I helgen var jag bjuden på ett ”första advent/examensmingel”. Jag, som är uppfostrad med att aldrig komma tomhänt när man går bort på bjudning, ville överlämna något personligt och julpyssligt. Vad passar då bättre än ett bakverk?


Idén är att blanda de torra ingredienserna i en burk och låta mottagare sedan tillsätta de sista innan det sätts i ugnen. En snygg burk, lite band och ett kort och du är hemma!


 


Denna gång blev det ett enkelt med väldigt gott och saftigt vörtbröd.
I bruken blandade jag följande:


 2 dl grovt rågmjöl 
1 dl rågkross
4 dl vetemjöl
4 msk vört
1 dl russin
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt





På kortet skriver man sedan instruktioner till mottagaren: "Det som sedan ska tillsättas är, 2 dl lättöl, 2 dl mild yoghurt, 3/4 dl mörk sirap och 1/2 dl rårörda lingon. Degen ska ner i en 1,5 litersform och in i ugnen på 200 grader i ca 60 minuter. För att få ett snyggt hål använder jag mig av hålslagaren.




Reslutatet: en trevlig, personlig, julig och god "gå bortpresent"!

Gröten har utan skäl fått en dåligt rykte. Kanske för att det ses som billigmansmat, kanske för att den till utseendet ser lite tjaskig ut eller kanske för att vi sällan lägger ner mer tid är 60 sekunder i en mikro på smakupplevelsen. Som ett exempel kan nämnas en vän till mig som sa vid ett tillfälle att hon inte gillar gröt. "Say what?!". Man kan inte dra alla grötar över en kamm liksom!

Gröt är utan tvekan en av världens mest underskattade förekomster som går att göra oändligt mycket med. Det är så mycket mer än halvkall havregrynsgröt. Tomtegröt med kanel är en klassiker. Mannagrynsgröt med blåbärssylt är verkligen mumma. Klappgröten har vi också, alltså där mannagryn vispas med bär - det är ljuvligt. Hur kan man då komma och dra klumpa ihop konceptet gröt till en och samma sak?

Vardagsvarianten för min del är havregrynsgröt som blandas med rågflingor, hackat äpple, linfrön och massor med kanel. Ibland vill jag dock lyxa till det. Denna gång blev det skivad banan med en nöt och russinblanding som jag plockade ihop bland naturgodiset. Självklart toppat med kanel. Gott, enkelt, billigt och nyttigt värre!


Weekends är klart underskattat. Man hinner ganska mycket på några dagar, framför allt om möjligheten finns att komma loss eller jobba från annat ort under fredagen. Min helg blev en välbehövd helg i det norrländska lugnet. En plan borta, frulle och DNpå färden - bra grejer.




Jag tycker om att baka i fina färger.
Gärna med mönster.
Denna gång blev det röda med stora, vita prickar.
Lite julkänsla sådär inför första advent.
Och varför inte gå all the way och fylla dem med detta?




Förra veckans bäst spenderade tid vad tillsammans med A på Lewinskys på Rörstrandsgatan. Tänk den lyxen att få sjunka ner i en soffa och avnjuta en kopp te och frukost av en annan dimension!


Jag ska dock vara ärlig och säga att jag var svårövertalad. Stressade arbetaren inom mig ville kuta iväg till kontoret och ta tag i arbetsuppgifterna omgående. Som tur är tillät inte A det utan föreslog det en gång mer än vad jag kunde motstå

Frukosten klockades till endast 20 minuter (vilket klart ligger under vad jag ägnar åt att ta fram, äta och duka undan morgonmaten hemma) och jag var på kontoret i god tid innan alla andra.  Varför gör jag inte sådant oftare?

Att baka bröd är ren tillfredställelse. Gott, nyttigt och utan tillsatser. Sedan tillkommer den där doften av nybakat i hela lägenheten vilket är svårslaget.


Det behöver inte vara svårt och komplicerat att fixa sitt egen matbröd. Genom att använda dig av ett bikarbonatbaserat recept går det inte bara snabbt och enkelt utan det är även svårt att misslyckas med. inget knådande utan bara att blanda och ställa in. Dessutom innehåller det här brödet egentligen bara ingredienser med lång hållbarhet, vilket innebär att efter du handlat för en sats är det enkelt att slänga ihop en till längre fram i kalendern.


Denna gång blev den en ljusare variant än vad jag annars brukar göra. I grundreceptet var det dock med båda lingonsylt och valnötter, men valde att göra en mindre söt variant. Jag tillsatte dessutom en gnutta ingefära och kardemumma för att höja smaken ytterligare.

 


Havrelimpa

3,5 dl havregryn

3,5 dl vetemjöl

1 dl Solrosfrön

3 msk krossade linfrön

1 dl russin

1 tsk bikarbonat

3 msk mörk sirap

5 dl yogurt

ett stänk av ingefära och kardemumma

Blanda och häll över i en smord och brödad brödform.
In i ugnen på 175 grader i ca 1 tim.




Med A:s cream cheeseröra med rökt lax blev det en höjdare till kvällsfikat!

I söndags börjande jag planera inför julbaket 2011.
Det är precis såhär som recept ska vara:



pärlsocker
ägg
fantasi


Så bakas en kaka!




Morgonträning är verkligen min grej. Jag var lite skeptisk till upplägget först men nu tillhör det verkligen en av mina inarbetade rutiner. Slänger i mig en snabbmacka och smyger iväg till gymmet innan staden vaknat. Helt tomt, lugnt, tyst, inte en kotte. Nyhetsmorgon i TV-aparterna och gymmet tillhör bara mig och några få till deltagare. Tränar, duschar och hinner till kontoret för en andra frukost strax innan 9. Stilla och energikick på samma gång. Pröva du med!




Världens bästa fredagar inleds med Fridhemsplan grymma morgonspinning. Eftersom jag själv leder cykel försöker jag att göra annat när jag själv ska träna för att det inte ska bli för ensidigt. Men jag kan ibland bara inte hålla mig från fredagspasset!

 

”Nu cyklar vi in helgen, ohoh!!” Morgonträning när den är som bäst.



...och drömmer om att drömma i denna drömliknande bakbok.
Älskar deras "Sommarens söta" och känner därför ett starkt begär
efter att få njuta av deras recept även vintertid.
Ååå, vill ha!

För en tid sedan började jag om några av mina vänner med ”BIO-AW:s”. Konceptet är enkelt: boka en vardag, en bra film på den tidiga föreställningen, släpp jobbet och njut av en filmkväll tillsammans. Med SF:s BIO-kort går vi dessutom halva priset på vardagarna!

BIO-AW är numera riktigt inarbetad och även om deltagarna byts ut ibland, ersätts med andra, förökar sig och så vidare är idén här för att stanna!


Igår var jag och såg Maktens män på BIO. Oväntat bra om du frågar mig! Intressant, skrämmande, och trovärdig. Ingen ”feelgoodare” direkt men helt klart värd att tillägna en BIO-kväll. Rekommenderas!



Det nyaste tillskottet i mina ack försmå köksskpå är dessa ugnsfasta skålar. För ynka 19 kr styck på Village fick jag äntligen tag på sådana där stilrena och användbara efterrättsformar som jag länge suktat efter.

Oj vad glad jag blir av bara tanken på allt gott som nu ska bakas!
I´ll keep you posted...

Jag vill att alla ska kunna njuta och känna sig väl till mods med att äta det som serveras hos mig. Detta ställt ofta på sin spets när man inväntar gäster med speciella matbehov eller dieter. Just nu är många i min omgivning som äter LCHF (står för ”low card, high fat”), vilket innebär att maten inte ska innehålla några kolhydrater eller socker. Oavsett min personliga uppfattning om dieter och LCHF anser jag att det är allas fria val vad de stoppar i munnen.  Därför var jag inte sen på idén att pröva baka LCHF-bröd när det vankades middagsbesök.


 

Scones a la LCHF


4 dl mandelmjöl (sojamjöl enligt receptet)
1 dl pofiber
1,5 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
75 g margarin
1,5 dl linfrön

Några av ingredienserna var trixiga att finna och därför byttes sojamjölet ut mot mandelmjöl denna gång.
200 grader i 10 minuter sedan är det nygräddat och klart! 



För att vara ett första försök känner jag mig riktigt nöjd. Utmaningen låg i att få brödet att hålla ihop när det envist ville bli till smulor. Brödet var dock oväntat gott, vilket faktiskt är det viktiga. Brödet serverades med en skiva Västerbottensost och A:s grymma pumpasoppa med ädelost. Hello höstmåltid!


Jag tycker att det är kul med trender inom mat och sötsaker. Något som tidigare varit helt ute är plötsligt superinne, och vise versa. Mörk choklad, surdegsbrödbakning, ekologiskt, espressomaskiner för hemmabruk, GI… Vi anpassar oss som aldrig förr.

Den nya grejen är tydligen lakrits. En och annan butik med inriktning lakrits har öppnat i storstaden och fler lär det bli. Även på chokladfestivalen i oktober märktes det hur lakrits fått en plats på i stånden.


Nu är även jag om A helt klart bitna i lakritstrenden. En lakritskola från Chokladfabriken är en av mina nya laster. Denna lilla gnuttan flingsalt på toppen tillför verkligen något extra till smakupplevelsen. En aning pricey men helt klart värt kronorna. Tackar min vän C för att hon introducerade denna till mitt liv!



Det finns få saker som går upp mot att handla godis i en riktig godisbutik! Att handla snarra på närbutiken eller på stormarknaden är lång ifrån inspirerande, men att stiga in i en hemtrevlig och mysig godisbutik är något helt annat. Karamellkungenpåsarna byts ut mot fina, randiga plockpåsar och chokladen med mer tillsatser än kakao är ersatt av goda praliner av god kvalitet.

 

Ett av mina små paradis i Birkastan heter Birkagott och ligger på Rörstrandsgatan. Det är det perfekta ställer för att köpa små presenter eller införskaffa sig själv något lyxigt till kvällens tekopp. Mina favoriter är lätt de urgulliga pralinerna formade som cupcakes. Enligt säkra källor är även de vita punchpralinerna något extra.





In och finn!