindre snäll mot naturen.

Håll ögonen öppna och plocka hem ett pack!

Idag har det varit totalt snökaos i Stockholm. Kollektivtrafiken står stilla, människor kommer ingenstans och allt är täkt av metertjock snö. Men snökaos kommer också med en rad positiva följer. Många visar sina goda sidor genom att hjälpa varandra fram i snöyran, människor är öppna och tillmötesgående och det uppstår en märklig känsla av kollektiv gemensam i staden.

Jag har varit hemma större delen av dagen och istället passat på att mysa till det lite extra. Med julmusik i högtalarna och glöggkoppen i hand satte jag igång årets första riktiga julbak.

 

Saffransdrömmar
100 g smör
1 dl socker
1 pkt saffran + en skvätt hett vatten
2,5 dl mjöl
0,5 tsk hjorthornsalt
1 tsk vaniljsocker

Låt saffranen dra i hett vatten en stund. Vispa smör och socker krämigt. Blanda samman de torra varorna för sig och blanda sedan ner det i smörkrämen. Rör sist ner saffranen.

Rulla degen till små bollar och lägg dem på en plåt (bakplåtspapper eller non-stickvariant). Grädda kakorna i 150 grader i 15-20 min.

Done!

 

Jag tycker om julpynt och älskar känslan av att lägenheten förvaldas under december månad av levande ljus och röda toner. I ett litet boende kan det dock lätt bli för mycket av väldigt lite pynt. Jag har därför valt att julinreda sparsamt med endast mina favoritsaker. Ett måste är adventsljusstaken! För att räkna ner med de fyra traditionsenliga ljusen har jag sedan några satt ihop min egen stake som pryder köksbordet. Av butikernas utbud att döma har den här varianten blivit väldigt poppis. Min består av en platta av skiffersten från Lagerhause, fyra rejäla blockljus samt siffror med fästen från Åhléns. Världens lättaste och rena adventsstake!

Nu är det december och julmys hemma hos oss. Är det inte det bästa sättet och råda bot på kyla och mörker så säg! Adventskvällen spenderade vi i soffan efter alltför många dagar ifrån varandra. Pepparkakor med mögelost och fikonmarmelad till ljudet av julmusik - det är julstämning!

Julen handlar om traditioner. En annan viktig del i min jul är det årliga pepparkakshusbygget med syster (återigen är det vi som tar täten i julpeppen i vår familj). Vi har genom åren tillverkat Vita Huset, tåg, mumintornet, vår somamrstuga, Villa villekulla och nu förra året - Madickens Junibacken. Kika gärna in på länkarna för inspiration!
 
I torsdags drog projekt 2012 igång med dunder och brak. Julmusik i högtalarna, deg överallt, barnen på bra avstånd och 100 % fokus.
 
 
Det blev som många gånger tidigare ett projekt med Sagotema.
Kan du se vem som bor i det här huset måntro?
 
 
 
 
Sugen på att baka ett eget? Klart du ska!
Håll utkik i veckan för då kommer mina tips för ett lyckat husbak.
 
Idag är det 1 december och det officiella startskottet för julpepp 2012 går. Hurra för julen, baket, myset och den underbara julmusiken!
 
Jag och min syster har en rolig tradtition, nämligen att ge varandra en julkalender varje år. De outtalade reglerna är att den ska vara hemmagjord, tillverkad med kärlek och innehålla något ätbart. Här och här hittar du tidigare års kalendrar med allt från klädstreck till hemmagjorde mistlar. Igår var det stora ögonblicken då kalendrarna 2012 överlämnades. Jag fick min överräckt av fyra små förväntansfulla ögon och skuttandes små syskonbarnfötter. "Titta, titta, moster, vi är också med i år och har hjälpt mamma!". Och visst var den fin? Det värmer i ett mostershjärta!
 
 
Min skapelse blev i år en kalenderorm där varje "svansdel" är en lucka. Ormen är tillverkad av ett par strumpbyxor, som fyllt med avklippta toalettrullar fyllda med godis och avgränsade mellan varandra med ett grönt sidenband. Ormens hjässa är självaste lucka 24. 
 
 
Den här jultraditionen är en av mina favoriter på hela året! Den kan verka lite vrickad, speciellt när min syster passerat 30, men vad är inte julen om en uppsamlig av just traditioner? Imorse skuttade jag upp ur sängen för att öppna första luckan och blev som 9 år igen. Har du någon tradition som är lite "udda"? Berätta gärna!