Idag var det min tur att ordna frukost på kontoret. För mig är det ett gyllende tillfälle att vi släppa loss med Kitchen Aiden och baka bröd. Denna gång med blev två sorters bröd, ett brods rågbröd och ett valnötsbröd.
Valnötsbrödet har blivit en ny favorit. Receptet har jag hämtat från systrarna Eisenmans Soppor, bröd och röror, en gudomligt bra kokbok för den som älskar just bröd, soppor och röror.
Valnötsbröd
Ett paket jäst
Salt
2 msk matolja
7 dl vatten (fingervarmt)
4 dl grovt eller fint rågmjöl
2 dl grovhackade valnötter
11-12 dl vetemjöl
Salt
Lös upp jästen i vattnet och tillsätt därefter salt och matoljan. Blanda ner det grova rågmjölet och nötterna. Därefter tillsätter du lite mjöl i taget och arbetar in det till dess att du fått en fast och smidig deg.
Låt degen jästa i 60 minuter. Baka därefter ut den i två limpor och låt jästa ytterligare 30 minuter på en bakplåt.
Brödet ska gräddas i längst ner i ugnen på 225 grader i 15 minuter. Därefter sänker du temperaturen till 175 grader och låter brödet stå inne ytterligare 20 – 25 minuter. Brödet mår bäst av att vila och förvaras i en bakduk.
Till brödet serverades bland annat morotsmarmelad och päronmarmelad med valnötter. Lite västerbottensost och grönsaker på det och måltiden var komplett.