I helgen intogs en riktig lyxlunch på Espresso House. Vi tog tillfället i akt att testa kedjans jullatte med kardemumma och vispgrädde. Den fick utmana min favorit, cappuccino med hasselnötssmak.

Resultatet? Jo, julvarianten var mycket god. Precis som Espresso House andra varianter är den söt, vilket jag gillar en kall lördagseftermiddag. Stämningsfull med ett lyxigt yttre. Däremot kändes inte kardemummasmaken speciellt mycket, vilket var lite trist. I sådana fall är de smaksatta kaffevarianterna att föredra. Jag tycker dock att det helt klart är värd att testa under juletiden.


Jag är en rickig sucker för saker som är "new flavour", "Special edition" eller min personliga favorit "Limited edition". Spelar ingen roll om det är godis, choklad, chipssmak, en ny form på brödet eller nya detaljer i morgonflingorna. Allt ska prövas!

Till min stora lycka delar A denna passion. Onsdagen blev det dags att pröva Cloettas nya Tarragona mandelkrokan. Jag kan bara konstatera - bra jobbat Cloetta! En daimkaka möter romerska bågar och blandas ner i en mjölkchoklad. Riktig höjdare!


Julen är på ingång och julstämningen har totalt expoderat runt om i landet. Eller?

Jag tycker julen nu för tiden för med sig alltför mycket stress och ångest för människor. Inte nog med att folk ränner runt för att leta julklappar, nu ska det även vara välbalanserade med hänsyn till samhället överkonsumtion och halvfabrikatet på julbordet ska bytas ut mot ekologiskt hemmakok. Och inte verkar vi längta efter julledigheten heller, utan med dagens tempo är det snarare något att vara stressad inför och för att kompensera för några ynka dagar i lugn arbetas det förbrilt.

Så här har jag dock inte alltid upplevt julen. På min tidigare blogg skrev jag om julstämningen när man var barn. Det var julpyssel, julsånger, kalendern… och julkänslan bara kom med farten. Men nu då? Vem fixar julen i vuxenvärlden?

Jag menar att vi nu är mogna nog att ta ansvar för vår egen julstämning. Lilla Ida sjunger "du ska inte tro det blir sommar förrän någon sätter fart". Detta tycker jag gäller även julen i allra högsta grad. Det är ingen annan som hänger upp stjärnan i köksfönstret, bakar pepparkakorna, serverar varma lussebullar med mjölk, kokar upp glöggen eller sätter på en mysig julskiva på mörka mornar - det ligger eget ansvar. Lite aktivitet krävs helt enkelt.



Mitt förslag till dig som inte hittat den där sanna julkänslan är att mysa ner dig framför Polarexpressen. Denna film ser jag varje år (ja, det är sant). Ack så mysig! Låt det vara startskottet för en riktigt lugn och mysig jul!

”...elva nätter före jul”




Luciamorgon med ugnsvarmt vörtbröd, glöggte och luciamorgon.
Lucia - nästan lika bra som julafton!



Oo vad jag tycker om julmarknader. Stickade vantar, kaffe i mugg, polkagrisar och julmat.
Här i staden är det Gamla stans julmarknad hela vägen framtill julafton.
Passa på, än finns det tid!




Kaffe för en frusna



Glöggpralin och lakritsklubba för den sötsugna


Dags för julbak! En klassisk kostopp blev en saffransren som i sin tur blev laktosfri, glutenfri, och kolhydratsfri (man kan lätt undra, vad innehåller de då egentligen?!).

 


Saffransrenar

2 ägg

1 dl socker 8 (denna gång sukrin)

6 dl kokos (ca 200 g)

0,5 g saffran

50 g smält smör

 

Choklad till fötter och horn

Nonstop

 

 

 

Blanda ägg, socker/sukrin och saffran. Mixa ner smöret. Pluppa ut på en plåt och grädda i ugnen i 10-15 minuter på 175 grader.

 

Smält chokladen över varmvattenbad. Spritsa små horn på ett bakplåtspapper och låt de stenla i kylen (gör några extra är mitt råd!). När renarna har kallnat efter gräddningen doppar du ”fötterna” i smält choklad.

 

 

 

 

Det kan sedan vara lite trixigt att få dit hornen och näsan. Efter några försök insåg jag att klassisk sprits gjord på florsocker och vatten blev det bästa limmet. Hornen sticker du i renen genom att förborra ett hål.

 

 

 

Renarna ska nu bli placerade i små presentförpackningar med guldband.

Sådärja, klaaara!





Titta vad jag får öppna varje morgon - en hemmagjord mistel!
Varje löv är en godis.
Tänk att choklad är så gott om mornarna..





Tack finaste syster!!

Efter ett långt uppehåll var det äntligen dags att få leka av mig i köket igen. Måndagskvällen ägnades nämligen åt att baka årets första julkaka. Valet föll denna gång på en saffranskaka från ”Vår kokbok”, en bra variant för den som liksom jag har en fallenhet för mandelmassa. Det är även ett roligt alternativ till de vanliga lussebullarna som ibland kan upplevas lite trista.



Saffranskaka

1 g saffran

6 dl mjöl

3 dl mjölk

2 dl socker

2 tsk bakpulver

100 g riven mandelmassa

0,5 dl russin

2 ägg


Blanda mjöl, bakpulver och socker en skål. Blanda mjölk, ägg och saffran först för sig och sedan ner tillsammans med mjölblandningen.




Häll ner hälften av smeten i en rund springform. Strö sedan ett lager med riven mandelmassa och russin, och toppa med resterande delen av smeten. In i ugnen på 175 grader i ca 40 min.



Ute föll storstadens första snöflingor.
Jag lät tonerna av Sångkrafts julskiva ”Jul i björkarnas stad” fylla lägenheten och julstämningen var ett faktum.

”Kom, kom, signade jul”

Varje år byter jag och min syster julkalendrar med varandra.  Just så mogna är vi! Reglerna är enkla: Kalendern ska vara hemmagjort, tillverkad med kärlek och innehålla ätbara ting. Genom åren har vi bytt klädstreck, pyramider, julgranar, packethögar, nallar med packet – you name it!







Bytet har dock nått till en ny nivå sedan jag flyttade till Stockholm. Vi är inte längre begränsade endast av vår kreativitet utan vi även måste tillverka något som kan fraktas via post.

Min kalender 2011 blev en julstrumpa med 24 stycken granna packet. Varje julklapp är klädd i en familjemedlem och den som river upp pappret finner en godis. Mycket klippande och klistrande, men ack så värt!

 


I söndags fick jag årets upplaga med posten. "Vadå för något?" Det får ni se under morgondagen…

Om du ska till ett ställe i helgen ska du gå hit – Esters the och kaffehandel.




Tebutiken är en riktig pärla! Gammeldags känsla med karameller i glasskålar, robusta möbler av äldre karaktär och skyltar från förr. Precis i min smak.

Det är världens sötaste tebutik som under lördagarna och söndagarna har afternoon tea. För 115 kr får du välja något av deras finfina tesorter samt njuta av deras buffé med scones, marmelader, ostar och massor av annat gott. Tänk på att vara i tid, det är poppis och fyller snabbt upp.





Femtiotvå scones om dagen håller doktorn borta från magen!




Bortskämda jag fick en julig överraskning när jag kom hem igår - Lussete och pepparkakste! Riktigt mumma tillsammans med pepparkakor, ädelost och fikonmarmelad en mörk onsdagskväll.