Valnötsbröd.
10kommentarer
Idag var det min tur att ordna frukost på kontoret. För mig är det ett gyllende tillfälle att vi släppa loss med Kitchen Aiden och baka bröd. Denna gång med blev två sorters bröd, ett brods rågbröd och ett valnötsbröd.
Valnötsbrödet har blivit en ny favorit. Receptet har jag hämtat från systrarna Eisenmans Soppor, bröd och röror, en gudomligt bra kokbok för den som älskar just bröd, soppor och röror.
Valnötsbröd
Ett paket jäst
Salt
2 msk matolja
7 dl vatten (fingervarmt)
4 dl grovt eller fint rågmjöl
2 dl grovhackade valnötter
11-12 dl vetemjöl
Salt
Lös upp jästen i vattnet och tillsätt därefter salt och matoljan. Blanda ner det grova rågmjölet och nötterna. Därefter tillsätter du lite mjöl i taget och arbetar in det till dess att du fått en fast och smidig deg.
Låt degen jästa i 60 minuter. Baka därefter ut den i två limpor och låt jästa ytterligare 30 minuter på en bakplåt.
Brödet ska gräddas i längst ner i ugnen på 225 grader i 15 minuter. Därefter sänker du temperaturen till 175 grader och låter brödet stå inne ytterligare 20 – 25 minuter. Brödet mår bäst av att vila och förvaras i en bakduk.
Till brödet serverades bland annat morotsmarmelad och päronmarmelad med valnötter. Lite västerbottensost och grönsaker på det och måltiden var komplett.
10 kommentarer
Karin FitnessochHälsa
30 Mar 2012 13:14
Mums vad gott det låter! Och visst är det underbart att ha en Kitchen Aid när man bakar?!!
Vardaxlyx
30 Mar 2012 20:26
OJ vilken smarrig limpa =) Tackar såååå mycket för din kommentar på min blogg....kanon fin blogg du har själv ;-)
KRAM
Amy's piece of cake
30 Mar 2012 20:46
Så gott det låter med valnötsbröd, mums!
Mårtenssons kök
30 Mar 2012 21:37
Valnötsbröd är mums, speciellt när det innehåller valnötter! En gång när vi frågade efter valnötsbröd i ett bageri så fick vi till svar "ja det har vi, fast utan valnötter"... Så just valnötsbröd ler vi alltid lite extra åt:)
Ha en fin helg.
Sanna
31 Mar 2012 00:20
Tack för alla kommentarer! Brödet gick helt klart hem bland kollegorna och försvann till sista smulan.
Fantastisk historia från mårtenssons måste jag säga! Skrattade gott :)
Karro
01 Apr 2012 14:59
Gott det ser ut, har också den kokboken, får bli att provbaka.
Sanna
02 Apr 2012 09:54
Absolut Karro! Hela boken är grymt bra! Lätta och goda recept med stor variation.
Julia - matblogg
02 Apr 2012 20:59
Åh vad gott med nybakat och hemmagjord bröd med massa pålägg :)!
Sanna
03 Apr 2012 17:44
Eller hur Julia! Det tillför verkligen något extra till måltiden eller frullen :)
Erica
06 Apr 2012 04:34
Jag håller med! Älskar den kokboken. Klart en favorit i köket!
Kommentera