En tuff arbetsmånad lägger jag nu bakom mig.
Andas ut en stund.
Känner kroppen och knoppen slappnar av en aning.
Njuter av en fredagseftermiddag.
Myser av tanken på en fin helg.
Livet är sådär bra ibland liksom.







Julkalendern 2011 - yay!



Förra helgen fick jag finbesök från min bror och hans familj. Och som en goda faster och syster jag är bjöd jag naturligtvis på nybakat söndagsfika! Jag prövade denna kaka förra för första gånge. En tillsynes vardaglig klassiker visade sig vara en riktig höjdare!



Receptet hittade jag på en av mina favoritbakbloggar. Där beskrivs den som en vit variant av mockarutor. Jag slängde i något deceliter kokos även i kakan för att förhöja smaken en aning. Jag halverade receptet och gräddade kakan i en springform istället för en lågpanna. Anledningen? Jo, för att jag skulle få använda mitt underbara tårtfat såklart!





Idag vankades det dock fikabjudning på kontoret istället. En stor kaka i långpanna blir det bästa alternativet när det är många kollegor som ska fyllas med eftermiddagssocker. Den blev en ovanligt stor anstormning till 15-kaffet. Fika mera säger jag!

En riktig vardagslyx värt namnet är definitivt att köpa med sig lyxfrukost på vägen till jobbet. Speciellt när höstmornarna som dessa väntar utan för fönstret är en god macka, gjort på nybakat bröd och en kaffe till det en riktig superkick! Kanske lite kostsamt i längden men som i mcyket små mängder blir en droppe i havet.

 


Mitt och A:s favoritställe om mornarna är Mellqvist på Rörstrandsgatan. Här slåss en hoper människor varje morgon för att få tag på en rågmacka och en kopp värmande dryck. Min rekommendation är att du hoppar leverpastejvarianten och istället går direkt till kalkon eller kaviar/äggmackan. Deras baguetter är inte heller att leka med. Mumma!

Du har säkert något ställe nära dig som du länge velat pröva. Ett sådant där kryp in som du passerar varje dag som du bara tycker ser jättemysigt ut men som du aldrig traskat in i. Varför inte göra slag i saken denna vecka?

Jag älskar min iPhone.
Den är rosa.
Jag har alltid tillgång till internet.
Jag kan alltid lyssna på musik.
Det finns miljoner roliga Appar.


Jag hatar min iPhone.
Jag sitter ständigt med den i handen.
Jag är fånigt välinformerad om vad som händer på Facebook.
Den har aldrig mottagning.
Det går inte att använda den med vantarna på.
Jag slinter alltid på knapparna och stavar fel. Alltid.
Den går inte ner i min finaste kuvertväska.
Den har noll batteritid.


Men framför allt – jag hatar den för att jag känner igen mig själv i denna bild:




Någon har lämnat en tub av messmör på mitt skrivbord på kontoret.
Är det du?
Det värmer ett norrländskt hjärta i storstadens djungel!




Film är det suveränt bra sätt att omvadla regniga höstkvällar från kalla och grå till varma och mysiga.
Här kommer ett starkt filmtips: The Lincoln Lawyer.
En riktigt bra thriller med en bra story och en lagom gnutta tvist.
Jag som annars är ganska svårflirtad när det kommer till film tyckte helt klart bra om denna.
Se!

I fredags hade jag tre vänner över på trerättersmiddag. Som avrundning på kvällen bjöd jag på en ny skapelse – hjortronparfait med nötbotten. Jag fann receptet här men gjorde en egen variant med rom istället för hjortronlikör. Eftersom en av middagsgästerna är glutenallergiker bytte jag även ut vetemjölet mot maizena.



Ingredienser för fyra personer

3 dl vispgrädde
4 äggulor
3/4 dl socker
2 dl hjortronsylt
Rom 


Vispa grädden fast samt socker och äggen i en separat skå
l. Rör sedan ihop grädden med sockerblandningen. Tillsätt hjortronsylt (jag öste på rejält) och eventuellt lite rom efter tycke. Fördela smeten i åtta portionsformar av något slag (jag använde muffinsformar) och ställ i frysen över natten.



Nötbotten

5050 g malda hasselnötter
5050 g finmalda sötmandlar
2 1/22 1/2 msk vetemjöl
22 dl socker
11 ägg + 1 äggvita
5050 g smält smör


 Hacka nötterna och mixa dem med vetemjöl, socker, smör och ägg. Pluppa sedan ut smeten i åttarunda kakor på ett bakplåtspapper. Sätt in dem på 200 grader i några minuter tills de har fått lite färg.




Sedan börjar det roliga – att bygga ihop tornet! Det är absolut lättast att göra detta direkt innan serveringen för bästa resultat.

Inte bara snygg utan hiskligt god om jag får säga det själv!

Påväg i tjänsten mot för mig outforskat område. En fin höstdag susade förbi utanför när jag satt belåtet i mitt säte och förberedde det sista inför dagen. 



Jag har ett märkligt tågresebeteende. Så fort jag åker tåg måste jag packa ner en Wasa-knäcke som färdsnacks. Jag som aldrig köper sådana annars.  Det började med min första tjänstresa, då jag slängde på mig en Wasa som hastigast på 7eleven innan take off. Sedan dess är det liksom min grej. Konstigt? Ja. Gott? Ja.


Efter ett avslutat mission firade jag med att ge efter på mina cravings – läsk, frukt och choklad.



Mysigt men... borta bra men hemma bäst.




Jag är en riktig morgonmänniska. Jag bara älskar att stiga upp när stadens puls fortfarande är låg och förväntan inför den kommande dagen hänger i luften.

En fredagsmorgon för en tid sedan var jag uppe med tuppen för att ordna med frukost till mina kollegor. Med Nyhetsmorgon i bakgrunden och en kopp chaite i handen drog jag och min älskade Kitchen Aid igång dagen. Vad blev det bakat då? Jo, scones med tre olika smaker – kardemumma, västerbottensost och classic. Utsprungsreceptet kommer ifrån Leila Lindholms kokbok "A piece of cake", fast med en liten västerbottenstwist a la moi.



 
Klassiska scones och scones med en touch Västerbotten

7.5 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 tsk bakpulver
0.5 dl råsocker
125 g kallt smör
1 st ekologiskt ägg
2 dl mjölk 3%
1 ägg

(riven västerbottensost efter smak och tycke)


 


Scones med en touch av kardemumma


4.5 dl vetemjöl
3 dl grahamsmjöl
1 tsk salt
2 tsk bakpulver
0.5 dl råsocker
125 g kallt smör
1 st ekologiskt ägg
2 dl mjölk 3%
1 ägg
2 tsk kardemumma


Så ska en dag påbörjas!

Mitt i all vardagshets och stress är det lätt att glömma bort att leva lite och njuta av tillvaron. Min uppfattning är en gnutta socker är precis vad tillvaron behöver. Tanken med denna blogg är att samla de ting i livet som enligt mig sätter pricken över i:et på tillvaron. Min förhoppning är att bloggen ska påminna både mig och dig om att ta tillvara på dagarna och mysa mer i tillvaron.



 Jag hoppas du ska trivas här och att du tittar förbi många gånger!