För några veckor sedan överraskade A mig med en ny brödbaksbok. Boken heter Knäckebröd - en bok om livets hårda, av Olof Jönsson, och innehåller precis som det låter massor av recept på hårdbröd och skorpor. Jag som älskar att baka bröd har sedan något år sedan gett mig på knäckebrödets aldrig sinande recepthav. Det är blev dock min första riktiga knäckebrödsbok och självklart skulle denna testas. Första varianten blev ett klassiskt pumpaknäcke, som jag modifierade till att bli glutenfritt.
 
 
Pumpaknäcke (med eller utan gluten)
1,5 dl naturell yoghurt
2,5 dl bovetemjöl (enligt receptet vetemjöl)
0,5 kryddmått bikarbonat
Salt
Pumpafrön till topping
 
Rör ihop alla ingredienser och låt degen vila i ca 10 minuter. Kavla sedan ut den i fyra delar, så tunt som du kan. Nagga brödet, pensla med vatten och toppa sedan med pumpafrön. Grädda sedan brödet på 225 grader tills dess brödet fått lite färg.
 

Vi åt vårt bröd tillsammans med några goda ostar från charkdisken och en härlig plommonmarmelad. Mumma!
 
 
Det är få saker som jag uppskattar så mycket som en färskpressad juice. Jag är en trogen besökare hos stadens alla jucieställen där det går att köpa en färsk, nyttig och innehållsrik törstsläckare. Bäst är ändå att kunna göra en själv, eller hur? Ända sedan A:s föräldrar köpte en juciemaskin till huset i Portugal har jag drömt och att få hem en till mig. Och nu mina vänner har jag hittat en! Det blev en Braun som jag gav strax under tusenlappen för. Mina prioriteringar var snygg design (eftersom den måste stå framme i min lilla lägenhet), lättdiskad och redo att pressa allt, även de hårda grönsakerna.
 

Första drinken blev en med gröna äpplen och morötter och jag är helnöjd. Så. Himla. Gott.
Det här är en bra uppladdning till vår semestervecka i ljuvliga San Martino i Portugal.
 
 
 
Vilken toppenvecka det har varit! Almedalsveckan är verkligen något speciellt för den som gillar politik och samhällsfrågor. Så mycket intressanta människor, debatter och seminarium över allt. Allt äger rum i det finfina Visby. Då jag försöker hålla den här bloggen fri från den del av mig som handlar om jobb och sådant kommer jag inte trötta ut er med mer detaljer. Jag ska dock avslöja att jag i år premiärade som talare på tre seminarium. Hur roligt som helst! Det var värt att fira tycker jag. På vägen mot färjan stannade jag därför vid min favoritglasseria i Visby, bara ett stenkast från båtterminalen. De har oändligt med smaker och till min stora förtjusning - massor av sorbet. När en inte äter laktos är en inte bortskämd med roliga smaker direkt och den här mjölkfria disken var därför ett litet paradis. En bägare med hallon- och turkiskpepparglass samt en vattenmelonkula tillsammans med varm vit chokladtopping fick avsluta min vecka.
 

Nu är jag hemma i verkligheten igen.
Eller verkligheten kanske är fel ord... Semesterlivet!

Här kommer en kort hälsning från almedalsveckan på Gotland. Sista rycket innan semestern fyller jag med seminarium, debatter och mingel. Ses om några dagar!

Hemma hos oss fortsätter projektet med TV-friare kvällar. För ett tag sedan skrev jag om vår passion till pussel. Nu har vi utökat våra alternativa sysslor med. just det - Yatzy. Riktigt, riktigt roligt!
 

Lägg märke till mitt första kast. Stor stege, bara sådär.
Vad gör du för att släcka ner skärmarna?