Salladsskålen kan vara middagsbordets mest bortglömda ting. Trots att den ska fylla upptill halva tallriken är den ofta trist utan någon effort. Men tänk vad mycket roligt en kan göra med några gröna blad och lite andra godsaker! Som här en skål med en enkel bas av bladspenat, tomater och paprika. Hacka ner ett syrligt äpple, en avokado, russin, torkade tranbär, solrosfrön och cashewnötter. Volia, salladen är inte längre ett tillbehör utan en god del av resten av maten. Yummie!

Tackar solen i Karlstad för denna gång. Påväg hem till verkligheten efter en kort men aktiv vistelse hos mamma. Förenat nytta med nöje och har till och med hunnit träffa den äldre skaran av syskonbarnen. Familj är bra. Miljöombyte är bra. Spontana infall är bra.

Nu mot Stockholm!

God morgon världen! Här sitter jag på ett snabbtåg till Karlstad för att spendera några dagar med min kära mor. Utanför vaknar Sverige och inne i vagnen myser jag med kaffe och nya specialnumret av Hälsa & Fintness. När tåget rullar är det ett utmärkt tillfälle att bara njuta av några timmars ren avkoppling då tankar från komma och gå i sakta mak.

Som några hängt med på har jag fått ändra mina matvanor ganska markant. Det hela grundar sig i ett antal magdiagnoser som på samma gång bestämt sig för att göra livet lite mer krassligt för mig. Det betyder att jag fått gå över till en strikt mathållning där jag bland andra varor fått utesluta gluten. Det är definitivt inte något som jag hurrar över eftersom jag är galen i både pasta och bröd. Hälsan får dock gå föra och det finns ju bra ersättningsprodukter. Vissa glutenfria varor är bra men jag tycker att brödet är något.. trist. Så vad gör man inte? Jo, fyller på skafferiet med nya mjölsorter och bakar sitt eget såklart.

 

Frukt- och nötbröd (utan gluten)

2 dl bovetemjöl

2 dl oat flour

1 dl glutenfritt havregryn

2 msk krossade linfrön

1 dl pofiber

2 msk fiberhusk

2 tsk bikarbonat

Salt

1 dl solrosfrön

1 dl blandade torkade bär

1 dl cashewnötter

2 dl yoghurt

 

Blanda samman allt och häll ner i en smord och bovetebrödad brödform. Grädda sedan brödet på 175 grader i cirka 1 timme. 

 

 
Mums fillibabba vad gott det är med bröd fullt med godsaker! Nu känner jag hopp om att jag kommer överleva min glutenfria period. 
 

 

God morgon härliga lördag! Vaknade imorse i sakta mak och njöt av en lång stund framför nyhetsmorgon. Ute lyser vårsolen (!!) och det droppar från taken. Inne är det nystända och vårfint med tulpaner. Vila från träning och jobb idag, och lägger istället fokus på en riktigt skön och social dag. Startar med lunch med vännen O och laddar sedab för parmiddag.

Jag gillar våren lite extra då barmarken tittat fram och jag får lägga undan vinterskorna och istället plocka fram de där lite roligare pjucksen. Idag tänkte jag fira vårkänslorna med mina nya skor från Din Sko. Sneakers till vardags helt i min smak!

Vad gör du en lördag som denna?

Jag var nyligen på en vidareutbildning för oss som arbetar med träning och hälsa. Det är verkligen roligt att gå på det med jämna mellanrum, dels för att utvecklas och dels för ny pepp och inspiration. Det här tillfället var en föreläsning och träning och graviditet med barnmorskan, utbildaren och instruktören Maria Wigbrant från SAFE. Extremt bra och lärorikt!

 

Graviditet och träning. Hmm. Få ämnen där det finns så mycket tyck och tänk. Det som jag kommer bära med mig från utbildningen är i huvudsak några delar:

  • Att vara gravid är inte ett sjukdomstillstånd. Däremot finns det vissa som kan få problem under graviditeten. Det är därför alltid viktigt att lyssna på läkarens restriktioner om det finns sådana. Är graviditeten däremot fungerande? Kör på! Det är till och med så att du rekommenderas börja träna om du inte gjort det innan.
  • Det är bra att träna och röra på sig när man är gravid. All forskning visar det. Det underlättar förlossningen och återhämtningen med ökad styrka, kondition och kroppsmedvetenhet. Det bidrar till ökat välbefinnande under graviditeten och kan lindra syntomer som illamående och trötthet. 
  • Träningen påverkar egentligen bara mamma. Barnet mår toppen inne i magen oavsett.
  • En stark kropp och en bra kondition ger en lättare förlossning. Att en stark bäckenbotten skulle vara besvärlig vid förlossning är en myt.

 

 

Maria talade om träningsformer för gravida. Det talas mycket om att det skulle vara dåligt med hög pulsträning eller styrketräning under havandet. Det stämmer inte menar hon. Kroppen säger ifrån när det är trött och det kommer regleras naturligt att inte orka lika mycket som innan.

Under graviditeten är det dock bra att lägga lite extra fokus på balans och bålstabilitet. Det underlättar för dig som mamma att bära kroppen.

Några saker finns det dock att passa:

  • Under graviditetens andra hälft kan det vara idé att ta det lite lugnt med vissa träningsformer.
  • Träning av främre delen av magmusklerna sedan ”delningen” skett till dess att magmusklerna är återställda igen.
  • Avbryt träningen om du får yrsel, svimningskänslor det gör ont eller du får kramp eller du får blödningar eller blir obehagligt andfådd.

Om ni får tillfälle att gå en kurs om ämnet rekommenderar jag det starkt. Jag vill verkligen poängtera att detta bara var några delar av en helhet och ett axplock av kvällens innehåll. Jag känner mig nu betydligt tryggare i min roll som instruktör om jag får gravida deltagare. Vill du läsa mer? Läs då Marias bok Stark, glad och gravid.

Ego-dag.
Klipptid hos bästa Therese på Saints and Sinners.
Choklad och kaffe.
Spontanshopping på vägen hem.
Lyckat besök hos dietisten för att strukturera upp maten för min dumma mage.
Lugn hemmakväll i soffan med bok.
Nötter och melon.
Ingen träning utan ren återhämtning.
Vilat ben, ömmande tån, huvudvärk och mage.
Bra dag.
Mer sådant behövs i en annars uppskruvad tillvaro.

Imorse plingade det till i min telefon. Min SATS-kollega har blivit risig och behövde akut hjälp med kvällen cykelklass. Det är alltid kul att kunna hjälpa till och passande nog kunde jag styra om i kalendern. På med skorna igen och here we go again!

På mina klasser skickar jag alltid med deltagarna tre hemläxor. Min tanke med det är att tipsa om vad kroppen behöver och förtjänar efter ett pass. Jag vill även ge ta chansen att sprida en sund inställni g till rörelse och ge några råd hur man håller balansen. Vad är då mina hemläxor? Jo...

1. Ät och drick ordentligt efter passet. Kroppen behöver fyllas på med vätska och energi för att du ska få ut så mycket som möjligt av träningen. På så sätt bygger vi upp kropparna istället för att bryta ner dem.

2. Stretcha lite extra efter klassen. Det är lätt att bli stel av träningen och det är därför viktigt att tälja ut musklerna. En rörlig kropp är en starkare och mer välmående kropp.

3. Tillåt kroppen att vila. Återhämtning är minst lika viktig som rörelse.

Man ska leva som man lär. Därför ser jag alltid till att få i mig något inom den närmsta halvtimmen efter passet. Inga bars eller shakes för min del dock, utan the real stuff. Det kan vara en banan eller varför som idag; en drickyoghurt som går att plocka upp på närmaste butik. Det håller kroppen i styr framtill det större målet efter duschen.

Vad äter du efter träningen?

Få saker gör arbetstagaren gladare än en sockersurprise liggandes på skrivbordsplatsen på eftermiddagen. Mums!

Här kommer dagens tips: sparka inte in foten i dörrkarmen. Det är dumt, mycket dumt. Det hände i torsdags och även om jag småhaltat av och till sedan dess har min vilja hållit mig från att bry mig. Pappa doktor tippade spricka i lilltån och proppade i mig ipren. Shoppingturerna på stan och vardagssysslor var en sak men... att leda två cykelklasser på två dagar? Inte så klokt.

Väl hemma och med foten i högläge fick jag trösta mig med en riktigt god middag - färsk tonfiskfilé sedan helgen. Det kan vara bland det godaste som finns! Bäst är den bara lättstekt och ritigt "rare" i bitten. Med fiskens goda smak behövs ingen mer kryddning än salt och en skvätt olivolja. Tillsammans med en stor hög grönsaker med en hallonvinegrett och inlagda rödbetor (jag är en rödbetsfantast!) blev det en kalaslyxig måndagsmiddag. Borde det inte alltid serveras sådant här efter ett träningspass?

Åh vilken bra söndag! Avslutat helgen med att luncha med föräldrarna på ett Xoko, ett av mina favoritställen. När jag vinkat av dem var det dags att dra på sig SATS-uniformen för cykla ett kvällspass med fylld sal och dunkande peppmusik i hötalarna. Trots krånglande headset gick passet så där kanonbra som det gör ibland. Gött!

När jag kommer hem nytränad har jag sällan marginal för att ställa mig och laga någon avancerad mat. Jag vill ha mat snabbt men vet också att det är viktigt att fylla på. Lösningen? Jo, jag plockar ibland fram en matlåda ur frysen eller kylen och vips har jag middag illa kvickt. Idag skopade jag i mig sista lådan av veckans linscurry. Enkelt, gott och landar bra i kroppen. Det här är en variant av många.

Linscurry i all enkelhet
2 dl färdigkokta gröna linser
1gul lök
En förpackning tomatkross
En palsternacka
4 morötter
En bit kålrot
Grönsaksbuljong
Curry
Salt

Hacka rotfrukterna och löken och förstek det i en gryta med olja. Tillsätt sedan lite vatten och tomatkrossen och låt det koka upp. Krydda efter tycke och smak och puttra grytan tills rotfrukterna mjuknat. Mixa sedan grytan slät och tillsätt sedan linserna.

Soppa äts såklart med ett gott nybakat bröd med rikligt med pålägg. Mumma!


Kryper nu ner i sängen efter en mysig lördag med föräldrarna på besök. Fika, shopping och myskväll hemma med god mat och melodifestivalen. Det är bra grejer det!

Jag skulle gärna vilja bli en sån som läser innan bed time, men jag har alltid lite svårflirtad när det kommer till böcker. Det är sällan jag fastnar i böcker. Är du likadan? Då tänkte jag tipsa om en riktig feel goodare - Meet me at the cupcake café av Sophie Kinsella. Det är en superhärlig bok som handlar om ekonomen Issy som vågar ta steget att satsa på sin dröm om att öppna ett café med hembakade bakverk, precis som hennes morfar. En av bokens söta detaljer är att varje kapitel börjar med ett recept. Hur kan man låta bli att bli baksugen liksom? Kort och gott; om du vill läsa något mysigt, underhållande och opretentiöst i vår, läs denna!

En fin alla hjärtanskväll följdes av en kanske ännu bättre morgon. Idag lyxade vi nämligen med att äta frukost ute. Det är himla bra vardagslyx! En lugn stund tillsammans, med en god frulle och en värmande kopp te. A plockade fram äggröra med bacon och en smoothie och jag valde en stor skål hälsogröt med havregryn, linfrön, pumpakärnor och kanel. Mmm. Efter frukosten delade vi på oss, jag till kontoret och A till Portugal(!!).
 
 
Hoppas ni där ute får en fin fredag!
Glad alla hjärtans dag på er där ute! Idag har jag gett mig själv massor med egokärlek. Hemma från jobbet har jag legat i soffan och läst en bok, småpyslat hemma och bara softat. På eftermiddagen tog jag mig iväg till SATS med min rosa matta för ett efterlängtat yogapass.
 
 
Efter dagens stillasittande hade jag lite spring i benen och kombinerade yogapasset med en stund på löpbandet. Det var minst sagt lite stelt i benen efter tisdagens monsterpass, men efter några minuter var musklerna igång. Yogan var som alltid underbar - helt underbar. Jag kände i kroppen och lederna att det var ett tag sedan sist och att det var trögare än tidigare att komma djupt i positionerna. Det påminner mig verkligen om hur viktigt det är att jag håller yogaformen uppe och tar mig tid att mjuka upp och stärka kroppen. Skärpning Sanna!
 
 
Nu övergår min egokärlek till sambokärlek. Jag har landat hemma och inväntar pojkvännen och en mysig alla hjärtanskväll. Han ska få paket och jag ska få njuta av hans goda matlagning. Jag hoppas ni också får en fin kväll, vare sig det är med egokärlek eller någon annan sort.
Det har blivit alltför mycket soffa och TV-serier på sista tiden. Anledningen äregentligen inte att jag vill utan för att det blir den givna sysslan när man kommer hem trött, sent och fått mat i kroppen.  
 
I oro för att totalt soffa bort mig själv om kvällarna poppade jag idéen för A att vi skulle dra igång ett kvällspyssel hemma. Jag föreslog att plocka fram en av mina återkommande passioner...pussel! Kanske låter det lite gammalmodigt, men det är verkligen en underskattas sysselsättning! Jag började för några år sedan bara för att testa och blev helt biten. När man väl har kommit gång går det bara inte att sluta - bara en bit till, och en till, ojdå, där passar ju den biten... Ett perfekt kvällsprojekt när man vill rensa huvudet och tänka på annat än jobb, måsten, privata problem och kommande events som inte är färdigplanerade.
 
 
 
1500 bitar. Något att bita i.
(lägg märke till min fantastiska ordvits)
Den här högen ska bli hela världens kartor.

Tänk om livets pussel var lika enkelt,
att det bara var att följa bildmallen på kartongen
och bara hitta rätt bit och sätta den på rätt plats.
Puh. Ett riktigt monsterpass Crosstraining avklarat och mina ben är helt ur funktion. Det går inte att lyfta armarna mer än nödvändigt och ryggen bär knappt upp min överkropp. Klassen var indelad i tre block med tre övningar i varje blocksom vi deltagare roterade mellan. Det var allt i från löprusher till burpies, från höga hopp upp på bänk till trusters. Arbetet varade sedan i 15 + 15 + 8 minuter med hög intensitet utan verklig vila.Passet leddes av två instruktörer, vilket gjorde att det var lätt att få hjälp med teknik och pepp. Svettigt, tufft och kul. Puh.
 
 
Såhär efteråt är det skönt att slå sig ner i soffan med något läsbart och fylla på energiförrådet. Havregrynsgröt med krossade linfrön, chaifrön och hackat äpple. Gröten är kryddad med mängder av kanel och kardemumma och sedan toppad med lite kokosflingor. Fylla på är lite viktigt som träningen i sig.
 
Har du tränat idag?

Vad passar bättre än att pigga upp en snöslaskig måndag med lite choklad? När jag fann denna Marabou Dröm crisp var jag bara tvungen att plocka hem en för provsmakning. Och dröm är rätta ordet! Krämig, god och lite lagom spännande i smaken. Påminner om Geisha, fast snäppet vassare. Den här gick direkt upp på topplistan av favoriter på chokladhyllan!

Glad semelperiod på er alla! Idag bjöd min kollega på hembakade semlor. Supersöta! Till min sotra förbannelse äter jag varken laktos eller gluten och kunde därför inte njuta fullt ut som alla vanliga, icke-magproblemtyper (men jag inte bitter..). I år fick jag nöja mig med att slicka skålen efter mandelmassan och njuta av kollegornas trevliga sällskap.
 
 
Semlor, I will be back next year!
Efter en rörig vecka tar jag helg.
Jag ska snart hämta upp min lillebror på flygbussen som ska mysa här hela helgen.
Som jag längtat!
Här kommer en låt som han och jag alltid lyssnade på när jag var i tonåren och han bara en liten knodd.
Nu är han 18 år, jösses vad tiden går!
 
Trevlig helg på er!

5.50 ringde klockan och det var dags att stiga upp för att köra igång dagen med ett cykel45. Kläderna på, lätt frukost i magen och så stack jag iväg.

Jag brukar inte instruera morgonpass utan har mina fasta klasser på kvällstid. Nu behövde docl en kollega till mig hjälp och kag tyckte därför att det var roligt att få pröva något nytt.

Det är viktigt att anpassa klassupplägg och musik till tid, plats och grupp. Jag är själv en morgontränare och vet vad jag behöver för att få en bra träningsstund i gryningen. Men vad vill andra ha på morgonen? Jag mixade om delar av mitt nuvarande kvällspass med några gamla favoriter. En lugnare uppvärmning och en tydligare stegring av intensiteten under klassen. Jag bytte ut de mest tuffa och utmanande låtarna för att ge plats åt fler peppande och lättsamma låtar.

Det blev en kanonstart på denna torsdag! Trots slaskigt väder var klassen mer än halvfull av nyvakna deltagare, redo att röra på benen. Gänget var med från början till slut och jag fick sedan tacka för mig och önska alla en fin dag. Good stuff!

Jag har turen att vara ledig från jobbet idag och njuter därför av en långdragen frukost nr 2 framför nyhetsmorgon. Hej torsdag!

Här kommer ett litet tips för dig som gillar att träna i bekväma strumpor: HM har vaskat fram ett par sportsockar som är ursköna. Den lilla "flärpen" vid ankeln gör att de sitter bra runt löpardojan och den lite tjockare kvaliteten gör att till och med spinningskorna känns mjuka och goa. Jag har tidigare testat mer exklusiva varianter men inte alls varit lika nöjd. Två för 50 kr känns mer än överkomligt. Jag har bunkrat upp en helt lager!
 
 
Dagens träning med ett megatufft Crosstrainingpass med Platini. Ingen har så utmanande klasser som han! Idag var jag nästan på gränsen till illamående efter klassen...
Det har varit en märklig helg. Jag har varit full av röriga tankar och bytt mellan hög energinivå och megatrött. Jag hade inte alls planerat att träna idag, utan hade inbokat en vilodag. Men efter en lång natts sömn utan att egentligen sova bra kände jag att jag behövde komma iväg och rensa skallen lite. Hängig, seg och opepp. Det kändes inte alls som mitt rätta jag.
 
 
Min medicin blev 20 minuter löpning, 15 minter crosstrainer och några intervallomgångar. Mina intervaller fick idag fokus puls som jag byggde upp genom att varva 50 sekunders arbete med 15 sekunders vila.
 
1. Utfall med bakfoten på stepbräda och framfoten på en balansplatta. Byte av ben efter 25 sekunder.
 
2. Burpies med upphopp på stepbräda
 
3. Rodd med kettlebells. Blandade breda och smala rodd.
 
4. Djupa gränselhopp på låda. Djupt ner med baken på lådan för att sedan hoppa högt upp med en viktplatta i famnen.
 
 
Efter gymmet var jag som ny. Det är lustigt det där med träning - ibland tränar jag för kroppens skull och ibland för sinnet. Gick hem, duschade, lunchade och tog en fika i kvarteret med tillfrisknade A. Middag hemma i all enkelhet framför en bra serie. Jag fick välja och då blev det köttbullar och hemlagad potatismos tillsammans med brunsås och rårörda lingon. Det var svaret på alla mina begär och precis allt som kroppen vill ha efter en träningspass. Eller för att citera sambon min:"Kött, sås och öl - det är grejer det!".
 
 
En ny dag med nya tag. Jag hatr haft en mycket mysig lördag med museumbesök, långfika och slapptid hemma. A har börjat bättre på sjukan, vilket självfallet bidragit till dagens nytändning.
 
Fördelen med att vara vuxen är att en får välja precis vad som ska intas till middag. Om vi vill äta scones till mat - ja, då gör vi det! Jag är helt ny på det här med glutenfritt bak, men tycker samtidigt att det är kul att jobba med nya recept och nya ingredienser. Inspirationen kommer ifrån Annika Sjöös blogg som bjudit på paeloscones. Min variant är dock lite modifierad då jag bytt mandelmjölet till glutenfritt mjöl och med något mer salt. Det går naturligtvis att baka med vanligt mjöl också.
 
 
Glutenfria scones
1 ägg
2 bananer
2 dl glutenfritt mjöl
2 msk kokosmjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
 
Blanda samman allt och dela upp smeten i fyra kakor. Grädda dem i ugnen på 200 grader i cirka 15 minuter.
 
 
Resultat? Riktigt goda! Vi gillade verkligen banansmaken som enligt A satte en lite "lyxigare" smak på brödet. Toppade bakverket med ost, smör, cream cheese och marmelad. Yummie!
 
 
 

Idag är det en såndär dag. Dagen som inte riktigt är på topp. Har känt mig seg och opepp sedan morgonen med en smygande huvudvärk och lite uppstressat sinne. Min räddning blev en lugn hemmakväll i soffan med A. Hans hemlagade mat, en film, cola och snacks var precis vad jag behövde. Imorgon tar vi nya tag. Välkommen helg!