Ibland snurrar hjulet lite väl fort för att jag ska hänga med. Efter en tid med mycket press och slitningar har min kropp börjat säga ifrån. Det handlar om min mage som varit ett bekymmer sedan tonåren, men som du gör det svårt att äta och leva normala dagar. Mycket vånda och prestationskrav, men tillslut bestämde jag mig för att vara hemma några dagar från jobbet och vila. Vila. Det låter  lätt men är inte alltid en självklarhet för den som en van att skutta runt i högt tempo och med tio bollar i luften samtidigt. De här dagarna kommer jag vila från arbete, fundera och landa. Idag unnade jag mig en promis i det fina höstvädret med bara mig själv och stadslunken. Vad gör ni för att komma ner i ro? Jag behöver alla tips jag kan få!
 
 
 
För att peppa mig själv att prioritera vila och återhämtning har jag idag skapat en ny kategori på bloggen, lämpligt nog kallad "balans i livet". Den kategorin borde vara en självklarhet på en blogg som försöker profillera välbefinnande och hälsa. Nu är jag beredd att fylla kategorin de kommande veckorna!
 
Jag hoppas att ni där ute mår väl och att även ni får chansen att ta hand om er själva denna vecka. Vi är värda det!
 

Det är inte det lättaste att skramla ihop en handpenning till bostadsköp. Därför gillar jag A:s kreativitet. En lott, ett försök, ett öde..?

Äh, skrutt också, inga miljoner! Men det är som jag konstaterade; vi har alltför mycket tur i kärlek.


En helhelg i Malmö innebär ett besök på fantastiska Raw Food House. Sedan mitt första besök i våras har jag blivit helt såld och har raw food. Jag har riktigt längtat tillbaka!

 

 

De har så himla läckra maträtter på menyn att man blir helt till sig. Min vän valde en asiatisk sallad och jag en wrap med nötdressing och ett mycket spännande innehåll. Allt serveras färgglatt, innehållsrikt, smakfullt och fräscht. Oerhört inspirerande mat! Det tillsammans med en trevlig personal, bra pris och mysig miljö gör det här stället till en 10-poängare!

 

 

 

För fler bilder och mer info om konceptet raw food, spana in mitt tidigare inlägg här.

Här kommer en hälsning från skåneland och Malmö där jag spenderar min helg. Tre dagar med shopping, vänner, god mat och vila från vardagen.
 
Idag var jag inne på en av mina favoritbutiker när det kommer till mat - Oil & Vinegar. Kedjan finns lite varstans i landet och säljer oljor, vinäger och andra goda mattillbehör. Det finns pestos, tapenads, kex - ja, massor av kul! Jag har framför allt fastnat för deras otroligt goda och annorlunda vinägers. I sortimentet finns allt ifrån smakerna mango och jordgubb till olika kryddningar. Det passar mig bra eftersom jag gillar när sötma möter de salta smakerna i matlagning. Alla sorter finns att smaka av i butiken, allt för att du som kundska plocka hem just din favorit. Oljorna och vinägern köps sedan på tapp i valfri flaska. Idag fick en tranbärsvinäger följa med mig hem. Den kommer bli toppen på höstens sallader!
 
 
Om ni får chansen att besöka någon av deras butiker - ta den!
 
Hurra, jag vann! för ett tag sedan var jag med i Marjas tävling om tre nummer av Mat&Hälsa, en tidning om hälsa med mycket fokus på LCHF och GI. För att vinna skulle jag motivera varför just jag skulle få priset.
 
Min motivering löd:
 
"Jag skulle jättegärna vilja ha några nummer för jag älskar den vardagslyx som det innebär att få hem en tidning i brevlådan ( se tex här http://engnuttasocker.blogg.se/2012/february/halsa-fitness.html ). Dessutom behöver jag få inspiration till LCHF-mat då jag har vänner som äter LCHF eller glutenfri mat och jag vill kunna baka och bjuda även dem på smaskigheter! Ooo, nu håller jag tummarna!"
 
Igår kom de med posten. Tusen tack Marja! Här ska bakas så det står härliga till!

 

Jag har fastnat för en gruppträning på SATS som heter Shape. Även om konceptet funnits länge och vuxit sig till en av SATS mest populära klasser, har jag precis börjat delta. SATS hemsida beskriver det som ”funktionell styrketräning med varierade övningar för hela kroppen”. Den beskrivningen tycker jag summerar ganska bra vad det handlar om. Jag tycker att det är en mycket bra träningsform med blandningen av ren styrka, funktionell styrka och rörlighet. Jag går ifrån klassen trött men på ett behagligt sätt. Kroppen mår bra och känns ”jämntränad” på något sätt, utan överbelastningar eller stelhet som jag ibland upplever att Bodypump och liknande klasser kan ge. Instruktören har mycket frihet och det gäller därför att hitta ett pass som man tycker om. Idag jobbade vi med lösa viktplattor, hantlar och bräda, vilket gav en bra variation. Det var även en lång sektion rörlighetsträning med skivstång som kändes mycket välbehövligt för min stela kropp.

 

Mycket nöjd över min nya upptäckt i träningsväg. Jag fick en bra start på dagen på SATS Stadshagen. Hoppas även att din morgon var till belåtenhet! 

 
Det råder en stor trend kring jordnötssmör just nu. Överallt jag vänder mig, på bloggar, i tidningar, på fik, så profileras pålägget som både smakrikt och nyttigt. Jag har dock aldrig varit så förtjust i jordnötter, men har gillat tanken på att bre på något av nötter på mackan. Till min stora glädje har nu jordnötssmörtrenden lett till en markant ökning av "syskonprodukter" men samma tänk, fast med andra sorter. Nya favoriten hemma hos mig är helt klart Kung Markattas mandelsmör.
 
Enligt hemsidan innehåller produkten inga som helst tillsatser, utan bara finmandla rostade mandlar. Jag älskar den på hårdbröd tillsammans med en god soppa ller varför inte på en tesked rakt in i munnen. En aning dyrt för storleken på burken men upplever fortfarande att den är så dryg att det räcker länge länge... Sanslöst gott!
 
 
 
Fy vad jag älskar att instruera! Det finns få saker som är så kul som att varje måndag ta av sig kostymen, dra på sig SATS-uniformen och möta deltagarna i cykelsalen. Känslan att få bli något annat än en jurist för en stund, få ge andra en positiv upplevelse med bra musik, svett och kämparglöd. Det är något speciellt! Det ger så mycket att få bidra till att andra hittar glädje i träningen och få dem att tycka att det är värt att prioritera en timme i träningssalen framför annat som lockar. Kanske är det som viktigast för mig att få instruera just under veckor som dessa då det mesta känns rörigt och jobbet hopar sig. Mina stammisar gör mitt veckostart, alla gånger.
 
"This time I'm free
This time I'm free to do what I want"
 
Smakprov från mitt nuvarande cykelpass. Go 90-tal!
 
 

Här kommer ett smakprov från helgens pysslande i köket. Jag fjäskade med A och testade för första gången att baka ett av hans favoritbakverk – chokladbiskvier.

 

 

Chokladbiskvier, botten

275 g fin mandelmassa

1 äggvita

 

Riv mandelmassan och vispa samman med äggvitan till en jämn smet. Spritsa sedan ut runda kakor på en plåt och grädda i ugnen på 175 grader i cirka 12 minuter. Låt de svalna.

 

 

 Fyllning

50 g mörk, fin choklad

125 g smör

1,5 dl florsocker

2 tsk vaniljsocker

1 äggula

 

Vispa samman smör, socker och äggula till en fin smet. Smält chokladen och vispa ner det i smörsmeten. Portionera sedan ut smeten på mandelbottnarna så att du får små toppiga berg. Låt kakorna svalna i kylen cirka 15 minuter tills de har stenlat.

 

 

 Topping

200 g mörk, fin choklad

 

Smält choklad i ett varmvattenbad och doppa ner kakorna i chokladen så att de blir täckta.

 

 

Resultat? Blev nöjd över resultatet och tycker om att de smakade så pass mycket riktig choklad av den nersmälta chokladkakan. Däremot tror jag att jag kommer grädda bottnarna något kortare nästa gång för att de ska bli lite mer sega. Sedan har jag nu lärt mig att det är bra att alltid förvara dem kallt eftersom de lätt mjuknar till dig. Övning ger färdighet!

 

Ha nu en toppenvecka!

Här kommer det första smakprovet från mina inköp från chokladfestivalen. Visste ni att Gränna även gör choklad? Det gjorde inte jag. Just därför packade jag på mig ett gäng runda, fina praliner. De ställde ut massor av spännande smaker och de som fick följa med mig hem var turkisk peppar, polka, rökig whiskey (den fick A äta upp...) och blåbär. Pralinerna får en stor tummen upp med tydlig och god smak i en härligt krämig bit. Good stuff!

Va? Är det sant?! Philadelphia goes marabou? Tufft! Jag och A hoppade till när ni slog upp nya numret av Buffé. Det verkar ju superkul och måste naturligtvis prövas! Nu ska vi ut på jakt i butikerna.

Är det någon som hittat den och hunnit testa den?

Efter några veckors uppehåll fick jag chansen att gå på ett av mina favoritpass – crosstraining tisdag mornar kl 6.45. Dagens upplägg var för min del nytt då gruppen arbetade i par med fokus på ett visst antal repetitioner istället för tidsintervall . Varje par skulle utföra fyra övningar a 100 reps per övning och par. Efter det avslutades passet med intervallstyrka för benen.

 

Det här med att arbeta i par är inte riktigt min grej. Jag tycker att man blir så beroende av varandra och jag blir stressad av att mitt tempo påverkar medtränaren. Dessutom känner jag mig högst obekväm att integrera så nära med okända medeltagare när jag är svettig så det riktigt rinner om mig. Idag fick till exempel min partner känna på mitt droppande svett då hon låg under mig för en magövning.

 

Men vad tycker jag då om fokus på antal reps istället för tid? Det är en kul tanke att variera och jag det var kul att pröva konceptet. Jag arbetar själv gärna med att räkna reps när jag jobbar på egen hand på gymmet. Däremot upplever jag att en av de saker som jag gillar med gruppträningen crosstraining är att varje deltagare kan göra sin grej i sitt tempo och fortfarande hänga med, oavsett fysik, tidigare erfarenheter eller dagsform. Att fokusera på antalet ger mig istället bilden av ett stressat klimat där fokus hamnar på att snabbast bli klar istället för att ta ut varje övning med bra teknik. Den som blir klar först får väntettid och den som har jobb kvar att göra känner sig pressad. Nej, för min del jobbar jag gärna på tid i gruppträning och sparar repetitionsfokus till min egen gymtid.

 

Sammanfattningsvis föredrar jag att arbeta självständigt med en övning under ett visst tidsintervall. Det var dock kul att testa ett nytt upplägg, om inte annat för inspiration och tankar till mitt egna crosstraingspass. Jag fick helt klart jobba och benen kommer definitivt att kännas imorgon.

 

Vad tycker du?

 

Det märks att det är höst när det inte bara är mörkt när man går till gymmet på morgonen utan det fortfarande är det när man traskar hem. Lite ruggigt och blött men med en supermysig och lugn frulle tillsammans med A som avslutning.

Här kommer ett bildspel från årets besök på chokladfestivalen. Det blev som tidigare år ett riktigt härligt besök med massor av smakprov, intressanta nyheter och spännande inköp. Det som jag upplevde som årets tillskott var choklad med inslag av bär av olika slag då de tidigare trenderna med havssalt och chili fanns fick ge plats till det nya utbudet smaksatt med vinbär, hallon, tranbär och andra sorter. Lakritsen fortsätter breda ut sig bland utställarna och i år tycker jag även att marsipanen har fått ett större utrymme på festivalen, vilket för mig är varmt välkommet. Mums!
 
 
Traskade hem, mätt, belåten och med fulla påsar.
Vad köpe jag då? Den som väntar få se i kommande inlägg...
Frukost på Xoko tillsammans med min A blev en kanonstart på fredagen och den kommande helgen. Vi försöker att då och då komma iväg på mornarna och äta frukost på något mysigt café. Det är en vardagslyx som jag gärna unnar mig och min respektive!

 

 

I morse kändes det som att det fanns fullt av bra anledningar att lyxfrulla ute:

  • Vi har inga andra att rätta oss efter än oss själva och det är därför bra att passa på.
  • Vi bor i ett område med tokmånga fik, vilket gör det snabbt och smidigt att glida ner.
  • Vi hade ingen god frukost hemma.
  • Det var fredag.
  • Vi hade inte sovit så bra och behövde en extra kick.
  • Vi behövde inte vara på kontoren förrän vid kl. 9.

 

 

 

Xoko serverar inte bara ljuvligt fika som jag tidigare skrivit om, utan de har även riktigt bra frukostar tycker jag. Det går lätt att mixa ihop sin egen frulle med gröt, yoghurt, frallor med olika pålägg, juice och massa annat gått. Allt bröd är nybakat och kaffet och teet är supergott. Dessutom uppfattar jag deras pris som riktigt bra om man tänker på många av deras konkurenter.

 

Trevlig helg!

 
Jag tror att förbättringar och utveckling uppnås bäst genom att sätta upp konkreta mål med ett belöningssystem. Det gäller inte minst när det gäller att komma igång med träningen och få träningen att bli en inarbetad vana. När min vän E hade svårt att få rutin på sin träning satte jag därför upp ett mål för henne:
 
"Träna tre gånger i veckan hela augusti och september så ska jag bjuda dig på en BIO-kväll."
 
Hon antog direkt utmaningen och igår kväll, två månader senare, var det dags att fira vad hon åstakommit. Det blev tjejmys på Saga i Stockholm med en riktig feel goodfilm med underbara Merly Streep. Se den här filmen om du vill skratta gott och le inombords.
 
 
 
Hon har verkligen gjort det bra och fått träningen att bli en naturlig del av veckan.
Hurra vad du gjort det bra E!
 
 
 
  

Det ska vara lätt att göra bra val. Näringsriktig mat borde finnas lättillgänglig i alla butiker och till en bra penning så att alla har möjlighet att äta gott och bra. Därför blir jag så glad av att de att fler och fler butiker börjar ta sig an konceptet med plocksallader. Vid vårt kontor har Hemköp nu skapat en plockbar där du kan mixa din egen sallad helt efter tycke. Det finns allt ifrån kyckling, skaldjur, skinka till bönor, tomater, ananas, avokado, ägg, ost och massor av annat gott.

 

 
 

Idag plockade jag ihop en lunchlåda med en grönsallad och tomater i basen, tillsammans med sojabönor, kidneybönor och rivna morrötter. Sist men inte minst tryckte jag ner tonfisk, några skivor kyckling och en skopa ananas. Allt till ynka 60 kr. Yummie!

 

Håll utkik i en butik nära dig!

Vill du ha ett tips på en ny webbshop där du kan hitta finfina julklappar eller en present till dig själv? Titta in här vettja! Webbshopen är knuten till butiken Sötsaker i Vaxholm som jag tidigare skrivit om. Den ägs och drivs av min kollega och hans fru som tillsammans förverkligar drömmen om en mysig boutique.

 

 

Jag tycker det är himla roligt att köpa nytt och fint samtidigt som jag får nöjet att handla från en personlig butik. Enligt säkra källor kommer utbudert bara att öka med tiden så håll utkik på shoppen! Jag har redan hunnit inhandla ett spel att slå in till julen.

 

Sugen på att göra ett besök IRL? Här har du hemsidan med adress och allt du behöver veta.

 

 

Här kommer värdlens tips till alla om en fantastiskt rolig upplevelse - Chokladfestivalen. Det är en mässa för utställare och chokladälskande besökare där man får chansen att lära sig mer om choklad samt provsmaka och handla nya, goda bruna kakor.

 

 

Årets upplaga står nu inför dörren och äger rum redan i helgen, den 12 oktober till 14 oktober. Mässan tar traditionsenligt plats på Nordiska museét ute på djurgården i Stockholm med fler än 40 utställare som visar upp sina kakaoprodukter. Jag har alltid haft en enorm passion för choklad och visst har jag hunnit pröva en hel del, men det var något annat att få pröva alla dessa smaker samtidigt eftersom jag då verkligen kunde jämföra dem med varandra. Är jag verkligen en vit chokladperson? Och varför var den här biten så mycket strävare i munnen trots att det är samma kakaohalt som den jag nyss smakade? Vad är årets chokladtrender?

 

 

Här hittar du mer info om årets händelse.

Det här är då min bild av himmelrikee.

På söndagen bestämde sig migränen för att komma och hälsa på hos mig. Tack och lov för starka migränmediciner och en omtänksam pojkvän. Idag bestämde jag mig för att stanna hemma och återhämta mig. Kroppen blir så konstigt matt efter ett migränanfall och det var därför mycket bra beslut. Horisontalläge med partiledardebatten i iPaden och färska jordgubbar fick bli min måndags dag.

Nu känner jag mig riktigt pigg igen och redo för att möta världen på nytt.
 

En lugn hemmakväll i soffan med god mat och film står på agendan. Jag passar på att testa den nya Loka vintersmak med äppel och kanel. Det måste ju passa mig bra som är tokig i både frukten och kryddan.

Till min förvåning får den dock "nja". Helt okej att ta ett glas av men den blev något söt i längden för att vara ett bubbelvatten. Jag kan tänka mig att köpa den på mindre flaska när jag är riktigt törstig men skippar nog den när jag väljer dricka till maten.

Ha en skön kväll alla!

Igår smörade jag för min respektive och bakade till hans kontor, där det önskades någon form av cupcake med topping. Uppdraget antaget! Det blev mina ”paradcupcake” som innehåller allt av det goda och inget av det onda.

 

Cupcakes med hallon, vit choklad och valnötter

2 dl socker

2 tsk vaniljsocker
2 ägg
1/2 dl mild yoghurt

150 g margarin
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 dl hallon
150 g vit choklad, grovhackad
1 dl grovhackade valnötter

 

Vit chokladfrostning (a la Leila såklart!)

300 g vit choklad

150 g cream cheese

 

 

 

Vispa socker och ägg fluffigt. Smält margarinet och blanda ner i äggsmeten tillsammans med yoghurten. Rör samman mjöl och bakpulver för sig och vänd sedan ner det i äggsmeten. Slutligen rör man ner hallon, hackad vit choklad och nötterna. In i ugnen på 175 grader i cirka 15 minuter.

 

Under tiden formen gräddas kan man i lugn och ro ordna toppingen. Smält den vita chokladen och blanda samman med cream cheesen. Låt det svalna ordentligt.

 

När muffinsarna sedan är klara och svalnat är det bara att spritsa eller smeta på glasyren. Som kronan på verket är det kul att strö över något roligt strössel.

 

 

Jag gillar att baka med yoghurt för jag upplever att det ger ett saftigare resultat men lite syrlighet. Jag använder även helst frysta bär när jag bakar. Varför då? Jo, för att de då behåller formen när jag rör ner dem i smeten och ger fina ”bärbitar” i kakan.

 

 

Trevlig helg önskar jag er alla!

Morgonstund har guld i mund. Eller? Nja, imorse var det riktigt tungt att ta sig upp och iväg till gymmet. Duggregnet på rutan gjorde inte saken lättare, men väl på fötterna hade jag en riktigt bra pass som drog igång min torsdag med bravur.Dagens pass fick fokusera mycket på konditionsträning, men som jag alltid avslutar med några styrkeövningar för rygg och mage.

 

 

Det snackas mycket om redskap just nu. Många är helt kettlebells-tokiga medan andra hittat den nya TRX:en på gymmet. Jag tänkte därför bjuda på min personliga favorit i redskapsdjungeln - medicinbollen med handtag.

 

Anledningen till att jag fastnad för medicinbollen är så pass liten med fortfarande tung, vilket ger den en ”kompakt” känsla med mycket kraft. Jag upplever den som enkel att använda med sina bekvämta grepp och att den har en stor bredd i användningsområde.

 

 

Jag brukar framför allt använda medicinbollen när jag tränar mage. Bland mina personliga favoriter för magen finns magrotation med medicinboll (här jobba du sittandes med böjda ben. Överkroppen är rak, stabil, lutandes bakåt i ett läge där magen får jobba. Bollen går sedan från sida till sida).

 

En annan övning som jag gillar är crunsches med ben och armlyft där medicinbollen får vara extra motstånd för armarna (här jobbar du i liggande position på ryggen med benen och armarna med bollen i händerna sträckta upp i taket. Därifrån går benen och armarna ner mot marken och vänder sedan upp igen, allt i samma takt).

 

Jag och min medicinboll fick en fin start på dagen tillsammans. Vad har du för favoritredskap i gymmet?

Denna höstmorgon känns den här sången helt rätt.

If you are chilly, here take my sweater.
Your head is aching, I'll make it better.
 
Cause I love the way you say good morning.
And you take me the way I am.
 
 

En sak som jag saknar med att inte bo i samma stad om min familj är min, syster och mammas möjlighet att träna tillsammans. Förr brukade vi gå på någon klass ihop varje vecka på Umeås stolthet IKSU som även var där jag själv påbörjade min karriär som instruktör. Vi tyckte att det var ett bra sätt att båda ta sig iväg till gymmet och samtidigt hänga lite. Nytta med nöje liksom. IKSU är dessutom en träningsanläggning en klass för sig med enormt utbud och stora och fräscha utrymmen. Golf, tennis, beach volly, spinning, simhall och spa, dansklasser, Les Mills… you name it!

 

 

När jag var hemma i Umeå i helgen var det därför väldigt kul att vara nostalgisk och gå och skutta med mamma. På lördagsmorgonen begav vi oss till IKSU:s nya anläggning nere vid vattnet, IKSU plus. Det var ett litet, trevligt gym med utsikt över vattnet med tre närliggande gruppträningssalar. Lugn, fridfullt och fräsch. Ett Sh´bam och pump blev en perfekt start för oss på en fortsatt bra lördag.

 

 

För den som någon gång är på besök i Umeå och gillar träning måste jag verkligen rekommendera att göra ett besök på IKSU:s stora anläggning på campusområdet. Det är en upplevelse!

 

Tack mams för en himla mysig helg!

 

När jag är hemma hos föräldrarna i Norrland brukar jag passa på att skämma bort dem lite med hembakat. Efter ett födelsedagsfika på söndagen fanns det dock inte så mycket utrymme för rabarberkaka, men kakorna placerades väl i fryslådor med lämpliga bitar att tina upp kommande helger. Tanken var på så sätt att utnyttja det som gården har att bjuda på men också att överlasta frysen med bakverk för att de ska påminnas om deras dotter många helgfikan framöver.

 

Denna gång hittade jag rabarber i frysen som jag ville göra något av. Jag lät mig inspireras av ett Karros blogginlägg där höstskörden mötte mandelmassa och hittade en gott recept på Coops hemsida.

 

Mazarinkaka med raberber

Mördeg

200 g smör eller margarin

4,5 dl vetemjöl

2 dl florsocker

1 ägg

 

Vispa matfettet och sockret krämigt. Tillsätt därefter mjölet och ägget. Låt degen vila i kylen cirka 30 minuter och tryck sedan ut den i en springform.

 

 

 

Fyllning

125 gram smör eller margarin

250 g mandelmassa

3 msk mjöl

2 msk socker

200 g rabarberstjälkar, skurna i bitar.

3 ägg

Lite salt

 

 Mixa mandelmassa och matfettet smidigt. Tillsätt därefter de övriga ingredienserna och blanda alltsammans till en röra. Tillsätt lite salt för att möta upp sötman i degen. Häll sedan ner smeten i den degklädda springformen.

 

 

 

Topping

50 g smör eller margarin

1 dl florsocker

0,5 dl mjöl

1 dl havregryn

 

 Smula samman alltihop till en smuldeg och strö den som en topping över kakan.Kakan ska gräddas i ugnen på 175 grader i cirka 1,5 timmar. Är den gärna lätt varm med en vaniljsås eller glass.

 

 

 

Jag hoppas er helg har varit riktigt bra!