Tillbaka i jobbet, tillbaka i verkligheten. Nästan i alla fall. Jag skjuter upp vardagen lite till tror jag. I morse träffade jag nämligen min vän E för en hotellfrukost på Berns i Stockholm. Kanske det bästa någonsin! Varför börjar man inte alltid tisdagar så här?

 

 

Blir du sugen? Just nu kör de ett erbjudande om att gå två och betala för en. Kika in på Book a table för mer information!

Jag älskar utomhusträning! I veckan har vi varit i A:s stuga med hans familj och njutit av den sista semesterveckan. När alla andra satt klistrade vid datorn passade jag på att träna i den fina omgivningen.

 

 

Jag började med en tanke på att springa milen, men som efter ett smärre problem med min runkeeper ledde mig till avbrott med intervallträning. Efter en löpsträcka på 6 km kom jag fram till vattenbrytet där jobbade 4 övningar, 1 minut vardera med 15 sekunders vila emellan, fyra varv.

 

1. Burpies

2. Klättrande planka

3. Step up-steg på hög bänk

4. Tricepspress

 

Därefter softjoggade jag hem. Tänk vilken njutning det är att få röra på sig ute! Bara jag, naturen och musiken i lurarna.

Något jag gillar med att åka runt i mindre orter i Sverige är att man ofta har turen att ramla över lagershopar och så kallade outlets-butiker. Det bara kryllar av dem om ögonen bara är vakna!
 
Ibland tycker jag att det kan vara svårt att handla på outlets när varorna är alltför säsongsbetonat eller modeinriktat. Just därför gillar jag att köpa träningskläder på rea. Vad spelar det liksom för roll om jag har förra säsongens träningstopp eller byxa på mig? Nada. Det gör det bara lättare att köpa mer och snyggare grejer.
 
 
Helgens fynd gjorde jag på Intersports butik i Norrtälje som hade utrensning av sortimentet, då ett stycke jacka för mer än halva priset fick följa med mig hem. En perfekt jacka för promenader med vännerna eller som "dra på"-jacka till och från gymmet. Mycket nöjd!
 
 
 
Bakdags i stugan. Denna gång var jag sugen på hårdbröd och satsade på Leilas knäckebröd med kummin och fänkålskryddning. Det passar bra till både grillmiddagen och morgonmackan i solen.
 
 
Leilas knäckebröd
3 dl rågmjöl
2 dl vetemjöl
7 dl grahamsmjöl
10 g jäst
5 dl mjölk
1 msk honung
Salt
Kumminfrön
Fänkålsfrön
 
 
 
Värm mjölken till ljummet och rör ner saltet tillsammans med stött kummin och fänkål. Rör sedan ner jästen och låt den lösa upp sig. Tillsätt sedan mjölet bitvis tills du fått en smidig deg. Låt den jäsa i en timme. 
 
Kavla sedan ut brödet på plåtar med bakplåtspapper på. Försök att få dem så tunna som det bara går och nagga dem. Grädda bröden i 225 grader i 2-3 minuter och vänd sedan på dem och grädda någon minut till. Låt de svalna på ett bakgaller eller liknande för att det ska bli sådär hårda och "knäckiga".
 
 
Det är alltid lite trixigt att baka på nya ställen. De första laddningarna blev lite sisådär. Det var svårt att få kakorna riktigt platta på grund av det lilla stugköket och jag kände mig ovan vid ugnen. Men skam den som ger sig! Sista omgången blev dock helt som den skulle.
 
 
Lycka till!
 
 
Livet på landet är bra härligt. Idag tog jag en sväng för att leta bär i stugans närhet, vilket innebar att jag fick chansen att pröva mitt nya "bärplockarkit". Mina nya gummistövlar som redan ligger mig varmt om hjärtat kommer från Rusta. Den klassiska bärplockaren är införskaffad på Claes Olssons.
 
 
Mina små röda fynd fick vara huvudingrediensen i en svalkande smoothie efter skogsturen. Jag tycker att det är lätt att glömma bort hur gott det faktiskt är med röda vinbär. Dessutom innehåller bäret både C och E-vitamin och kalium.
 
2 dl röda vinbär
2 dl jordgubbar (frysta blev det denna gång)
4 dl fil
 
 
 

Totalt frälst i julskumm hajade jag direkt till när Cloetta presenterade sin nyhet; Juliskumm. Katching, ner i kundkorgen. Det visade sig vara ett riktigt bra köp! Tomtarnas jordgubbsmak har nu bytts till päron och cola, men med samma mjuka konsitens. Med andra ord, en julklassiker som nu blivit en sommarhöjdare!

 

Tillbaka i storstaden och med ett duggande regn ute och pojkvännen tillbaka på kontoret var det läge att ge sig av till gymmet igen efter ett tids uppehåll. Denna gång var jag riktigt intervallsugen!
 
 
Jag startade med 10 minuters uppvärmning på crosstrainern och tog sedan fart för 20 minuters löpning på löpband. Därefter satte jag igång med dagens intervall-race med ett stort fokus på puls. Jag körde fyra övningar med 1 minuts arbete på vardera övning och med 15 sekunders vila emellan. Det varvet jobbade jag sedan igenom tre gånger.
 
1. Burpies (börja med ett stort upphopp som sedan går hela vägen ner till en planka och sedan upphopp igen)
 
2. Klättrande planka (stå i en hög planka och dra sedan in höger knä mot höger armbåde och växla sedan sida)
 
3. Snabba ben från stepbräda (finns olika varianter, det viktiga är att jobba med snabba fötter upp och ner för brädan och låta pulsen sticka iväg)
 
4. Axelpress med fria hantlar.
 
Det har visat sig att intervallträning ligger helt i linje med min träningspepp just nu. Jag ska dessutom gå SATS Crosstrainingutbildning i höst och behöver därför jobba igenom ett antal koncept och upplägg. Sugen på att genomföra något liknande? Titta gärna in på ett äldre inlägg för tips.
 
Vad var det för en dag?
Var det en vanlig dag?
Nej, det var ingen vanlig dag för jag fyller 26 år igår.
 
 
Vaknade upp till en bubbelfrukost med nybakade scones och marmelader i massor.
I paketen fann jag två goda choklader från Robert E´s Choklad och två teer från NK:s tehandel.
 
 
Jag kan inte hjälpa det - jag älskar att fylla år!
 
 
Jag tycker väldigt mycket om att baka med mina syskonbarn. Det är så mysigt att stå med dem i köket och pyssla och småsnacka i lugn och ro. Ibland är det de större barnen som gör mig sällskap vid bakbunkarna som själva läser receptet och kommer med egna idéer och ibland är det de mindre knoddarna som vill hjälpa till. Då är det team work som gäller där jag fyller måtten och de sedan får hälla ner det i smeten. Urmysigt!
 
Sommarens stugvistelse i norr bjöd på flera tillfällen att pyssla med barnen i köket. Till min stora förtjusning fanns det hönsägg från yngsta svägerskans gård. Det är helt underbart att baka med riktiga kvalitetsägg! Smaken blir mycket krämigare och fylligare. Dessutom får kakan en härlig gul färg. 
 
För att verkligen låta äggen spela huvudrollen i bakningen satsade jag och barnen på en klassisk sockerkaka. (det passade även bra på grund av det lite fattiga utbudet av torrvaror i stugans skafferi). 
 
Sockerkaka
3 ägg
2,5 dl socker
3,5 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 dl mjölk
50 g smör
lite salt
 
 
Lilla E slickar skålen
 
Vispa samman sockret och ägget poröst och tillsätt sedan smöret som är smält och mjölken. Blanda de torra ingredienserna separat. Blanda sedan samman alltihop och häll ner i en smord och brödad form. Grädda den sedan på 175 grader i 25-30 minuter (jag råkade tyvärr övergrädda den i för mig ovan ugn, vilket ledde till att den blev lite torr). Låt den sedan svalna på ett bakgaller eller liknande. Servera med vaniljglass.
 
 
 
 
 
 
Tokig som jag är i att pröva nya smaker och ting blev jag smått sprallig av att se att det vankades godfika med Ballerinas fyllda cookies. Reklamen utlovar en sensation av choklad med mer fyllning än väntat och med bilder på flytande kräm som rinner ur kakan. Eh..? Inte alls. Visst, god som en vanlig Maryland cookie men långt ifrån den smakupplevelse som utlovas. Nej, skippa denna och gå direkt till orginalet säger jag.
 

Vad får du om du blandar 3 äggulor med 4 vitlöksklyftor och sedan droppvis vispar ihop det med 1,5 dl olja, samt smaksätter med äppelcidervinäger och salt? Jo, en riktigt god vitlöksaioli. Perfekt till grillmaten eller som här, till A:s fantastiska kokta musslor. Mums filibabba!!

 

 

 

 

Igår gifte sig min bror, hurra! Det var en helt underbar dag med god mat, live-musik och dans, massor med vänner, tal och spex. Så här dagen efter känns allt så magiskt och jag känner mig sådär härligt "rosafluffig". Ljuvligt!!
 
Jag var som jag tidigare berättat ansvarig för bröllopstårtan, ett uppdrag som jag tog på fullaste allvar. Jag såg det som en stor utmaning att baka till 80 personer och som krävde såväl förberedelser som en noggrant planerande. Under våren har därför mina kollegor fått pröva två varianter och fått komma med feed back. Den första blev en äppelchaitårta och den andra en klassisk tårta med chokladtryffel och rabarberkompott, som ni kan läsa om i tidigare inlägg.
 
 
Nu var det alltså äntligen dags! Tårtbaket ägde rum i ett restaurantkök som vi fått låna där jag under två dagar stod tillsammans med med svåger som kockade all maten till festen. Jag kan säga att lokalen var oumbärlig för uppdraget med alla de stora bunkarna, gigantiska ugnarna, visparna, kylrummen...Det var lite som en dröm att få ge järnet med sådana förutsättningar!
 
 
 
Vad blev det då för tårta tillslut? Jo, jag valde äppelchaitårtan som grund med några mindre justeringar. För det första blandade jag ner lite rabarber i äppelkompotten för att öka syrligheten. Idén fick jag från den andra provtårtan, där jag gillade rabarbersmaken i kombination med tårtans söthet. För det andra ändrade jag smörkärmens sammansättning genom att blanda ner vispad grädde. Det gjorde enligt mig det yttersta lagret "lättare" och friskare.
 
 
 
Efter mycket om och men kom jag fram till att dekorera tårtorna väldigt traditionellt. Med färdig marsipan med färg var det enkelt att tillverka rosor och gröna blad till garnering. Honörstårtan fick självklart ett brudpar på toppen samt några extra små figurer i form av en häst och en groda (interskämt i familjen).
 
 
 
Det var en härlig känsla att få duka fram tårtorna på långbordet och låta min bror och hans fina fru skära den första biten från honörstårtan. Det var även tydligt att gästerna uppskattade bakverket, vilket värmde gott efter allt jobb i köket. Jag fick många fina komplimanger och hejarrop. Riktigt roligt! 
 
 
 
Jag avslutar med en bild på självaste brudens tårtbit.
Tack brudpartet för att jag fick vara med och ordna er dag.
Ett stort grattis till er båda!
 

Jag skulle kunna leva på skaldjur. Under sommarmånaderna försöker jag trycka i mig så mycket kräftor, räkor och musslor som möjligt. De senaste gångerna som jag har varit ute och ätit har jag beställt in just havets olika läckerheter. Sommarkänsla på tallrik! Många restauranter har rökta eller färska räkor på menyn den här säsongen men det är inte alltid de erbjuder dem i form av huvudrätt. De flesta stället är dock öppna för att "öka på" mängden mat från förrätten till att bli en hel måltid om man bara frågar och är villig att slänga på några extra slantar. Sånt gillar jag! Här är till exempel en omgjord förrättstallrik med rökta räkor där mer bröd och skaldjur gjorde mig mätt och belåten. Låt alltså inte menyupplägget hindra din skaldjursfrossa i sommar!

 

På tal om gårdagens tema "presenter" vill jag visa två supersöta tesilar som vi fick för ett tag sedan av min vän och hennes sambo efter en härlig Stockholmshelg tillsammans. De är från märket Sagaform och kommer i flera fina färger. Är de inte sagolikt fina? Passar utmärkt för oss teberoende!

 

Jag är en stark förespråkare för personliga presenter. Det kan vara allt ifrån något hemmagjort bakverk (som till exempel en marmelad eller ett bröd på burk) till någon speciell sak som du tittat ut. I lördags firade vi min vän E som fyllde år och självklart var det paketöverlämning. Med ett gott te från min vecka i Almedalen och glutenfria kex till min glutenallergiker hoppas jag kunna ge min vän en mysig hemmakväll.
 
 
Grattis bästa E!

Lycklig över min första semesterdag laddade jag picknickkorgen och mötte upp A påväg från kontoret. Men sill, potatis och gräddfilssås tänkte jag ge även honom lite sommarfeeling. Med i korgen packade jag även en god, fruktig sallad. Cocktailtomater, bladspenat, gurka och paprika som bas tillsammans med hackat, syrligt äpple, vattenmelon och goijbär. Hej sommar!

 

Första helgen på semesterledigheten har varit härlig och vilsam. På onsdag tar semestern fart på allvar då det bär det av upptill Norrland för studhäng och familjeliv.

 

Sommaren betyder inte bara vila från jobb utan även vila från instruktörsjobbet. Istället för gymmet ser jag fram emot löprundor i den norrländska tallskogen och långprommisar med hunden. Vad behövs då? Jo, svala träningskläder för varma sommardagar såklart! Jag så därför till att fira in semesterträningen med att köpa ett par nya shorts efter min sista träningsklass imorse. Ibland behöver man unna sig tycker jag. Med en härlig och skrikig rosa hoppas jag på lite extra energi och pepp!

 

Det finns olika sätt att fira in en helg eller semester. Gissa vilken som är min och vilken som är pojkvännens..

Sista dagen på jobbet inför semestern, vilket känsla! Imorse var det återigen dags för mig igen att ordna kontorets fredagsfrukost. Inför sommaren tyckte jag att det var kul att baka scones med lite sommarkänsla.
 
 
Hallonscones
7 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 tsk bakpulver
0.5 dl råsocker
125 g smör eller margarin
1 ägg
2 dl mjölk
1 ägg
2 dl frusna hallon
 
 
 
Blanda anna torra ingredienser och ny sedan ner smöret med fingrarna. Tillsätt ägg och mjöl och sist bären.
Jag brukar använda mig av frusna bär när jag bakar. Det blir lättare att hantera i degen då de inte mosar ihop sig utan de behåller sin form för att seddan smälta i ugnen. Därefter bakar du ut på en plåt i fyra kakor. SSkär ett hack i mitten av kakorna och grädda i ugnen i cirka 10 minuter på 225 grader.
 
Det blev även en sats av en annan klar favorit är Leilas kardemummascones som är ljuvligt goda.
 
 
 
Trevlig helg på er!
Jag är tillbaka efter några spännande och intensiva dagar i Almedalen. Här bjuder jag på ett askplock fråån mindre jobbrelaterade stunder. Underbart!
 
 
 
 
- Hallå, hoho, är någon där?
 
- Nej, faktiskt inte. Jag är borta några dagar nu.
 
- Jaha. Var då?
 
- Jag är i Almedalen i jobbet och snackar politik och så.
 
- När kommer du tillbaka då och börjar blogga igen?
 
- Redan på torsdag den 5 juli, så du får hålla ut några dagar till.
 
- Okej, jag kikar in då igen.
 
- Ja, gör det, du är varmt välkommen tillbaka då!