Saker och ting kan vara nyttigt på olika sätt. Grönsaker och annat liknande är bra för kroppen, medan choklad, glass och bakverk tar hand om själen. Min folosofi är att man liksom behöver få i sig lite av båda för att må bra. Igår var det dags att ta hand om det senare, och vad passar bättre då än en lignonparfait?



Ta 4 äggulor och vispa tillsammans med 1,5 dl florsocker...




...vispa sedan 4 dl vispgrädde hårt och vänd ner tillsammans med äggsmeten.
Rör ner 1,5 dl lingon eller rårörda lingon...




...sedan kommer det som gör just den här parfaiten så sjukt god - kardemumma!
Receptet säger 2 krm men jag brukar ta en hel del mer än så...




...därefter är det bara att hälla ner i en form och ställa in i frysen.
Den behöver minst 4-6 timmar på sig för att bli fast.




När det gäller smaksättning går parfait naturligtvis att variera i det oändliga,
men lingon är min personliga favorit.
Busenkelt!





I söndags var det en sådan där fantastiskt fin vinterdag i Stockholm.

Solen och dess värme var oerhört välkommen!

Spenderade dagen med en långpromenad med vännen O.

Det är vad jag kallar en bra söndag.
Fler dagar i strålarna väntar och de kommer bara tätare och tätare under våren.
Sko på dig med ett par bra pjucks och njut av ljusare tider.
Livet är allt bra gött!


Oj sicken mysig film jag sett!
Julie and Julia handlar om en kvinna som är superless på sitt jobb och som istället bestämmer sig på att fokusera sin energi på att laga sig igenom en megastor kokbok och blogga om det.
En riktigt "feel goodare" om drömmar och vikten av att finna sin passion.
Skrattade gott och högt många gånger!

Hur hamnade dessa små sötnosarna på kontorets fikabord?




Receptet kommer ifrån Leila Lindholms nya bok Hello cupcake. Till min stora förtjusning fick jag den i julklapp och har nu den stora äran att baka mig igenom den, sida för sida.

 
Rasberry coconut cupecakes 

2 ägg
1,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
75 g smör
0,5 dl vispgrädde
2 ¾ dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
lite salt
Rivet skal och saft av 2 lime
5 dl frysta hallon
2 msk vetemjöl



Coconut crumble
75 g kallt smör
0,5 dl råsocker
1,5 dl vetemjöl
¾ dl havregryn
¾ dl kokosflingor
Skal av 1 lime


 


Vispa ägg, socker och vaniljsocker sådär härligt fluffigt. Blanda sedan ner smält smör och grädde i smeten.

Blanda de torra ingredienserna med varandra och rör ner i sockersmeten. Riv sedan ner limeskalet och saften. 

Enligt receptet skulle hallonen blandas med lite mjöl och därefter varvas med smeten ner i formarna. Jag valde att direkt tillsätta dem i smeten istället. 



Fyll sedan muffinsformar till ca 2/3.

Toppingen fixar du lätt genom att smula ihop ingredienserna i en bunke och sedan strö på ett lager ovanpå formarna.



In i ugnen på 175 grader i ca 35 minuter. Klart!

I helgen arbetade jag fram ett nytt spinningpass för mina deltagare. Jag har alltid en klar bild av hur jag vill att passet ska upplevas och vilken känsla deltagarna ska ha under passet och efter de lämnat lokalen.



Min första tanke när jag bygger upp mina pass är att de ska vara roliga! En deltagare som jag kul i träningslokalen får ut mer av passet, både fysiskt och psykiskt. Genom att ha skoj tillsammans kommer träningen av bara farten.

Passet bör innehålla varierad musik och intensitet. På så sätt tröttnar inte deltagarna, utan de hålls alerta och pigga. Jag har alltid någon svensk musik, något från 90-talet, någon hårdrock och något från det som spelas på radio just nu. Min tanke att ett varierat upplägg tillhandahåller något för allas musiksmaker. Genom att variera intensitetet håller även deltagarna passet ut.


Under mina pass arbetar man i ett visst antal ”berg". Mitt nuvarande system med tre berg, innehållande 2-3 klättringar och en avslutande raksträcka, upplever jag ger en bra överblick av vad som komma skall. På så sätt kan deltagarna själva lägga upp en individuell plan över cykeltimmen. Att dessutom kunna ”pricka av” en tredjedel av passet i taget är enligt mig en härlig känsla som sporrar benen att orka lite längre!


För mig ska ett bra pass även innehålla tid för återhämtning. Vissa instruktörer väljer att avsätta en speciell tid i passet, vilket tydligt markerar för deltagarna att även vila är viktigt för att kroppen ska orka. Jag anser dock att det finns en risk att instruktörer ger bilden av att det inte är okej att trampa lugnare annars under passet. Vissa behöver vila mer än en gång under timmen. Jag har därför valt att istället uppmana deltagarna att trampa ut när de själva känner att de behöver, dock minst en gång under träningstimmen. Eftersom varje berg dessutom innehåller en raksträcka finns det tre givna tillfällen där det passar. På så sätt hoppas jag kunna öppna för ett träningsklimat där var och en känner sig bekväm med att lyssna på sin kropp och agera utifrån det.


Om du instruerar får du gärna dela med dig av dina tankar kring upplägg och musik!

Ikväll smäller det då den nya musiken ska provcyklas. Ur högtalarna kommer bland annat Beyoncés "Singel ladies" ljuda, tillsammans med Ozzy Osbournes "Let me hear you scream" och Akons ”Sexy Bitch”. Peppad till tusen!

 

 

Nyårslöften betyder nyttigare kost för många. Men vad gör man då för att mysa till det lite framför fredagsfilmen? Jag fick i uppgift att fundera fram ett bra alternativ och blev genast sugen på den gamla hiten grönsaker och dip. Definitivt inte igår och ack så gott!


Kvällens match var Tortilla vs Sourcream and onion. Medspelare var snacksmorötter (sjukt söta!) och gurkstavar.



 

Och vem blev vinnaren? Tortilla!

...håller doktorn borta från magen.

Hajkbanan måste vara världens mest underskattade efterrätt! Varje gång jag gjort den blir alla helt paffa över hur gott den gamla slagdängan faktiskt är. Sist var när jag och A var barnvakter åt mina äldsta syskonbarn. Oerhört uppskattat må jag säga!

Hur gör man då?



Jo, gör ett långt smitt i bananerna och tryck ner chokladbitar. Vilken choklad det avgör du själv efter tycke och smak. Choklad av någon nötigare sort eller med nougat kan starkt rekommenderas!


 


Rulla om bananerna i folie..





… och in i ugnen på hög värme tills chokladen smält och frukten är varm.


 

Servera med glass. Mumma!

 

Min resa genom Stockholms "afternoon tea"-salonger fortsätter. I helgen var det dags att pröva Classic Tea Room på Rörstrandsgatan.


Den meny de bjuder på innehåller en riktigt klassisk testund. Du kan välja mellan ett mindre och ett större eftermiddagspaket, eller beställa kokor och te separat. De har ett flertal tesorter, och tillhandahåller även kaffe för den som föredrar.



Ett plus i kanten få de för deras klassiska inredning och dukning. Sofforna är härligt mörkröda och borden prydda av fint porslin och kakfat i våningar. Goda marmelader till nyvärmda scones smakade bra en kall lördagseftermiddag. Dessutom ordnar de med privata bjudningar efter önskemål. Ett minus är dock att de tog lång tid innan beställningen väl var på bordet.

Resan fortsätter!

Efter två välbehövda vilodagar var det härligt att åter besöka träningsanläggningen. Trots att det var en kall söndagskväll var stället tjocks med träningssugna människor, svettandes och arbetandes.


Jag har bestämt mig för att testa på nya träningsformer och upplägg under 2012. Det handlar både om att pröva nya gruppklasser och att finna ny inspiration till gympassen. För även om jag älskar mina stunder i på löpbandet och de andra maskinerna känner jag att jag fastnat i ett och samma program. Jag tänkte därför utmana mig själv att pröva nya upplägg!


Mitt tidigare upplägg med 45 minuter kondition (löpning och crosstrainer) med efterföljande 15 minuter styrka har fått ge vika för en mer intervallfokuserad träning. De senaste gångerna har jag valt att testa intervaller på löpbandet i slutet av konditionsdelen av träningen.

 


Genom att varva en minut lugnare tempo i medelsluttning, med en minut antingen högt tempo eller löpning i stark lutning, under sammanlagt 10 minuter har jag lyckats pressa upp pulsen till oanade höjder. Jag har även hittat ny gymenergi och en pepp att vidareutvecklas. En riktig utmaning för den som vill pressa sig till max minuterna innan dusch och hemgång!


Min tanke är att pröva detta under en tid för att sedan ytterligare öka på intervallerna till att omfatta större delen av passet. Vad har du för upplägg?

Varför dricks det så lite bubbel i tillvaron?
Varför sprarar vi in på "lyxet" när det är just under vardagarna som det kan smaka som bäst
och uppskattas som mest?




Äh, en middag med vännen E var nog mycket att fira för att korka upp ansåg jag.
När bubblet sedan väl var i glasen kom det fram både den ena och det andra som var väl värt ett firande.
Tänk om dessa händelser bara hade gått helt obemärkt förbi - sicken fasa!


Skål och hurra för vardagen, varandra och livet i största allmänhet! 

Under julen blev det mycket bakande hemma hos mig. Ett givet inslag i godisskålen i vårt hem är sedan några år skumtomtefudge. Lite gott som lätt att tillverka.


Även om julen är förbi finns det all anleding att lägga receptet till samlingen – det går nämligen att variera i det oändliga! Varför inte smälta ner Ahlgrens bilar eller min personliga favvo med skumbananer?



Skumfudge
10 st skumtomar
100 g vit choklad
2 dl socker
1 dl
50 g smör eller margarin

 




Smält samman allt i en kastrull och klipp söter godisarna och blanda ner.
Täck sedan en form eller dylikt i folie och häll ner smeten.
Låt det stå i kylen över natten och skär sedan upp i småbitar. Mumma!


 



Nytt i butiken är alltid roligt! Men klarade den smaktestet?

Nja, inte riktigt denna gång. Jag och A var båda överens om att den var lite för söt. ´
Honungen tog över chokladsmaken och gav ett ganska enformigt resultat.
Dessutom blev den snabbt hård i konsistensen när den fick ligga öppnad.
Faktiskt ingen höjdare.



Jag gillar Xoxo.
Där får man in kaffe i karaff från Eva Solo
och kan därför fylla på koppen utan att resa på baken.
Där serveras macarons som faktiskt smakar mer än väntat
och mackor gjorda på bröd med kärlek.
Ett perfekt sätt att spendera en lugn trettondagseftermiddag med gott sällskap.








Ser du vem som bor här?







Vem är flickan på taket?
Jo, Madicken såklart!




Mycket nöjda och
laddar redan för nästa år!

Härligt att vara tillbaka i rutinerna igen efter storhelgerna. Ett nytt träningsår har i och med årsskiftet dragit igång och motivationen är på topp! Mitt löfte är att bli bättre på att nå balans i träning av överkroppen genom att ge mer fokus på ryggen. Jag ska även bli bättre på att stretcha.

Ett mycket vanligt nyårslöfte är att börja träna mera. Just nu är gymmen fulla av människor som bestämt sig för att förändra sin livsstil och förbättra sin hälsa. Av erfarenhet har dock trängseln på gymmet en förmåga att dala under våren.


Jag får ganska mycket frågor från min omgivning om hur de ska göra för att komma igång. Jag tänkte därför dela med mig av mina tips kring hur du som avlagt ett sådant nyårslöfte ska få goda förutsättningarna att fullfölja det:


 1.       Bra träningskläder. Byt ut de säckiga träningsbyxorna och den urtvättade toppen mot nya fräscha kläder. Det blir så oerhört mycket trevligare att ta sig till gymmet om man trivs i sina träningskläder! Dessutom är utrustning som rätt skor direkt avgörande för hur kroppen mår under träningspasset och för att undvika eventuella skador.

2.       Gå ut med måtta. Det är varken rimligt eller bra för kroppen att öka från noll till 100. Tänk igenom hur många träningstillfällen i veckan du känner att du tar tid med och har ork till. Det viktiga är sedan att fullfölja dem. Om man besöker träningsanläggningen alltför ofta är det lättare att tröttna. Dessutom behöver kroppen återhämtning, annars riskerar vi bara att bryta ner musklerna. Hitta en balans.

3.       Sätt upp rimliga mål. Känslan av att ”misslyckas” är enligt mig den största orsaken till att förlora motivationen. Det är därför viktigt att dina mål når en balans av utmaning och realism.


4.       Lär dig träna själv! Många tycker att det är bra att ta en träningskompis och visst är det trevligt. Risken är dock att ni blir beroende av varandra och att ni skippar träningen om inte båda är på plats samtidigt. Det är därför bättre om du odlar nog med motivation att sköta din egen träning och istället ser det som ett socialt plus i kanten när det sammanfaller med vännens träningsplaner.


5.       Hitta roliga träningsformer! Detta kanske är A och O. Rolig träning innebär att vi tar oss dit oftare. Kolla på ditt gyms schema och våga pröva dig fram. Våga fråga personel för rekommendationer och tips, de är trots allt där för att hjälpa dig. Om du tränar ute eller hemma, sök inspiration i någon träningstidning eller testa nya träningsformer. Det ska vara kul att röra på sig!

 

Gott nytt välmående år!

Jag och min storasyster tillverkar varje år ett pepparkakshus. Bygget har blivit en av de viktigaste och mest ärorika traditioner i vårt julfirande. Med åren har även projeket haft en förvåga att växa sig större.
Fantastiska timmar i köket!!

2011 var inget undantag, men innan jag avslöjar årets reslutat tänkte jag bjuda på några repriser:




Vita huset






Kyrkan Helena Elisabet i Umeå





Katthult


Årets upplaga kommer för den som tittar förbi imorgon... 

Min ledsång för 2012.



When too many of us forgot,
What our life is all about,
Care too much about what
other people say,
Ah yeah,
But your heart will never grow old,
And your mind will never
ever get bitter if you
remember how to play