Är ni som jag, tokig i sushi men lite less på att alltid få samma "8-bitar" när man beställer en portion? Testa nästa gång att beställa in en flermannasushi! Det ger en betydligt större variation på bitar, smaksättningar och fisksorter. Dessutom är det ofta väldigt prisvärt alternativ vilket gillas! Den här familjebricka kommer från Ki mama vid Odenplan, men de flesta sushiställen har liknande dunderladdningar. Det är utmärkt för hemmakvällen med sambon eller tjejkvällen med ett glas vin och oändliga samtal. Säga vad man vill om laxklassikern, men visst är det lite kul att testa romröran ibland eller varför inte hugga tag i den fantastiska risbollen smaksatt med en odefinierbar krydda?


Min nya passion är nötter av alla deas former. Visst har jag alltid gillat att knapra nötter men det har nu nått andra höjder. Mitt beroende började förra veckan när jag och A tog en afterwork och beställde in rökta mandlar. Jag har tidigare testat rostade och saltade men aldrig mandlared den där rökiga smaken. Mums säger jag bara! Dock är de svåra att få tag på och finns inte bland det vanliga naturgodiset. Men till min stora förtjusning fann jag dem på en matfestival i lördags. Hurra!

Vad vill jag då med detta? Jo, beordra alla som går in i rökta mandlar att ta chansen och köp ett gäng (sedan meddelar du mig var...). Du kommer inte bli besviken!

Grillsäsongen fortsätter och det gillas. I lördags var det dags att tända kolet igen för en god middag med trevligt sällskap. Som värdinna ville jag ställa fram lite nybakat bröd till middagen och satsade därför på ett hembakat focacciabröd. Brödet är så pass fullt i smak att det passar sig bäst med en smakrik huvudrätt så som grillkäk. Ett oslagbart matbröd med andra ord! Dessutom är focaccia även oerhört smarrigt att doppa i olivolja med lite flingsalt. På så sätt får gästerna även i sig lite i väntan på den perfekta glöden.

 


25g jäst
3dlljummet vatten
0.5dl olivolja
2mskhonung
1mskflingsalt
7dlvetemjöl special


 


Blanda jäst med vattnet och olivoljan. Tillsätt saltet och honungen. Därefter är det dags att börja arbeta i mjölet, lite i taget, och arbeta degen. När degen blivit ”smidig” och fått en fin koncistens är första steget klart. Låt den jäsa under bakduk i cirka 60 minuter.


Efter jästiden är det dags att arbeta ut degen på plåten. Jag valde att göra ett stort bröd, men här går det att variera antal och form. När degen bakats ut på en smord plåt trycker man ”fördjupningar” med fingret, ringlar över olivolja och öser på flingsalt. Strö ut rosmarin över brödet (slösa rejält!). Låt den sedan jäsa ytterligare 30 minuter.

Sist men definitivt inte minst sätter du in plåten i ugnen i cirka 5 minuter på 225 grader. Klart!


 

 


Efter en mycket lyckad cykelklass igår där jag fick chansen att pröva mitt nya pass, fick jag landa i soffan. Påvägen hem var jag och handlade mat inför kvällen och fann denna härliga uppenbarelse - gul vattenmelon! Hur tufft som helt ju! Jag och A satte i oss en bra bit tillsammans med en god kopp kvällsfakke framför några avsnitt Vänner. Melonen var läcker i smaken. Även om jag föredrar den röda sorten med dess sötma, var den gula riktigt fin och fräsch i smaken. Dessutom kan jag tänka mig att de båda varianterna i kombination i en fruktsallad eller dylikt skulle vara gott för både smaklökar och ögat.

Nu är det dags för nytt cykelpass! Jag har satt ihop tre backar, alla med en avslutande raksträcka, i syfte att pumpa igång både puls, benmusklerna och sommarkänslan. Vad sägs till exempel om att ta tre snabba stående partier till Mel C:s I turn to you, en klättring till Hiphoper eller att trampa tufft till Du Hast? Sista sträckan öser jag till Lalehs nya Vårens första dag, helt oslagbar låt!

Det som jag finner svårast är att hitta bra raksträckor som är tillräckligt snabba men som fortfarande ger deltagarna möjlighet till ett tempo där kontroll och teknik finns kvar. För mig blir det ofta gamla godingar eller popdängor, och det blir lätt enformigt i längden. Tack och lov kom A in i slutskeendet av processen och bytte ut en svensk klassiker till en rocklåt med fart i. Är det någon som har några tips på bra raksträckor?



Lördag, sol och både jag och A är lediga. Det betyder en härlig dag i försommarens strålar!

Första gången benen ska fram efter vinterns ide är de alltid sådär hiskligt vita. Är man dessutom som mig med röda gener krävs det oändliga timmar i solen för att de ska få lite färg. Därför brukar jag hjäla spirorna på traven med hundlotion men lite färg. Doves variant är min favorit. Den är inte en "brun utan sol" i vanlig bemärkelse utan den här sorten bygger upp lite färg succesivt. Det betyder att man slipper de där "kanterna" som den traditionella krämen kan ge och enligt mig, ett naturligare resultat. Den kommer i flera färgtoner, är bra, prisvärd och luktar gott. Dessutom är det bättre för hälsan. Min räddning om vårarna!

(men du, du glömmer väl inte att ävem skydda huden?)




Som den goda flickvän jag är fick A kärlek genom Plopps nya variant med geléhallon.


En mycket söt variant med ett krämigt, näst intill rinnande, innehåll. Den får ett plus för fyllningen som hade en klar smak av geléhallon. Det får även ett plus för den gulliga förpackningen, helt underbar! Den får däremot ett minus för dess sockersöta innehåll som vi kände blev för sliskig. Den växte sig dock starkare allt eftersom förpackningen tömdes.


Vad tycker du?

Projekt bröllopstårta fortsätter. Nu blev den en prinsesstårta med en klassisk botten med ett chokladtryffellager, ett vaniljkrämvarv och en våning med en syrlig rabarberkompott. Tårtan dukades upp i personalrummet och sammanföll sig lägligt med ett firande av en kollegas stora framgång med bubbel och skålande. Det är till att ha det bra på kontoret!

 

 



Tårtbotten

4 ägg

2 dl socker

2 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver


 Vispa ägg och socker poröst och tillsätt de torra ingredienserna. Därefter ska den gräddas i en brödad springform på 200 grader i 30 minuter.


 


Tryffel

100 g mjölkchoklad

0,75 dl grädde

1 msk smör


 Tryffel fixar du genom att koka upp grädde och låta den svalla över hackad choklad. Rör om tills chokladen är smält och tillsätt därefter 1 msk smör.





Rabarberkompott

200 g rabarber

1 msk vatten

150 g syltsocker


 Hacka upp rabarber (använd färsk, det blir så mycket godare då!) och låt det koka sig mjukt med lite vatten. Tillsätt syltsockret och låt det koka ytterligare några minuter. Låt kompotten svalna ordentligt.

 


Vaniljkräm

1 msk vaniljsocker
(här är det riktig vaniljsocker som gäller för att det ska ge rikligt med vaniljsmak)

1 dl mjölk

1,5 dl grädde

1,5 msk maizena

1 äggula

2 msk socker

Blanda allt utom 0,5 dl grädde, i en gryta och låt det koka upp. När krämen börjat tjockna kan du dra grytan från plattan och låta krämen svalna. Blanda sedan ner den sista grädden som du vispat.


 


Chokladtryffeln brer du ut på bottenvåningen. Lägg sedan på ett lock och bre på vaniljkrämen och rabarberkompotten. Efter sista locket täcks tårtan av grädde och därefter landar marsipanlocket på toppen.



 


Utvärdering? Rabarberkompotten gick hem på alla plan och dess syrlighet gick bra ihop med tårtans sötare delar. Chokladen var också ett trevligt inslag som också skapade en fin tårtfärg i genomskärning. På hemmaplan leder den tidigare Äppel-chaitårtan med dess mer karaktäristiska smak. På kontoret gick dock den här hem bättre och framkallade många hurra-rop. Ja, livet är fullt av svåra val.

Efter en intensiv helg, tre instruktörspass på cykeln, tre dagar i rad, var benen trötta och huvudet halvt avstängt. Därför valde jag att ta en välbehövd vilodag igår. Jag struntade i det fina vädret och bokade in mig på en massage direkt efter jobbet på mitt favoritställe. Därefter köpte jag take away, pysslade lite i lägenheten och avslutade genom att mysa ner mig i soffan och tittade på serier.

Tänk att jag framlevt mina 25 första levnadsår utan att gå på massage en endaste gång! Första gången jag bokade tid blev jag verkligen paff över hur ofantligt stela mina muskler vad. Visst hade jag känt att datorarbetet satt sina spår på axlar och rygg, men att även höfter och ben var så fulla med muskelknutar kunde jag inte ana. Massagen har verkligen fått mig att tänka till över mitt levnadssätt och hur mycket spänningar som sitter i min kropp. Företeelser som fel skor, snedbelastning och över/underträning blir tydliga och jag har försökt att ta till mig av resultaten.



Jag har börjat inse vikten av att ha en avslappnad och ”knutfri” kropp. Jag har fått en ökat förståelse för hur en stel rygg och ben kan påverka resten av kroppens balans och välmående. Nu försöker jag gå på massage en gång i månaden och ser det som välinvesterade slantar. Efter 55 minuter är jag avslappnad och mjuk som en degklump. Nytt beroende, helt klart.

Linstokig som jag är lagar jag linsgryta ofta och gärna. Med mycket rotfrukter och en buljongtärning är det lätt att fixa en kastrull full med smak. Jag kan dock bli lite less på dessa standardbuljongtärningar som finns. Nu var det dags för förnyelse!

Dagen till ära prövade jag en ny, lite lyxigare buljong för variation - en Lantbuljong från Renee Voltarie. Många bloggar som jag läser har länge konsumerat Renee Voltaries produkter och varit riktigt nöjda. Jag ligger dock lite efter i mina erfarenheter och det här var min första try out. Jag måste säga att jag är mycket nöjd med produkten. Buljongen gav grytan en god smak utan att bli för skarp eller salt. Eftersom buljongen förvaras som löst pulver i burken istället för i tärningsformat, var det lätt att tillsätta exakt den mängden man ville ha. Dessutom var burken inte speciellt dyr, utan motsvarar ett något högre pris på samma mängd i tärning. Det var dock välinvesterade slantar!





Resultatet blev en mycket god och uppiggad linsgryta och en nöjd konsument. Jag blir direkt sugen på att pröva Renees andra buljongsorter med mer specifika kryddningar.



Hurra, nytt i träningsgarderoben! Ett grönt skönt linne med lite "loose fit" till lagom till sommaren. Baksidan är ganska läcker med ett nätbakstycke. Finns bland annat att köpa på SATS-anläggningarna för 299 kr eller Nikes hemsida. Me like!




Efter en intensiv dag med barnpassning, Leos lekland och full rulle var det skönt att sjunka ner i TV-soffan framför en film. Energi fanns inte till för de er avancerade maträtterna och jag och mamma bestämde oss därför för det enklaste enkla - bakad potatis.

Bakad potatis är enligt mig mycket underskattat. Bra mat som håller magen mätt länge och kan varieras i det oändliga med olika fyllningar och tillbehör. Börja med att skölja bakpotatisarna och sätt ett snitta dem. Sätt in potatisarna i mikron på full effekt i cirka 20 minuter. Låt de gärna mjuka till sig på en tallrik innan de stoppas i magen.

Vi satsade sedan på en turbo-skagenröra som passar bra för varma sommarkvällar.


Fyllning

1 burk handskalade räkor (ta de bra sorten, det gör skillnad!)

1 burk crabsticks

1 burk keso

Salto och peppar (eller andra kryddor efter smak och tycke)

 

Till potatisen och röran ordnade vi en snabb sallad utan några krussiduller. Som pricken över i:et dukade vi fram gravad lax och aioli. Mumma!

En synnerligen effektiv lördahsförmiddag. Tog hand om 25 stycken peppade cykeldeltagare i morse som verkligen gav sitt allt. Efter årets snabbaste dusch bär det nu av till Uppsala där jag ska assistera mamma med barnpassning av tre busungar till brorsbarn.

Nytränad och hungrig som få. What to do? Tidsbristen resulterade ett snabbbesök på ett av de nya take awayställena på centralen i Stockholm. Med en pastasallad the lux tonfisk i magen och en vilopaus på resans 40 minuter är ja sedan redo att anta leklandet Nickis. Here I come!




Igår var det fuktionell träning som stod på schemat (läs: hjälpa en par kompisar att flytta från lägenhet till hus). Efter en kort uppvärmning med lådpackning blev det intervallträning med låbärande upp och ner för trappor. Därefter en kort vila i bil för förflyttning från punkt A till punkt B. Därefter fortsatte intervallupplägget med kånkande från bil till hus över sluttande tomt. Proceduren upprepades tre gånger. Den avslutande sträckan fick deltagarna en rejäl utmaning då det var dags att bära säng, bokhyllor och andra tyngre föremål.





Resultatet blev två glada nyblivna husägare samt lite blåmärken och ömmande underarmar.

Snart är sommaren här med gröna gräsmattor, soliga stadsparker och tid för att umgås med nära och kära. I sommar satsar jag på riktigt många och sköna stunder i det gröna med långa picknickluncher och fikatillfällen. Vad passar då bättre än en klassisk picknickkorg?

Det är klart att varje hushåll ska ha en picknickkorg i sina ägor! För ett tag sedan köpte jag världens finaste korg som nu står åkt ner från vindsförrådet. Rund som en bulle men klassiska lock och allt. Denna ska packas med svartvinbärssaft, nybakade fika, matsäck och en bra bok. Kanske några mackor med det päronmarmelad på, eller några hembakade bullar, eller varför inte några härliga hallon och kokoscupcakes? Sedan är det bara att hoppas på lite fint väder också...




Glada picknickstunder önskar jag er alla!

På min weekendresa i Portugal fick jag chansen att återigen besöka byns fruktmarknad. Det är helt underbart att traska omkring bland alla dessa härliga råvaror och frukter som har en smak utöver det vi i Sverige är vana vid.





Med denna nyfunna inspiration blandande jag samman en lättare middag för mig och A. Det blev en sallad full med godsaker och avnjöts tillsammans med ett gott bröd med pålägg.Det passade bra för oss som satt i oss både en stadig frukost samt en lagad lunch.



Kräftstjärtar

Två avokados

En mango skuren i bitar

Tre rivna morrötter

Solrosfrön

Russin

Grönsallad med cocktailtomater, gurka och paprika i två färger

Toppa med olivolja


 



I söndags firade jag och A 1,5 år tillsammans. Bortskämd som jag är fick jag snittblommor som nu står placerade i lägenhetens mittpunkt. Lyan känns så mycket mer levande med snittblommor och känslan av vår bara anföll mitt hem. Söta var det dessutom med dess runda form och skära kulör. Tack!

Hemma igen efter en enastående långweekend i Portugal.
För dig som inte varit där kan det starkt rekommenderas.
Trevligt, vackert, vänligt och öppet.
Härlig kultur med lite av varje.
Billig och god mat med nya smakupplevelser.
Längtar redan tillbaka!



Det är så kul att få hälsningar från världen över, författade på plats med en sammanfattning över semesters guldkorn och med motiv från destinationen. Jag känner dock att man är alldeles för dålig på att skicka vykort nu för tiden och att tillfällena då det dimper ner ett kort i brevlådan är mycket sällsynta.

Jag har tio (!) syskonbarn och jag vill i alla fall att de ska få uppleva känslan av att få ett handskrivet och postat vykort. Dessutom ser jag det som ett bra sätt att påminna dem om att deras faster/moster tänker på dem även om vi ses för sällan. Självklart såg jag till att denna resa inte blev ett undantag. Fina bilder från stranden och vackra vyer över byn.

Kramar och hälsningar från faster/moster


 

Här kommer en hälsning från utlandet. Portugal är helt oslagbart. Jag menar, ta bara den här lunchen med sangria till fördrink, vid ett fik vid havet?

Vill du göra ditt eget Portugal där hemma? Testa att mixa ihop en enkel sangria till helgen. Sött, gott och kallt - passar perfekt nu på de soliga våreftermiddagarna.

Enkel sangria
1 flaska rödvin
3 cl konjak
1 liter sprite
1 kanelstång
1 kryddnejlika
1-2 msk socker
1 apelsin
1 citron

Blanda kryddorna med vinet och konjaken. Skär citrusfrukterna i skivor och låt allt stå och dra. Häll på sprite precis innan servering. Sangrian ska sedan serveras iskall med is.


Sådär, nu är jag färdigpackad!
Bikini, solglasögon, pocketböcker, sommarklänning, pass..
Portugal, here we come!!
Vi ses på måndag igen.
Lite brunare, lite piggare.
Ha det gött!

Mitt stora bakprojekt för 2012 har påbörjat. Jag har nämligen fått den stora äran att baka bröllopstårtan till min brors bröllop i sommar. För detta krävs arbete och övning, vilket jag uppdelat i två steg. För det första ska en tårta prövas fram med rätt smak och innehåll. Därefter ska utseendet utformas.

 


Igår gick startskottet. Först ut på banan var en äppelchaitårta.


Tårtbotten
125 g smör
3 dl socker
2 ägg
4,5 dl vetemjöl
0,5 msk bakpulver
1 tsk kardemumma
1 tsk kanel
1 tsk mald ingefära
0,5 tsk mald fänkål
1 dl yoghurt
1 dl mjölk

 


Vispa socker och smör poröst. Tillsätt därefter äggen. Blanda de torra ingredienserna och rör sedan ner det med sockerblandningen. Tillsätt yoghurten och mjölken och häll ner i en smord springform.

 Tårtbotten ska gräddas i ca 55 minuter på 175 grader. Låt den svalna och sär sedan upp den i tre lager.


 

Lager 1 och 3: Cream cheese

Blanda samman 100 g smör, 100 g förskost naturell och 2 dl florsokcker.



Lager 2: Äppelröra

Skala och tärna 3 äpplen. Koka dem mjuka tillsammans med 1 dl vatten, 1 msk socker och 1 tsk kanel.



Topping: Smörkräm

Vispa ihop 110 g smör, 3 dl florsocker, 1 krm salt och 1 msk mjölk.


 

 
Pussla ihop tårtan tillsammans med de olika fyllingarna. Smörkrämen sätts som topping och runt tårtans kanter. Avslutningsvis låter man ett lock av marsipan (jag hade ett färdigköpt) landa på toppen.


 


Viola, klar!



 

Tårtan fick ett bra omdöme av kollegorna på jobbet och de flesta uttryckte att den kändes fräsch och ”lätt”. Några tyckte att den var för starkt kryddan, andra ville ha mer. Några ville ha mer smörkräm, andra mindre.

 What can I say? Arbetet mot den perfekta bröllopstårtan fortsätter…



I veckan var det dags för årets springpremiär, jihoo! Tung timme men med en oerhörd glädje och vårkänsla. Äntligen!

Jag föredrar att springa om mornarna när det är folktomt och lugnt. Det är så härligt att iaktta hur staden sakta med säkert vaknar till liv och ljuset som ökar för varje kilometer. Mina rundor är ofta ”loopar” där jag löper en kortare sträcka flera varv istället för en lång distans. Jag vet inte varför jag föredrar det, men jag tror det handlar om att jag har lättare att lägga upp löpningen då och motivera mig själv att skutta vidare när jag vet exakt vad som återstår.


Hur springer du?

Sommaren står vid dörren och det får mig att tänka på nybakade och ugnsvarma pajer med glass och vaniljvisp. En av mina favoriter är den klassiska blåbärspajen. Tänk att smör, mjöl och socker tillsammans med bär kan vara så gott!


Det här är en riktigt bra varitant på den traditionella smulpajen som kommer från Leilas Piece of cake. Dels består den av en botten som ger pajen lite mer att bita i och dels så kryddas blåbärsblandningen med balsamvinäger.


Pajdeg
75 g smör
2 dl vetemjöl
2 msk florsocker
0.5 st ägg
0.5 msk vatten

Fyllning
250 g frysta blåbär
2 dl blåbärsylt
1 msk balsamvinäger
2.5 msk potatismjöl

Havresmulor till toppen
75 g smält smör
2.5 dl havregryn
1.5 dl socker


Blanda samman pajdegen och låt den vila i kylen i 30 minuter. Tryck  sedan ut den i en pajform och förgrädda den i 10 minuter på 175 grader.

Blanda fyllningen och häll ut den i den förgräddade pajformen. Mixa samman havresmulorna och strö ut över pajen. Grädda den sedan i 25 minuter på 175 grader.

Servera den varm tillsammans med något gott, gärna svalt, tillbehör.




 



Det här är ett tydligt tecken på att man varit så pass ivrig att man hängt på låset på apoteket.

Jag har tidigare berättat om en nyöppnad butik i Vaxholm - Sötsaker. Under valborgshelgen var jag där på ett besök för att spana in deras sortiment av smycken, inredningsdetaljer och andra saker som gör hemmet så mycket mysigare.





Själv köpte jag lite nya smycken för att "våra till" kostymkläderna. Se bara på det här fina hängsmycket från Baglady. Efter bara två dagar känner jag att det här kommer bli en favorit. Nästa gång blir det nog några nya förvaringsburkar till mina torringredienser i köket.




Än en gång, besök Sötsaker!



I helgen premiärade jag på utomhusfrukost, ett riktigt vårtecken för mig. Som extra ledighetsspecialare köpte jag och A den nya All-Brans Crunchy Bites.

Bitesen var riktigt läckra i formen ochsåg ut som små bollar som svätsats samman. Flingan innehåller allt ifrån vete till majs mend en lätt smak av karamell.



Vid första smaken fick jag en känsla av att flingorna var goda och mycket söta. Smaken av karamell tonade lätt igenom utan att bli för genomstickande. A gillade dem direkt och lassadeskålen full. För mig som har svårtatt blanda sött med fil eller yogurt kom de dock inte att falla mig fullt ut i smaken som tillhör i skålen. Däremot passade de perfektatt äta separat som snacks till frukosten.

Vårt sammanfattande utlåtande var att de kändes som All-Brans svar på Start müsli. Gott, lyxigt och passar framför allt till frukostarna med semesterkänsla om med ett stort F. Som vardagsflinga anar vi dock att smaken kan komma att bli tjatig.


O, hur härligt majsol ler,
o hur härligt majsol ler!
I de blåa höjder
sjungas vårens fröjder
och sin doft var blomma ger.
O, hur härligt majsol ler






Tillbaka i verkligheten igen efter en fantastisk helg på alla sätt.
Det härliga stuglivet fortsatte igår. Det fina vädret bjöd in till en förmiddag på verandan i horisontalläge. Med en ny pocketbok i handen och värmande solstrålar var det helt oslagbart härligt!

Slappa stugdagar är det snabbt och okomplicerat som gäller. Vad passar då bättre till unch än det enklaste enkla - varmkorv med bröd? Så simpelt, ack så gott! En stor kopp te på det och jag vill aldrig åka tillbaka till stan igen.