Två cykeldagar följt av en vilodag har lett fram till en stark och utvilad kropp som var taggad till tusen på styrka och funktionell träning. Vad betyder det? Jo, dunderpepp på Shape på SATS!
 

Tidspessimist som jag är kommer jag alltid i fånigt god tid innan passet. Jag tog därför en stunds uppvärmning på löpbandet under tiden jag inväntade min träningskompis och vapendragare på SATS – AK.

 

 
Därefter följde en tung klass, vilket är mycket väntat med dagens instruktör. Under passet hann hela kroppen få sig en genomkörare med alltifrån utfall på balansbräda, tunga magövningar med viktplatta och komplexa bålutmaningar. Med brädan och de lösa viktplattorna hade jag orken att pressa på mer än vanligt. Härlig feeling! Nu är kroppen sådär härligt mör och glad. Tur är väl då att en stillsam kväll väntar med sjuk sambo och take awaykäk.
 
Har du fått till någon träning idag?

 

 

 
I vad som är min hemstad sedan snart fyra år tillbaka befinner jag mig längre bort från större delen av min familj, längre bort än vad jag önskar. Men då och då påminns jag om vad jag har hemma i Umeå. Till exempel när jag varje dag traskar förbi den lilla butiken Syster Lycklig, då skänker jag massor av tankekramar till min syss. Och då känns en regning januarimorgon genast mycket bättre, och mina syskon känns plötsligt väldigt närvarande.
 
 
 
Hemma efter en heldag med kontorsjobb och cykelinstruerande. Älskar mina måndagsklasser! En timme på ledarhojen är ett underbart sätt att börja veckan på. För att uttrycka sig som Lina brukar - helt cykelhög!
 
 
I lägenheten väntade däremot en sjukling som behövde pysslas om. Jag som just tyckte att A hämtat sig från förra omgången har fått tillbaka hosta, snuva och feber. Tur att det finns värmande äggtoddy och god choklad att bota sig med.
 
För att pigga upp sjukdagen lite köpte jag hem Japp Hasselnöt. Den var absolut god med hela hasselnötter tillsammans med den klassiska jappen. Den upplevdes lite som en Snickers, fast med hasselnötter istället för jordnötter. Läskande visst, men innehöll inte så mycket överraskning för smaklökarna. Den satt dock bra i magen efter cykelklassen...
 
 
Nu gäller det bara att kurera sambon till helgen då det är tänkt att vi ska på långhelg till Malmö. Tips på snabba botemedel mottas med glädje!
 
Söndag + sovmorgon + långfrukost = pannkaksmorgon! Att äta pankisar om helgerna har snart gått att bli en ritual hos oss. Jag har tidigare bjussat på blåbärspannkakor som gled ner fort som bara den i magarna. Idag blev det istället en plain variant där lönnsirap och banan fick stå för det lilla extra.
 
Amerikanska pannkakor
2,5 dl mjöl
2 tsk bakpulver
2 msk socker
1 tsk vaniljsocker
Lite salt
2 msk smält smör
1 ägg
2 dl mjölk
 
Blanda allt till en fin smet och stek sedan upp små minipannkakor.
 
 
 
A gluffsade i sin pannkakshögen illa kvickt. Jag fick dock stå över pannkaksfrullen på grund av min arga mage. Min diet styrs nu helt av de läkarråd jag får, vilket nu innebär att jag äter glutenfritt under en period. Tips på glutenfria varianter/LCHF-pannkakor mottas tacksamt!

De senaste veckorna har det blivit mycket cykel för mig. Jag gillar verkligen att instruera och det är något speciellt med startmånaderna på året. Deltagarna är fler, de är peppade och de vill. Nyårslöften, målsättningar, nya tag.

 

 

Arbetet för oss instruktörer är då att fånga upp alla deltagare, nya som rutinerade, och få alla att utnyttja passet maximalt utifrån egen förmåga och nivå. Jag brukar försöka tänka på att lägga större fokus på teknik och känsla än puls och utmaningar. Först kommer teknik och träningslust, sedan kommer utmaningarna och tuffare ansträngningsnivån.

 

Det verkliga jobbet för oss ledare ligger sedan i att peppa deltagarna att fortsätta träna hela året. Mycket handlar om att fortsätta leverera bra pass med omväxlande musik (även vi instruktörer kan ibland ”tagga av” längre in på terminerna).  Sedan tror jag att det är viktigt att själv stå för ett sunt förhållningssätt till träning. Rörelse varvat med återhämtning. Lagom. Då håller det året ut.

 

Hur gör du för att möta upp behoven i början på året?

Och vad vill du som deltagare ha?

Favorit i repris.
Men det tåls att upprepas.
Tänk så söt jag måste vara!

Det här är Dino. Han kommer från Claes Olsson och hjälper mig när jag behöver hjälp med att spara saker. Dino är också bra på att flytta något från ett ställe till ett annat. Han gör mitt kontorsarbete och juristuppdrag lite roligare och mer färgglatt.

Vad gör du för att pigga upp arbetsdagen?

 

Har du prövat Garants teer? Om inte tycker jag att du ska göra det. Det är ett bra exempel på att goda ting inte alltid behöver kosta mycket. Mitt senaste inköp är Garants gröna mangote. Toppensmak för under 15 kronor. Det gillas!

 

Söndagar, min favoritdag på hela veckan. Vaknade av mig själv och drog mig hemma medan A stack iväg och handlade frukost. Han kom hem med ProFeel proteinkvarg. Hurra, jag som älskar att pröva nyheter! 


ProFeel är, som jag tidigare skrivit om, en ny produktserie med laktosfri, proteinrika mejeriprodukter. Efter att idag fått testa deras proteinkvarg har jag fått en klar favorit. Burken innehåller en krämig kvarg med vaniljsmak som känns riktigt fräsch med en tydlig och fin vaniljton. Kvargen upplevs mer som en god delikatessyoghurt än en kvargprodukt och ger därför en väldigt lyxig känsla. Minuset kommer av att priset är lite högt, men det känns överkomligt då och då om helgerna. Jag åt min tillsammans med skivad banan, hallon och blåbär. Njöt varje tugga!

Det var en perfekt uppladdning för lunchbesök på gymmet. Det blev ett svettigt Crosstraingspass tillsammans följt av en soft söndagseftermiddag. Ljuva söndagar!

 

Igår var det japansk/asiatisk afton när jag och A var på middag hos två vänner. Det lagades först hemmagjord sushi, vilket var himla roligt! Värdinnan hade fått tag på riktigt fin fisk och det blev därför jätte lyckade bitar fulla medsmak och många i antal.
 
 
Sedan när det var dags för efterrätt fick A idén att det skulle det friteras banan. Själv hade jag aldrig ätit det innan men jag har hört att det tydligen är en klassiker på kinaställen.
 
Friterad banan
4 bananer
4 äggulor
1 dl vitt vin
1 msk socker
1 dl mjöl
4 äggvitor
Olja till fritering
Glass och lönsirap till servering
 
 
Blanda äggulor, vin, socker och mjöl. Vispa äggvitorna hårt och blanda ner det tillsammans med den andra smeten. Skala bananerna och vänd dem i smeten. Hetta upp olija i en gryta till cirka 180 grader. Fritera sedan bananerna i 4-5 minuter tills dess att de fått lite färg.
 
 
Det blev himla gott! Vi är dock lite sugna på att testa fler varianter och recept, mycket för att försöka få lite "sting" i skalet. Känner på mig att det kommer bli en hel del friterat framöver...
 
 
 
 
Är det bara jag som längtar till våren? Jag vet att det kanske är lite tidigt och att man bör leva i nuet, men oj vad jag ser fram emot ljuset, bara gator och grönska. Kanske var det just därför jag började sufra runt bland cykelbutiker på nätet och drömde mig bort. Sedan hände det som inte fick hända men som kanske var oundvikligt - jag blev kär! Tänk att susa fram på den här rosa sötsak från Skeppshult i sommarcity. Åh, vill ha!
 
 
Jag försöker så ofta som möjligt testa de läckra och goda recepten som jag dyer på när jag är runt på andra bloggvänners sidor. Det är så lätt att det stannar vid att skriva en kommentar, men jag har nu gett mig katten på att faktiskt sno åt mig av inspirationen och fixa till det hemma.
 
Något som jag länge var sugen på är frörika knäckebröd som bakas och fotas runt om på bloggarna. Det finns en uppsjö av recept och alla verkar toppengoda och innehållsrika. Just nu passar det extra bra att söka inspiration då jag har fått nya kostråd av min läkare att dra ner rejält på gluten. Igår testade jag därför äntligen ett fröknäcke från Marias blogg som passande nog var fritt från mjöl (och LCHF-märkt).
 
 
Resultatet? Himla gott! Även om mina nog blev lite tunna och därigenom "sköra" så mumsar jag i mig brödet som en dammsugare. Marias recept hittar du här. Min enda förändring var att jag bytte sesamfrön mot solroskärnor samt att jag valde attanvända pumpafrön.
 
Så, bloggvänner, fortsätt dela med er av era härliga recept. Vi andra ser och inspireras!
 Det är alltid lika roligt att sätta sig på instruktörscykeln med ett nytt pass i spelaren. Deltagarna får variationen, jag som instruktör får sättas på prov och förnyelsen ger ny energi. Igår var just ett sådant tillfälle och hu vad kul det var!
 
Jag gillar att jobba i "berg" och denna gång skulle jag och deltagarna ta oss över tre berg, där varje berg bestod av två till tre klättringar och en avslutande raksträcka. Ett klassiskt och enkelt upplägg, men ack så bra. Sista berget blev en riktig killer med Offsprings "Pretty Fly" och denna direkt efter. Svettigt!
 
 
 Ibland är det dock riktigt svårt att få till ett bra pass, speciellt när man har hållt på ett tag och musikförådet börjar eka tomt. Jag vill inte ge mig förrän passet känns sådär klockrent och man bara känner "yes!". Det handlar först och främst om att hitta en bra balans mellan backar och raksträckor, för att sedan få in rätt mix av intestitet och variation i musiken. Att sedan få dit bra låtar som passar in precis med det man vill förmedla är sedan sista steget. Varje låt har ett syfte när det gäller själva cykligen, men den ska också ge rätt känsla och flow till deltagarna.
 
I söndagskväll slet jag mig nästan matt då jag bara inte fick till det. Jag bollade låtar fram och tillbaka, ändrade upplägg, sökte inspiration... men nope. Jag tog då till det jag ofta gör när jag kört fast - bad min respektive lyssna igenom det och tycka till. Det som är intressant att notera är att han verkligen inte är något cyklare, men trots detta får hans synpunkter alltid passet att falla på plats. Denna gång handlade det om att byta ut en klättring samt byta plats på två låtar. Så enkelt, men så viktigt för helheten.
 
 
Ikväll får jag ännu en chans att testa den nya klassen, denna gång på ett annat SATS. Let´s go!
Min passion för färskpressad juice fortsätter. I söndags svängde jag och A förbi Juiceverket som erbjöd varma drycker och våra småfrusna, söndagssega kroppar kunde inte stå emot. Det blev en bärinspirerad variant med ingefära för min del, medan A fastande för en med kanel och mandelmjölk. Mmmm, värmande och nyttigt för kropp och själ!
 
 
Jag gillar verkligen Juiceverket. Det är en skön stämning i lokalen med en soft inredning och snygga detaljer. Menyn är himla rolig med massor av annorlunda ingredienser. Vill du se mitt tidigare inlägg om Juiceverket hittar du det här.
En riktigt skön lördag. Började dagen med nyhetsmorgon för att sedan köra ett rejält pass på gymmet. Jag började med den huvudsakliga träningsfokuset - SATS nya koncept 30-20-10. Därefter ville jag testköra några av de övningar som jag tänkt ta med på mitt förstledda Crosstrainingpass om några veckor. Det blev en träningscirkel med 6 övningar som arbetades 3 varv. Jobb 50 sekunder och vila15 sekunder.
 
 
1. Utfall med bakfoten på stepbräda samt med axelpress med viktplatta. Byte av ben efter 25 sekunder.
 
2. Burpies med upphopp på stepbräda
 
3. Sneda armhävningar. En hand på lådan och den andrai backen och växlar varje rep.
 
4. Triceptsdips.
 
5. Rodd med kettlebells. Blandade breda och smala rodd.
 
6. Djupa gränselhopp på låda. Djupt ner med baken på lådan för att sedan hoppa högt upp med en viktplatta i famnen.
 
 
Jag avslutade sedan med några blandade magövningar som jag ofta gör. Det blev allt som alltett riktigt monsterpass där jag verkligen tog ut mig och pressade på rejält.Jag vet inte hur det kommer sig för det var inte tänkt så när jag traskade till gymmet. Men någonstans under passets gång kände jag mig sådär fulladdad med energi och kraft och med en känsla av att ha all tid i världen. Och vad gör man då? Jo, kör sitt race och njuter!
 
Resterande delen av dagen har bestått av vila, bokläsning i horisontal position. Nu vankas hemlagade hamburgare, rödvin och sällskapsspel. Härliga, härliga helgtid!
 
 
Här hemma är det sjukstuga. Eller ja, för hälften av hushållet i allafall, A har dragit på sig en rejäl snuva. När han är sjuk och jag vill skämma bort honom lite extra gör jag i ordning varm äggtoddy åt oss, vilket var något som min pappa ibland gjorde när han var sjuk (vi barn fick då toddy utan alkohol, himla lyx tyckte vi!). Det är en varm äggdryck med sting som sägs lindra förkylning och läka onda halsar. Det kan man kanske tro vad man vill om men det smakar riktigt gott när man är sjuk och känns skönt i kroppen. Ett perfekt tips när man känner sig hängig och frusen.
 
 
Äggtoddy, ett stort glas
Två äggulor
4 msk socker
3 dl mjölk
Några svättar konjak
(det går också bra med rom eller whiskey, beroende på tycke och smak)
 
Vispa socker och ägg vitt och värm mjölken riktigt varm. Blanda sedan ner mjölken i äggsmeten och tillsätt konjaken. Smaka av eftersom för att se vilken styrka du vill ha. Blanda samman allt och häll upp i ett glas.
 
 
Nu gäller det att jag håller mig frisk. Lite småskrap i halsen men inget allvarligt än så länge, peppar, peppar...
 
Trevlig helg på er!
Är du som jag, helt tokig i vegetarisk mat? Då tycker jag att du ska testa restauranten Hermans nästa gång du är i Stockholm. Det är ett ställe som bara serverar vegetarisk mat, gärna som samtidigt är ekologiskt och vegansk. Deras grej är bufféer med olika teman, som serverar både lunchtid och middagstid. Då dukas det upp massor av god och färggrann, allt myket vällagat och genomtänkt. Under mitt senaste besök njöt jag av deras vegetariska lasagne, deras curryröror och häftiga sallader. Jag och mamma åt oss mätta och belåtna efter en shoppingtur i city, Hermans har även en uppsjö fika där mycket är laktosfritt, raw, LCHF och glutenfritt. Kika in på hemsidan vetja och lägg extra märke till de trevliga priserna.
 
 
Ytterligen ett skäl att gå dit är den fina miljön. Hermans ligger nämligen högt belägetvid Slussen och har därför en fantastisk utsikt över bland annat Djurgården. Det ger besöket det lilla extra och får därigenom platsen som en av mina bästa tips från storstaden! 

Jag tycker det är skönt att ha riktigt nära vänner som känner mig utan och innan och därför är jag riktigt glad att mina barndomsvänner från norr flyttat ner till Stockholm. Vi har dock märkt att det är svårt att få till så många träffar som vi skulle vilja och att det lätt blir lång pause mellan omgångarna. Vi har därför gett varandra ett nyårslöfte om att träffas den första onsdagen varje månad för en middag. Middagen äger rum på en restaurant som vi turas om att välja ut. Tanken är att få till regelbundna träffar som alla kan boka in i god tid, samtidigt som vi får chansen att pröva nya matställen.

Igår kväll var det premiär för onsdagsträffarna. Jag hade valt japanska stället Råkultur på Östermalm. Fantastiskt god mat och en spännande meny till bra pris. God service och trevlig stämning. Ett toppenställe med andra ord!

Vad gör du för att få till kompisträffarna?

 

Några har kanske läst mitt tidigare inlägg om hur svårt jag tycker det är att välja löparskor. Tack för alla bra skotips jag fick! Nu har jag äntligen hittat mina nya pjucks - hurra! Efter mycket vånda och provningar valde jag tillsut ett par Asic-skor från Löplabbet. Det som fick mig att falla för just denna modell var att jag gillade hur de satt på foten och att de kändes nätta och lätta. Dessutom gav de mig bra stöd enligt personalen som filmade mina fossingar när jag provsprang skorna på löpbandet. 1 400 kr senare och de var mina. Det är alltid en slant, men att ha bra skor är så oerhört viktigt för att träningen ska gå bra, kännas kul och vara skonsam för kroppen.
 
 
Löpsteget såg bra ut och det kändes bra. Men hur vet jag att de passar i min vanliga träningsmiljö? Innan jag drog mitt kort frågade jag därför personalen om det var okej att pröva gymmets löpband innan jag bestämde mig helt. Min tanke var att få testa skor på ett underlag min kropp är van vid för att ha något bekant att jämföra dem med. Det var helt grönt från Löplabbets sida sålänge det var en kortare stund och jag hade rena fötter och strumpor. Nöjd kund som jag var plockade jag således med mig skolådan till SATS och drog igång bandet under fötterna. Och yes, efter bara 10 minuter på bandet kändes valet helt rätt.
 
 
Nu riktigt längtar jag till utomhussäsongen så att dojorna får vädras på löparbanorna runt om i staden. Löparpepp!!
Jag och min pojkvän har skapat en alldeles egen jultradition - vi äter palt på trettondagen. Jag vet egentligen inte hur det kommer sig men nu har vi gjort det fyra år i rad och det känns för gott för att ändra på. Som norrlänning bankar mitt hjärta hårt för palt och även om jag inte fått hemlagad palt i mitt barndomshem har jag tagit med mig palttraditionen ner till Stockholm. Och oj, A älskar det!
 
Det finns många läror när det kommer till palt. Jag har alltid gjort mina med köttet på sidan. Anledningen är att jag tycker att det är lättare att få palten att hålla samman, samt att jag tycker bättre om att få köttet knaperstek istället för kokt. Dessutom är det lätt för både vegetarianer och köttätare att äta samma rätt. Till palten äter jag alltid en bravariant av rårörda lingon, rivna morötter samt smör.
 
 
Palt
1 kg fast potatis
1 dl rågmjöl
2 dl vetemjöl
Salt
 
Morrötter
Bacon (går att utesluta för vegetariskt alternativ)
Rårörda lingon
Smör
 
Skala och riv potatisen fint. Låt den ståi en sil och hjälp till att krama ut så mycket vätska som möjligt. Blanda sedan ner mjölsorterna, lite i taget, tills dess att degen är fast (den blir dock inte lika "smidig" som en bulldeg utan kommer vara en aning kladdig). Rulla sedan klot av massan. Storleket är en smaksak men jag brukar göra mina så att de får plats i min slutna hand.
 
Låt palten koka ganska lugnt tills dess att de flyter upp till ytan och "lättar runt" i kokvattnet. Det brukar ta cirka 45 minuter beroende på storlek.
 
Stek sedan baconen separat och riv morötter.
 
 
Klart! Sedan är det bara att lassa på tills dess att det legendariska paltkomat infinner sig. Mmm...

Igår gav jag min stela kropp en omgång yoga. Tänk så fort det går att tappa den lilla smidigheten som jag lyckades bygga upp för ett tag sedan. Nu är jag tillbaka i "kylskåpsläge" där varje böjning och vridning är en kamp. Men oj vad roligt det är och oj vad välbehövligt det är för min kropp! Ett riktigt svettigt och utmanade pass med min favoritinstruktör. Det är allt något visst med yoga.

Namaste.

Nu är jag superintresserad av att få tag på en bra DVD för hemmayoga. Någon som har ett bra tips?

 

 

Nytt år, nya mål. Jag har fem nyårslöften varje år. Mina löften ska fokusera på att tillföra något bra till mitt liv och ska fungera som en motivationsfaktor. De ska vara vettiga och göra att mitt kommande år blir bättre än året innan. Förra årets löften hittar du här. Och inte för att skryta men alla är mer eller mindre uppfyllda!
 
 
Vad gäller då för 2013? Jo...
 
1. Jag ska ta en till instruktörslicens inom en ny gruppträningsform. Roligt att utbilda sig, roligt att utvecklas och framför allt - underbart kul att instruera!
 
2. Jag ska förändra min arbetssituation. Att stressa mindre och lära mig koppla bort jobbet när jag är hemma är nödvändigt för att jag ska hålla under kommande år. Det här blir nog största utmaningen det kommande året, men är utan tvekan det viktigaste.
 
3. Jag ska ha en vegetarisk dag i veckan. Jag som tidigare varit vegetarian har kommit långt ifrån den vegetariska maten. Vegetarisk mat ärbra för hälsan och för miljön, därför vill jag ge mig detta löfte.
 
4. Jag ska lära mig baka smördeg. Det sägs vara bland det svåraste att få till inom bakning och det vore kul med en riktig utmaning.
 
5. Jag ska storhandla. Måste sluta upp med mitt småhandlande på den dyra närbutiken och börja planera mina matinköp. Det får ta lite extratid att handla men i det stora hela tror jag att det kommer ta kortare tid sammanlagt samt att jag sparar pengar.
 
Så. Nu är det bara att börja. Let´s do this!

Nytt år, nya mål, nya löften. Och - nya gymmedlemmar. Oj vad det kryllar av människor på landet alla träningsanläggningar. Jag tycker det är himla roligt att se att så många vill komma igång och göra något för sig själv och sin hälsa. Så mycket härligt liv och pepp! Idag var jag på ett crosstraingpass som var en härlig mix av veteraner och nybörjare. Det som är så roligt med sådana pass är att alla kan få ut något riktigt bra av passet utifrån egen förmåga. Det gillar jag!

Efter ansträngning kommer vila. Nu tar jag en riktig after training här hemma med mellanmål bestående av Pro Feel yoghurt, hallon, blåbäroch banan, toppat med kanel. Näringsrikt, gott och som balsam för min stökiga mage. Sedan ska jag slänga mig på soffan med en skönlitterär bok och en kopp te. Sköna dagar.

 

Här kommer några glimtar från mitt nyårsfirande2012. Det blev ett klassiskt firande med finkläder, trerätters middag, skumpa och quiz. Värdpartet hade ordnat det superfint hemma i deras nyköpta och renoverade hus. Jag fick ansvar för efterrätten som efter en del klurande blev en toscapaj med glass. Tanken var att möta kraven på att den skullevara 1. Glutenfri, 2. Laktosfri, 3. Chokladfri (värden gillar inte choklad, knäppt, jag vet…) och 4. Lätt att frakta.

 

Toscapaj

 

Pajskal

125g smör

2 dl kokos

2 msk socker

0,5 dl mjöl (jag bytte ut mjölet till 1,5 dl majsmjöl för att göra pajen glutenfri)

0,5 tsk bakpulver

 

Smält smöret och blanda samman med resten av ingredienserna. Tryck ut pajdegen i en springform och låt den stå en stund i kylen.

 

 

Fyllning

200 g hasselnötter

100g valnötter

1,5 dl socker

0,5 dl mjölk

150 g smör

0,5 dl mjöl (även här använde jag majsmjöl)

 

Låt smör, socker och mjölk kokasamman i en kastrull till dess att den tjocknat något. Häll ner fyllningen i skalet och grädda den i 225 grader i cirka 25 min (jag hade i början lite svårt att få den glutenfria pajbotten fast i ugnen och gav den därför några extra minuter på lägre värme). Serveras bäst med något kallt, som vaniljglass.

 

 
Det blev en riktigt bra kväll för mig och minavänner. Hoppas även att ni hade en fin nyårsafton.
Gott nytt år på er där ute!